Krstarenje u Hrvatskoj nudi puno više od zapanjujućih prizora, uživanja u autohtonim delicijama, otkrivanja bogatog kulturnog naslijeđa te uživanja u prizorima beskrajnog plavetnila i Jadranske obale koju poput bisera krasi mnoštvo njenih otoka.


Krstarenje u Hrvatskoj nudi vjerojatno najemotivniji stil putovanja u usporedbi s ostalim oblicima putovanja, stoga se pripremite na eksploziju endorfina kao svog vjernog suputnika tijekom krstarenja na Jadranu. Pitate se zašto je tome tako? – Zato što ćete tokom odmora u Hrvatskoj biti izloženi tolikoj količini pozitivnih emocija i zapanjujućih prizora koji vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima. Počevši od romantičnih zalazaka sunca, uživanja u jutarnjoj kavi uz miris morske soli u zraku dok prve jutarnje zrake sunca nježno glade vaše lice, preko uživanja u predivnim djelima majke prirode pa do samog upoznavanje putnika iz cijeloga svijeta i razmjene iskustava i kulture.

Od LJUBAVI prema MORU, preko LJUBAVI prema ŽENI do LJUBAVI prema KRSTARENJU u Hrvatskoj

Vjerojatno ste čuli za izreku kako čovjek putuje ne da bi pobjegao od života, nego kako bi upravo spriječio da mu život prođe pred očima. A kako bi i mogao pobjeći kad na putovanju pronađeš ljubav svog života.

Jedna od nama omiljenih ispričanih priča je, dakako, ona ljubavna. Važno je napomenuti da ovdje nećemo pričati o bilo kakvoj ljubavi, sigurno ne o nekoj cliché varijanti ljubavi. Priča koju smo odlučili podijeliti s vama je ljubavna priča koja dolazi u svim pojavnim oblicima i bojama. Junak naše priče je naš cijenjeni gost Andreas koji nam dolazi iz Austrije i koji nas svakoga puta iznova osvaja sa svojom izraženom privrženošću Jadranskom moru i krstarenju. Davne 1994. Andreas se po prvi put odlučio na krstarenje u Hrvatskoj i ukrcao na brod MS Petrina u Rijeci. Teško da je tada mogao i naslutiti da će si jednom banalnom odlukom o krstarenju jednog dana osigurati sigurnu i mirnu luku. 🙂

Na krstarenju u Hrvatskoj, Andreas je upoznao Petru. Ona je također uživala u krstarenjima i nije im trebalo dugo vremena da shvate da ljubav prema Hrvatskoj i krstarenjima nije njihov jedini zajednički interes. Tjedan dana krstarenja na istom brodu, uživanje u istim aktivnostima, očaranost istim zalascima sunca, prepuštanje plavetnilu Jadranskog mora – sve su to bile pogodne okolnosti koje su njegovale rast ove novopečene i mlade ljubavi. Tjedan dana krstarenja Jadranom naposlijetku je završio, ali na sreću ljubav između Andreasa i Petre nije se prekinula. Ova slatka ljetna romansa iz 1994. izrasla je u jednu zrelu ljubav između muškarca i žene koja i dalje plovi oceanom ljubavi i prkosi svim izazovima koje život nosi. Andreas i Petra u pratnji prijatelja često posjećuju Hrvatsku i uživaju u krstarenjima Jadranom koja još uvijek odišu ljeto davne 1994.

Andreas i Petra iznova proživljavaju ljeto 1994.

Andreas i Petra u nekoliko su navrata krstarili obalama Jadrana (1994., 1995., 2006. i 2019.) i svakog su puta iznova proživjeli ljeto davne 1994. Pitate se kako im je to pošlo za rukom? – Vjerovali ili ne, Andreas i Petra su sretnici koji su dobili priliku krstariti na istom brodu i pod kormilom istog kapetana kao i 1994. Možete samo zamisliti kakav je to tek osjećaj. Nakon 25 godina imati toliku sreću i priliku oživjeti, odnosno iznova proživjeti jedan od najposebnijih i najsnažnijih osjećaja koje čovjeka za života obuzmu. Stoga ne čudi činjenica kako postoji jedna snažna veza između ovo troje (Adreasa i Petre, MS Petrina broda i kapetane Frane).
Čak je i sama priča o brodu jako zanimljiva. MS Petrina je jedrenjak sa bogatom povijesnom pričom iza sebe. Sagrađen je 1887. u Korčuli i izvorno namijenjen za prijevoz vune, nakon čega je 1987. uslijedila rekonstrukcija i Petrina je dobio svoju novu ulogu u sferi krstarenja.

MS Petrina je definitivno jedan od rariteta u lukama Jadrana kojeg karakterizira starinski način upravljanja brodom: Bacanje i povlačenja sidra na istim postulatima kao prije 100 godina. Interijer je broda također autentičan, mada iznimno udoban. Bitno je napomenuti kako i posada odiše dalmatinskim štihom 😊

Kako to inače biva, uvijek je samo jedan čovjek u glavnoj ulozi. Na sreću naših putnika, ali i svih ostalih entuzijasta na krstarenjima Jadranom – mi imamo pravog čovika! 😀 Kapetan Frano se može pohvaliti dugogodišnjim iskustvom navigavanja i koji Jadran zaista poznaje kao vlastiti džep. Miran i sabran, ugodne osobnosti i koji s lakoćom plovi kroz sve nevere i mijenja kurs plovidbe kako bi udovoljio svojim putnicima i omogućio im dodatno vrijeme za uživanje u omiljenim im aktivnostima.

Sjećate se kako smo na početku teksta naglasili da su krstarenja u najvećoj mjeri bazirana na emocijama? – recimo samo da nije teško prepustiti se emocijama koje će aktivirati sasvim slučajni putnici s kojima ćete se susresti tokom krstarenja.

Ponekad se ispostavi da nas upravo ljudi, od kojih ne očekujemo apsolutno ništa, iznenade na najljepši mogući način.

Osvoje vas sa svojom širokogrudnošću, svojom ugodnom osobnošću, svojim avanturističkim duhom, svojom istraživačkom naravi, naposlijetku – svojom strašću za životom!

Glavna misao ovog teksta nije inicirati ideju idite krstariti i pronađite ljubav svog života. Istina, takve se stvari događaju, ljudi se zaljubljuju, ali ljubav poput ove iz naše priče je uistinu rijetkost. Misao vodilja koja stoji u suštinu ovog teksta je:

  • Recite da krstarenju i upoznavanju novih prijatelja
  • Recite da krstarenju i otvaranju novih vidika
  • Recite da krstarenju i novim pustolovinama
  • Recite da krstarenju i stilu života kojega ćete pamtiti sa osmjehom na licu!

Pozivamo vas da dopustite sabi da „zaglavite“ na brodu sa apsolutnim strancima i da uživate u načinu na koji će upravo ti slučajni poznanici utjecati na vaš život bez da ćete toga biti svjesni!

Tko zna, neki se možda zadrže u vašem životu duže nego što ste mislili. 😉