„Ne mogu vjerovati da mi je toliko trebalo… Osma sezona. Toliko mi je trebalo da ovdje dođem. Ovo je stvarno  prekrasno“, riječi su kojima Anthony Bourdain, autor kultnog televizijskog serijala „No Reservations”, završava svoj dokumentarac posvećen Hrvatskoj ne skrivajući oduševljenje onim što je doživio i kušao u par dana provedenih na hrvatskoj obali.

Dosad ste vjerojatno čuli za čuvenu epizodu nazvanu Hrvatska obala prikazanu na Travel Chanell-u koja je polučila ogroman uspjeh i izazvala brojne pozitivne komentare.

Anthony Bourdain - no reservation croatia

Bourdain je svoju kulinarsku avanturu po Hrvatskoj započeo posjetom Rovinju gdje je uživao u kamenicama i škampima. U Motovunu je kušao bijele tartufe, netom izvađene iz zemlje, čiju je cijenu usporedio sa cijenom par hamburgera. U Banjolama je degustirao raznu ribu i rakove dok je u okolici Zadra uživao u svježoj tuni iz uzgoja. Na Pagu je uživao u hobotnici ispod peke i sirevima.

Najveće oduševljenje pokazao je degustirajući rižoto od 5 vrsta mesa u Skradinu nakon čega je uživao u božanskom crnom vinu uzdišući: „Ovo je tako dobro“ i „Zašto, o zašto, u ovoj zemlji ima toliko dobrog vina“. Svoju eno-gastro turu zaključio je ribom na Kornatima.

Gledajući  Bourdaina teško je ne poželjeti biti na njegovom mjestu. Ovim je dokumentarcem otkrio ono s čime bi se svatko, tko je barem jednom bio u Hrvatskoj, odmah složio: Hrvatska je nevjerojatno lijepa zemlja odličnih vina i odlične hrane. Ili kako bi to Bourdain u svom prepoznatljivom stilu rekao:  ‘Nisam imao pojma što je hrvatska kuhinja. Nula. Nikakvu sliku u glavi. Ovo je prvoklasna hrana, prvoklasno vino, prvoklasni sir. Sljedeća velika stvar je Hrvatska. Niste bili ovdje? Vi ste idiot! Ja sam idiot!’

Ukoliko ste već posjetili Hrvatsku, ne preostaje Vam ništa drugo nego da to opet učinite. To može biti već sljedeće godine, dijeli Vas samo par klikova na www.adriagate.com

Cijelu epizodu možete pogledati ovdje: