Putovanje je jedno prekrasno iskustvo, međutim njegovo planiranje nerijetko izaziva financijski i mentalni stres. Prilikom planiranja putovanja često se nametnu pitanja poput: Kako da uštedim novac za putovanje? Koliki si trošak mogu priuštiti, i u konačnici – Odakle uopće krenuti? Ukoliko se dogodi da na putovanje idete bez temeljitog planiranja, nedovoljno novca ili budžeta, sasvim je razvidno da će vaša avantura biti više stresne, nego li opuštajuće naravi.


Sami proces štednja za putovanje, kao ni njegovo planiranje ne moraju nužno biti stresni. Sve što trebati napraviti je pridržavati se nekoliko smijernica iz teksta i primijeniti osnovna organizacijska načela s ciljem jednostavnijeg ostvarenja konačnog cilja – osiguranje dostatnih sredstava za putovanje. Imajte na umu da si putovanje iz snova imate priliku priuštiti jednom ili dvaput godišnje i pritom se lišiti nepotrebnog stresa.

Stoga, krenimo s nabrajanjem korisnih trikova za stvaranje ušteda prilikom putovanja i izbjegavanje stresa.

1. Krenite planirati pravovremeno

Najbolji način da se poštedite stresa je da krenite s pravovremenim planiranjem. Za početak, sugeriramo da se odlučite oko dva važna pitanja: period u kojem biste htjeli otputovati u Hrvatsku, te oko destinacije koju biste željeli posjetili. Ova Mediteranska ljepotica ucrtana je na europskoj turističkoj karti te već nekoliko godina zaredom slovi kao jedna od njenih najatraktivnijih destinacija. Turizam je s vremenom postao jedna od vodećih grana ekonomije, stoga su se značajna javna i privatna financijska sredstva uložila upravo u ovaj sektor. Rast ulaganja pratio je rast standarda usluga, odnosno rast kvalitete, a shodno tome i rast cijena. Važno je napomenuti da Hrvatska danas ugošćuje goste srednje i visoke platežne moći, tako da je veća vjerojatnost da naletite na neki povoljni, nego li jeftini paket aranžman. S tim u vezi, bitno je napomenuti da su cijene smještaja i turističke usluge u samoj sezoni 2 do 3 puta više.

2. Posjetu planirajte u pred i post sezoni

Broj posjetitelja koji prepoznaju prednosti posjete van glavne sezone rapidno se povećava iz dana u dan. Činjenica pretjerano ne iznenađuje budući da su manji priljevi posjetitelja, niže cijene, ugodno vrijeme i veća turistička fleksibilnost faktori na koje se, s aspekta turističke posjete, vrlo jednostavno prilagoditi. Ukoliko ste tip posjetitelja koji putovanja bazira na emociji i kojeg veseli otkrivanja detalja i specifičnosti destinacije, onda je period van glavne sezone zasigurno vaš idealan izbor. Kako može izgledati posjeta Hrvatskoj van glavne sezone možete saznati na našoj prošlog temi bloga pod nazivom: 5 razloga zašto je jesen idealna za putovanje. Iako je u konkretnom slučaju opisan primjer jeseni, argumenti vrijede i za posjetu tokom proljeća i zime.

3. Iskoristite sve vrsta popusta

Zasigurno ste do sada i sami primijetili da turistički subjekti nude razne vrste popusta gdje posjetitelji zaista imaju priliku uštedjeti pozamašne svote novca. Primjerice, u slučaju rezervacije smještaja možete uštedjeti i do 10% popusta na objekte gdje se iskoristivost kapaciteta očekuje za vrijeme glavne turističke sezone. U slučaju da se odlučite za rani booking, imate priliku izabrati datume koji u najvećoj mjeri slijede vaše turističke planove, a uz to i uštedjeti. Što ranije krenite s planiranjem vašeg putovanja, više vam opcija stoji na raspolaganju. Značajna se sredstva mogu uštedjeti i kod kasnog bookinga, ali imajte na umu da je izbor zasigurno puno uži, kao i fleksibilnost oko izbora željenog datuma i dužine boravka. Potonje je posebno razvidno u slučaju najatraktivnijih smještajnih jedinica poput luksuznih vila te smještaja uz more gdje se najbolje ponude uistinu prve rezerviraju, tako da u konkretnom slučaju ne preporučamo opciju kasnog bookinga. Ukoliko želite biti u koraku s najpovoljnijim ponudama, preporučamo da se pretplatite na Adriagate Newsletter i da budno pratite najatraktivnije ponude i pripadajuće popuste.

4. Postanite dio programa vjernosti

Kao što je to slučaj i s drugim aspektima u životu, lojalnost bi se trebala i u većini slučajeva se uistinu i isplati, pa tako i Adriagate nerijetko nagrađuje sve vierne goste. Program je usvojen 2011. godine, a Adriagate se bogatim nagradama zahvaljuje na ukazanom, a nerijetko i dugogodišnjem, povjerenju. Unutar programa vjernosti postoje različiti modeli nagrađivanja poput poklon bonova koji mogu doseći vrijednost do 150€. Više o Adriagate programu vjernosti možete saznati ovdje.

