Ne propustite posjetiti sajam vina i delicija „Vinski podrum“ koji se održava u svibnju u Splitu u organizaciji Slobodne Dalmacije i udruga dalmatinskih vinara „Vino Dalmacije“ te pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice. Tijekom dva dana sajma će se predstaviti najbolja hrvatska vina.

23. i 24. svibnja, Split, Dioklecijanovi podrumi

Moći ćete kušati najbolje sorte bijelih i crnih vina, pjenušavih ili desertnih vina podrijetlom sa Hvara, Pelješca, Brača, Krka, Primoštena, Omiša, te Istre i Slavonije. Osim toga ćete imati priliku i kupiti ih po povoljnim cijenama, što bi inače mogli samo u vlastitim podrumima vinara. Na sajmu će se osim vinara predstaviti i proizvođači maslinovog ulja, sira, pršuta i drugih ukusnih delicija, a organizirat će se i neke zanimljive radionice i stručna predavanja.

Poseban značaj sajmu daje autentični ambijent podruma. U jednom trenutku u povijesti su podrumi vjerojatno i služili za skladištenje vina, što je dalo ideju i za sam naziv sajma. Podrumi su nastali pri gradnji palače kako bi se izravnao južni, rezidencijalni dio, sa ostatkom palače. Radi se o dvoranskim prostorima koji su povezani hodnicima podno palače i predstavljaju najbolje očuvani antički kompleks ovog tipa. Podrumi kao i cijela Dioklecijanova palača su od 1979. pod zaštitom UNESCO-a. Danas se koriste u svrhu izložbi, koncerata i sajmova.