Senj

Turistična destinacija info Senj

Senj je eno izmed najstarejših mest severnega Jadrana. Nastal je že pred 3000 leti iz rimskega naselja Senie. Nahaja se v podnožju gorovja Velebit in Kapela. Čeprav je znan po močni burji, ki tod piha v zimskih mesecih, pa je Senj eno izmed najtoplejših najbolj sončnih mest na Hrvaškem. Številna zapuščina odkriva skrivnosti burne preteklosti, zaradi čudovitih plaž in bogate turistične ponudbe pa je Senj ena izmed najbolj zaželenih dopustniških destinacij.

Spoznajte Senj

Ena izmed najbolj znanih zgradb je trdnjava Nehaj. Ta srednjeveška utrdba je simbol mesta Senja. V 16. stoletju so jo zgradili senjski uskoki, ki so branili mesto pred osmanskimi napadi. Trdnjava je visoka 18 in široka 23 metrov, v njo pa se vstopi po stopnicah preko lesenega mostu, skozi ozka dvojna vrata. V trdnjavi so na ogled zgodovinske ilustracije, predmeti, orožje in uniforme, v poletnem času pa se v trdnjavi organizirajo Uskoški dnevi. Trdnjava je za obiskovalce odprta od maja do novembra.  Pred trdnjavo se nahaja park Nehaj, s ponudbo za vse starosti. Sprehajajoč se po parku lahko uživati v pogledu na bistro morje in otok Krk.

Senj je poznan kot mesto glagolice. Senjska plošča v glagolici je najdena na stopnišču trdnjave Nehaj, v 15. stoletju pa je ustanovljena prva tiskarna glagolice, kjer so natisnjene številne knjige v glagolici.

Vse skrivnosti zgodovine se lahko odkrijejo v Mestnem muzeju, ki se nahaja v palači družine Vukasović. V muzeju se nahajajo številne urejene zbirke; Arheološka in hidroarheološka, Zbirka glagolice, Zbirka senjskega pomorstva, Zbirka novejše senjske zgodovine; strokovna knjižnica in zbirka umetniških slik.

Nekateri izmed najbolj znanih hrvaških književnikov in pesnikov so živeli v Senju, zaradi izjemnega doprinosa k hrvaški književnosti in umetnosti pa jim je mesto Senj posvetilo park. V Parku senjskih pesnikov nad staro mestno plažo se nahajajo njihovi doprsni kipi in cerkev Svete Marije. 

Top 3 plaže v Senju – Celodnevno sproščanje za duha in telo

Na senjski rivieri prevladujejo prodnate in kamnite plaže, plaže z bogato turistično ponudbo in skriti zalivi, kjer je možno uživati v miru in spokoju.

Prva draga je ena izmed najlepših plaž v Senju. Nahaja se na severnem vstopu v mesto, v malem prodnatem zalivu. Krasi jo kristalno bistro morje. Čeprav se nahaja le nekaj minut lahkotnega sprehoda od centra mesta, pa lahko na plaži uživate v zasebnosti, saj ni dodatne ponudbe, ki bi privlačila turiste.

Plaža Škver je idealna za tiste, ki poleg čistega modrega morja želijo uživati v dodatnih aktivnostih, ki so na voljo na sami plaži. Škver je prodnata plaža, idealna za družine z otroki, njeni betonski deli pa so primerni za celodnevno ležanje in sončenje. Plaža ima urejen vstop v morje tudi za invalidne osebe.

Mestno kopališče Banja je idealno za mladino. Gostinski objekti, glasba, DJ-i in plesalci dvigujejo že ogreto atmosfero na plaži.

Aktiven dopust v Senju - Za avanturiste in ljubitelje ohranjene narave

V neposredni bližini mesta Senja se nahaja Narodni park Severni Velebit in naravni park Velebit, v katerem uživajo številni ljubitelji ohranjene narave in aktivnega dopusta. Vsi tisti, ki želijo svoj čas preživeti v naravi, bodo uživali v pogledu na veličastne Hajduške in Rožanske kukove, raziskovanju Lukine jame in sprehodu skozi edinstven botanični vrt v naravi.

