Moje iskustvo s kućom na osami ili robinzonskim načinom života, kako popularno nazivaju ovakav tip odmora, bio je prije nekoliko godina na otoku Hvaru.

Moj muž, tada momak, ima jako dobrog prijatelja Tonija, koji je rodom s otoka Hvara gdje njegovi roditelji posjeduju upravo jednu staru obiteljsku kuću u prekrasnoj uvali. Do uvale nismo mogli doći automobilom, već smo iz mjesta Vrboska krenuli njihovim brodom. Vozili smo se nekih sat vremena do uvale. Prekrasna vožnja uz još bolje društvo.

Starija kamena kuća u uvali, samo nekoliko metara od mora čekala je samo na nas. Čim smo izašli iz broda, odnijeli smo nešto stvari u kuću i odjurili okupati se. Toni je ponio sa sobom ribolovni pribor kako bi nam osigurao ručak. U samo sat vremena ulovio je 6 lignji i nekoliko riba. Srećom da je pravi otočanin i znalac pomorskog svijeta, jer bismo u suprotnom ostali gladni… pogotovo što se nakon kupanja i sunčanja poprilično istope zalihe doručka i glad postane nepodnošljiva.

U dvorištu ove prekrasne, ali pomalo napuštene kuće nalazi se i kamin, kojeg je vlastitim rukama napravio otac našeg prijatelja Tonija. Svi smo se pridružili skupljanju starih daščica, kojih je bilo uokolo kuće, kako bi zapalili vatru na kojoj ćemo ispeći naš ručak netom ulovljen iz kristalno čistog mora. Miris vatre i hrane s kamina, čašica domaćeg vina, dobro društvo i stara kuća. Ručak je bio pravi raj za nepca i na samu pomisao na taj dan opet postajem gladna.

Nakon ručka, još smo dugo glasno pričali, smijali se i uživali u svim blagodatima toga dana. Nismo se bojali da će nam susjedi prigovarati zbog razuzdanog ponašanja, glasnog smijanja ili nečeg drugog. Jednostavno smo uživali u dobrom društvu, moru, suncu i prirodi. Žao mi je što je kratko trajalo, ali bilo je za pamćenje i vjerujem da će se uskoro ponoviti.

Nažalost, nemam slike ove avanture, jer sam ipak na Hvaru bila u doba kad nisam posjedovala pametni telefon, ali zato mi je Petra (sestra našeg morskog stručnjaka) ustupila prekrasne slike iz uvale koje govore više od milijun riječi i dočaravaju moju priču.

 VIDEO: