Jedinstvena, impresivna, tajanstvena – epiteti su to kojima ukratko možemo opisati posebnog zaštitnika grada Šibenika, Tvrđavu sv. Nikole. Poput ključa koji zaključava i zatvara ulaz u Kanal sv. Ante stoljećima je branila grad Šibenik i ušće rijeke Krke sve do Skradina, a koliko je impresionirala protivnike svjedoči činjenica da grad nikad nije napadnut s mora.

Ovaj impozantni morski čuvar sastavni je dio mletačkog obrambenog sustava nastalog između 15. i 17. stoljeća, a tek 2017. godine ulazi u popis svjetske baštine UNESCO-a.

Renesansa tvrđava smještena je na otočiću Ljuljevcu na ulazu u Kanal sv. Ante, a svoje ime duguje malom benediktinskom Samostanu sv. Nikole koji se nalazio na otočiću. Samostan je uništen kako bi se napravila fortifikacijska tvrđava istog imena prema projektu Giangirolama Sanmichelija. Sanmiceheli je projektirao tvrđavu trokutastog oblika, rijetkog za tadašnje primjere obrambene arhitekture, a sazidana je od bijelog kamena i opeke. Posebnost tvrđave leži u očuvanju izvorne forme i primjer je klasične mletačke građevine izolirane na moru, te je priznata kao izniman spomenik svjetske graditeljske baštine

Strah i trepet neprijateljima

Sama izgradnja započela je 1540. godine nakon pada grada Skradina pod tursku vlast te je bila intervencija Mletačke Republike zbog zaštite jednog od najbitnijih gradova Jadrana – Šibenika.

 

Jedna zanimljivost – tvrđava zapravo nikada nije ispunila aktivnu funkciju obrane. Naime, nikada niti jedan vojni top nije gađao neprijatelje, no sama izgradnja i njen impresivan izgled bili su dovoljni da prestraše neprijatelje i tako zaštite grad Šibenik.

Dvije godine nakon ulaska u popis svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, započeo je projekt turističke valorizacije Tvrđave sv. Nikole, kojim se nastojalo omogućiti turističko posjećivanje tvrđave. Zahvaljujući tom projektu, nakon duge pripreme objekta, Tvrđava sv. Nikole otvorena je za sve zainteresirane posjetitelje i ljubitelje posebnih primjera renesansne arhitekture. Do otočića Ljuljevca se danas dolazi izletničkim brodom sa Šibenske rive.

Pripremite svoje objektive

Posjet tvrđavi jedinstveno je iskustvo koje traje 2 sata, a uključuje uživanje u plovidbi Kanalom sv. Ante s najljepšim pogledom na Šibenik, sa stručnim pratiteljima i multimedijalnim vodičima na tabletima koji na osam svjetskih jezika na točno određenim točkama pružaju informacije o lokaciji, uključujući i točke proširene stvarnosti (AR) i video igricu koje su podjednako zanimljive svim generacijama.

Jesen je idealno je vrijeme za posjet ovoj šibenskoj ljepotici pod UNESCO-ovom zaštitom.  Vrijeme je još uvijek lijepo, a nije prevruće za uživanje u vožnji brodom. Osim što ćete saznati sve o povijesti građevine i njenom značaju kroz povijest, pripremite se za predivni panoramski pogled s mora na grad Šibenik, vožnju brodom kroz Kanal sv. Ante, koji je dio Značajnog krajobraza prepunog mediteranske flore i faune, gdje se rijeka Krka spaja s morem, a litice kanala kriju nekoliko kulturno-povijesnih spomenika.

Pronađite vaš idealni smještaj na šibenskoj rivijeri na našoj web stranici Adriagate.com i svakako za vrijeme vašeg odmora u Dalmaciji posjetite Tvrđavu sv. Nikole te otkrijte zašto je ona jedinstveni dio svjetske kulturne baštine pod okriljem UNESCO-a. Više informacija o ovoj i drugim znamenitostima Dalmacije potražite na našim stranicama. Hrvatska obala ima mnogo značajnih kulturnih znamenitosti te brojne povijesne i arhitektonske dragulje koji su jedinstveni u svijetu. Otkrijte ih sve i rezervirajte odmah smještaj na Jadranskoj obali. 😊

Istražite našu ponudu i rezervirajte savršeni smještaj