Svoju dovolenku, posledných 10 rokov, trávime na pobreží Jadranského mora. Môžeme povedať, že dobre poznáme pobrežie, mestá a pobrežné mestečká, kultúru a ľudí. Tento rok sa nám vyskytla  veľká príležitosť vybrať si cez Adriagate.com, dovolenku vo forme plavby Jadranom. Nepremýšľali sme dlho o rozhodnutí, či ísť, alebo nie. Túto ponuku si nesmieme nechať ujsť tak ľahko.

Len pomyslenie, že budeme cestovať loďou pozdĺž pobrežia Jadranského mora a máme možnosť navštíviť veľa miest a ostrovov, v nás vzbudzuje pocit radosti.

Predtým, sme nemali absolútne žiadne skúsenosti s plavbami alebo z dovolenky podobného typu.   Bolo to pre nás úplné neznáme, a nevedeli sme si ani predstaviť, ako by mala  vyzerať naša plavba, a čo môžeme očakávať.

Čo si zbaliť?

Okrem štandardnej  „Čo vziať so sebou na dovolenku?“, tento krát  nás trápili aj iné druhy otázok, ako npr. aká bude posádka, či budú aj deti na palube, ako budeme tráviť  čas ktorý nestrávime v mori a pod., hlavne preto, že sa chystáme cestovať na dovolenku s deťmi vo veku od 4 do 6 rokov.. Ale  nedali sme sa odradiť. Boli sme pozitívni, a deti pripravili, že možno budú jediné deti na palube. Prekvapilo  nás, že im to nevadilo, a ubezpečili nás, že im bude stačiť zahrať sa navzájom, a taktiež  si ponesú svoje hračky na hranie.

Deň pred cestou som urobila zoznam vecí, ktoré potrebujeme, aby sme to neprehnali, a tiež aby sme nezabudli vziať niečo nanajvýš dôležité. Zbalila som najprv detské oblečenie a potom naše. V podstate, nové šatstvo na každý deň, ale aj jeden kus dlhých teplákových súprav, v prípade, chladných večerov alebo ranných hodín. Okrem oblečenia zbalila som lieky, uteráky, plavky, niekoľko stolových hier,papier a pastelky. A deti sú do svojích malých baťohov, zbalili najobľúbenejšie hračky.

1 deň | Nástup Trogir, tradicionálna  dalmatínska hudba  a pohostenie na privítanie

Prišiel deň nástupu v meste Trogir, prišli sme o čosi skôr o 11h. Na nábreží bol prihlasovací pult, kde sme boli láskavo prijatí a ukázali nám, kam odložiť naše batožiny do nástupu na loď, ktorý je plánovaný na 13: 30h. Poprechádzali sme sa po meste, ale bolo naozaj horúco, tak  sme sa rozhodli sadnúť si do kaviarne naproti lode a čakali na nalodenie.

Konečne prišiel čas na nástup. Deti veľmi šťastné čakali na tento okamih. Na palube sa už nachádzali niektorí hostia, kapitán a posádka, a hudobníci, ktorí nás uvítali s úsmevom a piesňami na mandolíne (tradičný dalmatínsky nástroj). Usadili sme sa v blízkosti hudobníkov a čakali na nalodenie ďalších hostí, s chladeným nápojom, ktorý nám pripravila posádka.

Hudba bola výborná, tradičné dalmatínske piesne, atmosféra bola výborná, ako môžete vidieť v krátkom videu nižšie. Video je urobené mobilným telefónom, takže nie je najkvalitnejšie, ale stačí na ukážku skvelej atmosféry.

Okolo 14h kapitán lode zazvonil na zvončeku a požiadal nás, aby sme sa usadili v salóniku. V salóne už na nás čakali pripravené stoly. Na stoloch naservírovaná šunka, syr, marinované sardely a soparník. To všetko sú tradičné pokrmy regiónu. Čašník nám priniesol aperitív, zatiaľ čo deti dostali jablkovú šťavu. Pohostenie začalo  prípitkom kapitána, ktorý nás pekne privítal a poprial príjemnú cestu. Hudobníci nás pozdravili a pomaly opustili loď.

 

 

 

 

 

 

 

 


Čoskoro začala naša cesta. Konečne, loď zdvihla kotvy a vyplávame! Trogir dovidenia, uvidíme sa za 7 dní!

Niektorí mali už na sebe plavky a opaľovali sa  na jednej z palube. Deti šťastne skúmali každý kút lode, a najzaujímavejšie im bolo pri kapitánovi. Plavili sme sa  asi 40 minút, a potom sme zakotvili na druhej strane Trogiru, v zátoke na polostrove Čiovo. Prvé plávanie v tomto extrémne horúcom dni. More bolo krásne modré, čisté a príjemné. Deti sa nemohli dočkať na skákanie z lode a mali sme aj možnosť používať sprchovací kút na zadnej časti lode.

Kúpanie trvalo asi 1 hodinu, a potom sme sa vydali na plavbu do Makarskej, kde plánovaný príchod bol cca 20:30h. Počas plavby do Makarskej, cca o 19h sa podáva večera.

Keď sme prišli do Makarskej bola už tma, a pri vstupe do prístavu sme videli veľa svetiel z kotviacich lodí. Prvý výstup z lode bolo dobrodružstvo, pretože sme prechádzali cez 4 lode, ktoré boli ukotvené vedľa seba. Zaujímavý zážitok, ktorý vám umožní na chvíľu „nakuknúť“ do inej lode počas výstupu na pevninu.

FOTO GALÉRIA:

 

V Makarskej sme si urobili prechádzku po nábreží, kde bolo veľa ľudí, prezreli sme si stánky so suvenírmi a deťom kúpili zmrzlinu, po ktorej sme sa vrátili na loď. Boli sme veľmi unavený od očakávania na dnešný deň, a kúpania sa.


by Ana