Ti parki so idealni za številne športne aktivnosti kot so planinarjenja, sprehajanje ali kolesarjenje. Na področju Senja se nahaja 8 urejenih planinskih stez in sprehajališč, izmed katerih je najdaljša Premužičeva steza, dolga 57 km, ki se razteza od Zavižana do Baških in omogoča pristop do najnedostopnejših delov Velebita. Okolico mesta Senja in najvišje vrhove Velebita je možno spoznati z vožnjo po nekaj včrtanih in dobro urejenih kolesarskih poteh.

Prečudovito morje kvarnerskega zaliva je raj za potapljače in jadralce. To je idealno mesto za raziskovanje pokopališča potopljenih ladij, grebenov in zidov, medtem ko vas okoliški otoki Krk, Cres in Lošinj pričakujejo, da jih raziščete.

Top 3 dogodki v Senju – Manifestacije v zgodovinskem okolju

1. Mednarodni Senjski poletni karneval – eden izmed najatraktivnejših poletnih zabavnih dogodkov, ki združuje skupine iz vseh delov Hrvaške pa tudi iz tujine.  Mesto je 6 dni v rokah maškar, ki sodelujejo v karnevalski povorki.
2. Festival klap Senj – festival, na katerem je možno uživati v tradicionalnih zvokih severno jadranskih klap. Program se odvija v treh delih: Večer revijalne klapske pesmi, Večer moških in Večer ženskih klap.
3. Uskoški dnevi – dogodek, ko se Senj za tri dni vrne v obdobje srednjega veka. Trdnjava Nehaj postane oder, na katerem vladajo uskoki, žonglerji in šaljivci. Postavijo se vojni tabori, odvijajo se delavnice lokostrelstva in mečevanja, možno pa je uživati tudi v specialitetah srednjeveške kuhinje.

Top 5 restavracij

Senjska kuhinja je pod velikim vplivom primorske in gorske kuhinje. Glavne specialitete primorske kuhinje so ribje jedi, školjke, mehkužci, planinske kuhinje pa divjačina, krasnarski sir, velebitski med in velebitska travarica.

Okusite senjske specialitete v enih izmed najboljših senjskih restavracij:
1. Restavracija „Paron“
2. Restavracija „Martina“
3. Restavracija „Riva“
4. Konoba „Adria“ 
5. Konoba „Gajeta“

Ali ste vedeli?

Mesto Senj se nahaja točno na pol poti med ekvatorjem in severnim poloma. Na mestu, kjer 45. vzporednik seka mesto Senj, je simbolično postavljena sončna ura.

Prikaži več
Prikaži manj
NAJDI NAMESTITEV
Kje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Otrok 0-17

keep exploring Senj Regija:

What our guests say about Senj

Sijajno
4.3
Skupna ocena gostov
Atmosfera
4.5
Varnost
4.6
Plaže
3.9
Turistična ponudba
4
Gostoljubni prebivalci
4.5

0/234

Senj priporočilo namestitve

* cena za junij 2024 za maksimalno kapaciteto in minimalno bivanje 7 dni

 • Senj,
 • Osebe: 4
 • Ocena gostov: 4,9
Apartman - Senj Apartmaji Marija Od 142 €
 • Senj,
 • Osebe: 6
 • Ocena gostov: 4,9
 • Zadnja rezervacija pred 1 dní
 • Senj,
 • Osebe: 2-3
 • Ocena gostov: 4,6
 • Zadnja rezervacija pred 1 dní
 • Senj,
 • Osebe: 2-4
 • Ocena gostov: 4,8
 • Zadnja rezervacija pred 5 dní

Zagotovite si ugoden dopust!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2024