5. Osigurajte si dovoljno vremena za posjetu

Prije nego što donesete konačnu odluku, odnosno, prije nego li ju službeno potvrdite, toplo preporučamo da još jednom provjerite sve aktivnosti u destinacije za koju ste se odlučili. Nerijetko se dešava da posjetitelji propuste neke bitne turističke informacije i procijene kraći period boravka. Vjerujemo da vam se do sada dešavalo da ste poželjeli produžiti svoj boravak u nekoj destinaciji, međutim za vrijeme glavne turističke sezone u Hrvatskoj je to zaista teško, posebice ako se radi o smještaju u najatraktivnijim turističkim destinacijama/gradovima. Ukoliko niste u potpunosti sigurni u svoj izbor, predlažemo da se konzultirate s nekim od naših turističkih savjetnika koji će vrlo rado pomoći u rješavanju svih vaših nedoumica.

6. Dužina boravka čini razliku

Pokušaj da se „uglavi“ što je moguće veći broj destinacija u okviru jedne posjete Hrvatskoj i nije baš najsretnije rješenje. Ako malo aktivnije pratite cijene smještaja, primijetiti ćete da hotelijeri i privatni iznajmljivači nude dodatne popuste na opciju dužeg boravka (dužim se boravkom smatra bilo koji dolazak duži od 3 noći za vrijeme pred ili post sezone, ili duže od 5 noći za vrijeme glavne turističke sezone). Popusti na duži boravak vam mogu donijeti dodatnih 30% popusta na cijenu smještaja. Ako želite posjetiti više destinacija za vrijeme odmora, sugeriramo da odaberete radije centralno mjesto boravka, a ostale destinacije posjećujete u okviru jednodnevnih izleta.

7. Mudro donesite odluku o izboru destinacije

Opće je poznato da je Dubrovnik turistički najposjećeniji hrvatski grad kojeg prate veliki turistički priljevi te znatno više cijene od prosjeka. S druge strane, čemu plaćati premijske cijene kada svoj glavni smještaj možete bazirati u nekom manjem turističkom mjestu, a svejedno uživati iste blagodati odmora na Jadranu i niže cijene. Slična je priča s ostalim poznatim turističkim gradovima poput Splita, Zadra, Pule, Zagreba itd. Ukoliko želite potrošiti manje, birajte smještaj van strogog centra grada i poznatih turističkih meka. Radije izaberite neko manje susjedno mjesto, uštedite novac i paralelno uživajte iste blagodati destinacije.

8. Unajmite automobil i putujte manje utabanim stazama

Postoji veliki broj autobusnih linija koje povezuju tisuće hrvatskih destinacija s ostatkom Europe. Autobusi su u Hrvatskoj relativno moderni, većina ih nudi mogućnost besplatnog interneta kao i mogućnost napajanja električnom energijom. S druge strane, ovaj tip prijevoznog sredstva ne pruža puno fleksibilnosti tijekom putovanja.

Ako za cilj imate istraživanje Hrvatske, onda je automobil definitivno najbolji izbor za vas. Ukoliko ne planirate posjetu Hrvatskoj vlastitim autom, ne ustručavajte se angažirati rent a car uslugu. Automobil je jedino prijevozno sredstvo koje omogućava maksimizaciju vremena i posjetu što većem broju turističkih atrakcija i destinacija tempom koji vama najviše odgovara.
Pritom morate imati na umu da cijene variraju s obzirom na stanje potražnje, što bi značilo da što ranije rezervirate, bolje uvjete ćete dobiti. Potonje je posebno zanimljivo za period glavne sezone (od lipnja do rujna). Generalno, približavanjem glavne sezone, cijena raste, a ponuda se smanjuje.

Jedan od načina koji omogućuje uštedu je i privatni transfer, posebice ukoliko putujete kao grupa ili s obitelji. U tom slučaj najam privatnog transfera se ispostavlja kao jednako dobra ili čak jeftinija opcija u odnosu na putovanje autobusom.

9. Savjet vezan za valutu – Ponesite kune

Ništa vam ne može u većoj mjeri poremetiti financijsku sliku u mjeri u kojoj to može učiniti neodgovarajuća valuta. Službena Hrvatska valuta je kuna, a na nekim mjestima se prihvaćaju i euri. Iako se kao idealan izbor nameće kuna, sljedeći najbolji izbor su euro kojeg slijedi američki dolar i britanska funta. Dakako da u svakom trenutku možete podići novac na bankomatu, ali u tom slučaju morate uračunati i naknadu od 5%. Neki od modela plaćanju su kartična plaćanja putem Vise i Mastercarda, ali pri tom se morate uvjeriti da vršitelj naplate neće obračunati nikakve dodatne namete. Generalno, kartično plaćanje je prihvaćeno diljem Hrvatske, iako se može dogoditi da u pojedinim objektima, pa čak i oim objektima smještenima u top destinacijama, ovakav model plaćanja nije praksa, stoga se preporuča da unaprijed provjerite modele plaćanja.

Putovanje je duboko osobno iskustvo. Dvoje ljudi mogu posjetiti identično mjesto, u isto vrijeme, iskusiti iste stvari, sudjelovati u istim aktivnostima i u konačnici doći do kompletno različitog poimanja doživljenog.

Svakako se može dogoditi da steknete osjećaj da se iznešeni savjeti i ideje ne mogu primijeniti na vašu situaciju, stoga vas pozivamo da podijelite s nama vaše osobne trikove kojima osiguravate uštede i koliko unaprijed vi planirate vaše putovanje. 😊