Prekrasna i netaknuta prirodna ljepota nešto je što Hrvatsku kao destinaciju dodatno obogaćuje. Hrvatsku krasi čak 8 nacionalnih parkova: Plitvička jezera, Brijuni, Krka, Kornati, Mljet, Paklenica, Risnjak i Sjeverni Velebit.

Daleko najpoznatiji Hrvatski Nacionalni Park je Plitvička jezera, koji prednjači i po turističkoj posjećenosti.

Redoslijedom navodimo najposjećenije nacionalne parkove u Hrvatskoj: 

1. Plitvička jezera
2. Rijeka Krka
3. Brijuni
4. Paklenica
5. Mljet
6. Kornati
7. Risnjak
8. Sjeverni Velebit

Nacionalni parkovi Plitvička jezera i Krka za mene, najljepši su u proljeće kada biljni i životinjski svijet u njima buja, a razina vode je dovoljno visoka da pokažu svu svoju raskoš toliko često opisanih slapova. Stoga, ako budete u mogućnosti svakako posjetite Plitvice ili Krku u proljeće. Ne zaboravite sa sobom ponijeti fotoaparate i jakne, jer uz vodu zna biti osvježavajuće. Također, u parkovima postoje po nekoliko restorana u kojima možete ručati i odmoriti se u šetnji.

Plitvička jezera
Rijeka Krka je krški fenomen, koja, probijajući se prema moru, oblikuje brojna jezera, slapove i brzace. Izvire u podnožju planine Dinare, kraj grada Knina. Zbog prirodnih ljepota i geoloških karakteristika veći dio područja oko rijeke Krke proglašen je nacionalnim parkom 1985.god. Obuhvaća površinu od 109km2 uz tok Krke; dva kilometra nizvodno od Knina do Skradina.
Krka

Brijuni i Kornati su jedinstvena skupina otoka, do kojih su organizirani prijevozi iz luka pojedinih mjesta na obali Iste (Brijuni) i Dalmacije (Kornati). Na brodovima se obično nudi ručak i piće, a nakon obilazaka brodom oko otoka na neki od otoka se stane odmoriti, prošetati i okupati.

Kornati
U središnjem dijelu hrvatskog Jadrana proteže se jedinstveno kornatsko otočje. Zbog izuzetne prirodne ljepote, velike razvedenosti obale, očuvane prirode te bogatog morskog ekosustava, godine 1980. veći dio Kornatskog otočja je proglašen nacionalnim parkom. Nacionalni park Kornati zauzima oko 220km2, a u okviru parka se nalazi 89 otoka, otočića i hridi.
Kornati

Otok Mljet, popularno nazvan šumoviti otok, možete posjetiti uputite li se brodskom linijom iz Dubrovnika ili pak turističkim/izletničkim brodovima iz Korčule, Hvara, Brača, Pelješca ili pak Makarske. Na otoku možete uživati u moru i suncu te šetati stazama oko jezera do vrhova Montokuc gdje se pruža pogled na cijeli nacionalni park Mljet.

Posjet Nacionalnom parku Mljet moguć je brodskom linijom iz Dubrovnika te brojnim turističkim brodovima s Korčule, Hvara, Brača, Makarske i Pelješca, koji uglavnom pristaju u luci Pomena. Posjetitelji mogu uživati u moru i suncu te šetati stazama oko jezera do vrhova Montokuc gdje se pruza pogled na cijeli nacionalni park.
Mljet

Paklenica, Risnjak i Sjeverni Velebit su dio planinskih dijelova Hrvatske. Paklenica je tako najpoznatija kao penjačka destinacija sa 150 km planinarskih staza i putova. Najposjećenija je staza kanjonom Velikom Paklenicom do Planinarskog doma Paklenica (trajanje oko 2 sata).

Na prostoru južnog Velebita, površinom od 3617ha uz obalu Jadranskog mora smješten je Nacionalni park Paklenica. Prostor je zbog najrazličitijih prirodno-znanstvenih, estetskih i drugih raznolikosti već 1949. godine proglašen nacionalnim parkom.
Paklenica

U ovim planinskim dijelovima Hrvatske posjetitelji mogu uživati u šetanju, planinarenju i trekkingu, brdskom biciklizmu, ribolovu, speleologiji i promatranju životinja.

U Nacionalnom Parku sjeverni Velebit najpoznatija je Premužićeva staza koja prolazi kroz najljepše i najzanimljivije dijelove sjevernog Velebita. S planinskih vrhunaca pruža se prekrasan pogled na Jadransko more i otoke.