Iako Hrvati u postotku putuju znatno manje od prosjeka EU, važno je napomenuti da naše domaće stanovništvo svoja turistička kretanja u najvećoj mjeri ostvaruje upravo unutar Lijepe Naše. Hrvati uglavnom i dalje svoje godišnje odmore preferiraju koristiti tok ljetnih mjeseci kada se i ostvaruje najveći broj višednevnih putovanja, ali slijedeći europske trendove i Hrvati se sve češće odlučuju na veći broj jednodnevnih i vikend putovanja.

S tim u vezi, dozvolite da vas podsjetimo kako je Hrvatska uvijek dobra ideja i da s vama podijelimo korisne informacije koje možda nećete pronaći drugdje. Dozvolite da vas uvedemo u oazu mogućnosti, očekivanja i prednosti putovanja po Hrvatskoj, upravo u jesensko doba.

Photo credit: Nino Šerić/Adriagate

Postoje brojne prednosti putovanja u predivne predjele svijeta u periodu van glavne turističke sezone koja ujedno podrazumijeva i osjetno manje priljeve posjetitelja. Ukoliko se odlučite za putovanja u pred ili post sezoni, bez obzira na odabir destinacije, imate mogućnost doživjeti destinaciju iz apsolutno drukčije perspektive. Ovisno o vašem stilu putovanja, možda se ispostavi da je upravo jesen bila najbolji izbor.

Prednosti putovanja u jesensko doba su brojne, stoga krenimo redom 😊

1. Gužve su manje

Photo credit: Nino Šerić/Adriagate

Ovdje možemo povući paralelu sa posjetom Nacionalnom Parku Krka i NP Plitvička jezera budući da se radi o dva najpoznatija nacionalna parka u Hrvatskoj koji plijene pažnju, kako domaćih, tako i stranih posjetitelja. I mi se priključujemo sugestijama posjete parkovima, međutim odluka o posjeti tokom glavne turističke sezone možda i nije najsretnije rješenje. Tijekom srpnja i kolovoza, primjerice u Nacionalnom Parku Plitvička jezera najpoznatije šetnice i najfrekventniji punktovi parka pod velikim su pritiskom brojnih posjetitelja što  u određenoj mjeri onemogućuje samo razgledavanje i uživanje u parku. Ukoliko osobno niste ljubitelj velikih gužvi, onda period glavne turističke sezone zasigurno nije najbolji izbor za vas.

2. Vrijeme je i dalje ugodno

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

Ovdje je važno napomenuti da ukoliko je kupanje i sunčanje prevladavajući motiv vašeg putovanja, onda su lipanj, srpanj i kolovoz zasigurno razuman izbor, budući da je vrijeme za spomenute aktivnosti najidealnije. Što se jesenskog razdoblja tiče, prosječne dnevne temperature se kreću između 18-25 stupnjeva Celzija, dok se u večernjim satima temperatura spušta na 13-15 Celzija što sugerira da će vam zatrebati neka lagana jaketa ili pulover. Tokom rane jeseni postoji izvjesna vjerojatnost za kupanje, ali izmakom listopada ta nam se privilegija polako smanjuje pa je za veliku većinu kupača već hladno za kupanje. S druge strane, na našu sreću, Hrvatska osim sunca i mora nudi pregršt aktivnosti i mogućnosti za aktivno provođenje slobodnog vremena. Vrijeme je idealno za pješačenje, jahanje, razgledavanje, uživanje u lokalnim specijalitetima, brodske vožnje te ine aktivnosti na raspolaganju.

3. Atrakcije i smještaj su jeftiniji

S obzirom da smo već krenuli sa primjerima 2 najpoznatija Hrvatska Nacionalna Parka, predlažemo da zajedno pogledamo u kojoj mjeri možete očekivati uštede novca u slučaju same kupnje ulaznica za parkove. Cjenovna politika prodaje ulaznice usko je povezana sa pred i post sezonom, odnosno direktno ovisi o mjesecima. Primjerice, karta za Nacionalni Park Krka, za odraslu osobu tokom kolovoza, iznosi 100 kn u odnosu na cijenu od 250 kn koliko će vas koštati ukoliko se za posjetu odlučite u lipnju, srpnju, kolovozu ili rujnu.

Photo credit: Nino Šerić/Adriagate

S druge strane, važno je ukazati i na oscilacije u cijenama smještaja ovisno o periodu godine. U svakom slučaju, u razdoblju glavne turističke sezone možete očekivati dvostruko (čak i trostruko) više cijene. Postoji cijeli niz faktora koji utječe na oblikovanje cijene smještaja, a dva prevladavajuća faktora su razdoblje boravka i, dakako, popularnost same destinacije. Na sljedećem se linku možete i sami uvjeriti u kojoj mjeri gore spomenuti faktori utječu na promjenu cijena – Smještaj u Hrvatskoj.
Uzmimo to ovako, ukoliko se odlučite posjetiti Hrvatsku u rujnu, listopadu ili pak kasnije, imajte na umu nekoliko mogućnosti na raspolaganju: ušteda polovice budžeta predviđenog za smještaj, za isti iznos planiranog budžeta za smještaj možete ostati dvostruko duže ili pak uživati blagodati luksuznijega smještaja za istu cijenu. Izbor je na vama 😊

4. Putujte svojim tempom i stilom

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

Teško da postoji netko od nas tko ne preferira biti fleksibilan tokom putovanja. Budući da želimo da naše putovanje bude savršeno pomno ga planiramo unaprijed, a nerijetko smo i u iskušenju da svoj boravak u nekoj bajkovitoj destinaciji poželimo produžiti na dan ili dva. Velika većina nas je barem jednom u životu promislila kako bi putovanje bilo savršeno da smo imali barem još jedan dan, zar ne? 😊 – Dakako, koliko se to god banalnim činilo, u realnosti je produljenje boravka tokom glavne turističke sezone teško izvedivo, osim ako ne angažirate nekog specijalista za putovanja koji će to učiniti za vas. Shodno navedenom, ukoliko tijekom svog putovanja želite veću dozu fleksibilnosti, onda predlažemo da razmotrite opciju putovanja u jesenskom razdoblju.

5. Široki dijapazon aktivnosti

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

Za veliku većinu domaćih posjetitelja, odmor u Lijepoj Našoj se uglavnom svodi na sunce i more, odnosno na godišnji odmor se uglavnom odlučuje za vrijeme ljetnih mjeseci. Međutim, Hrvatska zaista nudi mnogo više od toga. Trebamo se samo odvažiti i dati priliku vlastitoj domovini da nas iznenadi.

Kroz Hrvatsku putuje vlastitim tempom, počastite se zasluženim i bezbrižnim odmorom te dajte priliku Lijepoj Našoj da vas oduševi! 😊