Přinášíme vám nejoblíbenější cyklistické trasy v Chorvatsku

Po příjezdu na dovolenou plánujete výlety a aktivity, které chcete navštívit a zažít co nejvíce? Netrávíte příliš mnoho času odpočinkem na dovolené? Poznáváte se? Pak jste určitě na správném místě, protože vám chceme přiblížit jeden z nejatraktivnějších a nejoblíbenějších způsobů poznávání krás Chorvatska.

Euro Velo 8 map
Cykloturistika v Chorvatsku poskytuje nezapomenutelné a autentické zážitky

Řeč je o cykloturistice, která v posledních letech zaznamenává velký růst na našem trhu. Není divu, protože přináší spoustu výhod. Cyklistika je zcela šetrná k životnímu prostředí, poskytuje nezapomenutelné, autentické a skryté výhledy a zážitky a udržuje cyklisty aktivní a zdravé. Jako řekl Albert Einstein: Život je jako jízda na kole, člověk by se měl neustále pohybovat vpřed, bez zastavení, aby neztratil rovnováhu!

Euro Velo 8 map
Chorvatské národní turistické sdružení pracuje na podpoře cykloturistiky a zahájilo kampaň: „Jezděte na kole, objevujte a užívejte si!“

 

Trendy v cestovním ruchu nezůstaly bez povšimnutí ani chorvatské centrále cestovního ruchu a za účelem propagace cykloturistiky zahájili propagační kampaň: „Jezděte na kole, objevujte a užívejte si!“
Spolu s mnoha stezkami je tato kampaň zaměřena zejména na trasu EuroVelo 8, která zahrnuje celé chorvatské pobřeží, od Istrie po Dubrovník.
Níže vám přinášíme některé z nejzajímavějších a nejnavštěvovanějších cyklostezek v Chorvatsku.

Seznam nejoblíbenějších cyklostezek podle regionů:

Slavonie a Baranja jsou ideální pro cykloturistiku

Pokud se rozhodnete strávit dovolenou mezi zlatými poli slunečnic a nasávat jedinečné chutě a vůně Slavonie a Baranje, vaše jízda rozlehlými pláněmi bude naplňující a plná pohody.

Dunajská cyklistická trasa podél klidného Dunaje

Jednou z nejznámějších je Dunajská cyklostezka, která je součástí sítě cyklostezek EuroVelo 6. Při jízdě budete obdivovat tok klidného Dunaje Baranjou, projíždět přírodním parkem Kopački rit, okolo hradu Eugena Savojského v Bilju, poznáte města Osijek, Aljmaš (soutok Drávy a Dunaje), Erdut, Vukovar a součástí vaší trasy bude i opevněný Ilok. Město Vinkovci se může pochlubit až 3 cyklistickými trasami (červená, modrá a zelená).

Road of Gold (Međimurje County)
Srijemská cyklotrasa vás zavede z Vinkovci do Iloku

Pokud chcete lépe prozkoumat oblast Vukovar-Srijem, nezapomeňte projet i Srijemskou cyklistickou trasu, která vás z Vinkovci do Iloku provede typickými slavonskými vesnicemi tzv. „ušorena sela“, lesy, poli a vinicemi.

Lika a Gorski kotar – součást kontinentálního Chorvatska bohatá zajímavými cyklostezkami

Určitě neuděláte chybu, pokud se rozhodnete pro region Chorvatska, který je v poslední době nevyhnutelný pro všechny návštěvníky Chorvatska. Goranska cyklistická magistrála spojuje města Gorského kotaru s přírodními, kulturními, historickými a gastronomickými destinacemi, kterých je, věřte nám, široká nabídka! Trasa měří celkem asi 260 kilometrů. Ve městě Lika byste určitě neměli minout Plitvickou stezku. U jednoho z nejstarších a nejkrásnějších národních parků v Evropě slova opravdu nejsou potřeba, proto je nejlepší tu nádheru vidět vlastníma očima. Stezka začíná v Korenici a vede k horním Plitvickým jezerům podél neobjevených perel Černé a Bílé řeky.

Cycling in WOW (Plitvice lakes)

Kvarnerské cyklostezky jsou kombinací mořských a horských oblastí

Spojení moře a horské oblasti nejlépe vynikne na Cyklistické magistrále -obchvat Rijeka. Když se odhodláte projet tuto 50 kilometrů dlouhou stezku, doporučujeme vam stáhnout si mobilní aplikaci, pomocí které se dozvíte všechny nejdůležitější informace. Region Kvarner navíc nabízí také Intimní stezku, která vede z Novi Vinodolski do nejvýše položené vesnice v Chorvatsku – Begova Razdolja.

Na kole po největším chorvatském poloostrově – Istrii

Istrijský poloostrov je v mnoha ohledech rozpoznatelný a ani istrijská pohádka Vás nezklame. Jsme si jisti, že cyklostezka Parenzana, která je ve skutečnosti pojmenována po istrijské železnici z minulého století, probudí všechny vaše smysly. Výchozím bodem je malebná vesnička Buje, projedete „městem umělců“ Grožnjan, Motovun, poté údolím řeky Mirny a užijete si průjezd mosty, viadukty a tunely neuvěřitelnou istrijskou krajinou.

Parenzana (Istria)
Nejoblíbenější cyklistická místa na Istrii

Kromě Parenzany bychom dopručili stezky Archeologická naleziště a vinařské stezky Umagu, Savudrije a okolí, Stezka istrijských kopců, Stezka istrijského vína, 101 kilometrů a 1 lanýž, Cesta do centra Istrie. Nabídka je opravdu široká.

Střední Chorvatsko a jedinečná cyklistická trasa Od hradu k hradu

V blízkosti hlavního města a okolí jsou cyklisté více než vítáni. Město Varaždin je známé jako město s největším počtem cyklistů v Chorvatsku. Od všech stezek bychom doporučili Murskou a Drávskou stezku, Steinerovu trasu (začíná v rodném místě vědce Rudolfa Steinera, Donjih Kraljevac), Eko Mura, Toplickou stezku a Pušipelovu trasu (kterou z výše uvedených označujeme jako nejnáročnější, protože vede nad kopci Šrigovo).
Zvláště atraktivní při objevování této části Chorvatska by mohla být Stezka od hradu k hradu. Táhne se jako kruhový objezd kolem města Varaždin, přes Lepoglavu, k hradu Trakošćan a okolnímu jezeru, poté přes Cvetlin zpět do Varaždinu.

Murska route
Jedinečný zážitek z Dalmácie: na kole do národních parků, přírodních parků, jeskyní a nejmenších zátok

Čerstvý středomořský vzduch, velký počet hodin slunečního svitu, příjemné klima, blízkost moře … to vše můžete zažít při jízdě Dalmácii. Nesmírně nás těší, že se kromě pobřeží a ostrovů na cyklomapách objevilo i dalmátské vnitrozemí.

Nejznámější cyklistické trasy v Dalmácii

Proto vyčleníme jen několik tras: na úplném jihu, poblíž Ploče, se můžete vydat po cyklostezce Baćinska jezera; poblíž Splitu, stezku jeskynní Vranjača, jejíž některé části doporučujeme zkušenějším downhill cyklistům.
Nádherným zážitkem je také projet se regionem Chorvatské Toskánsko – Imotským krajem podél cyklostezky Imotská jezera, kde budete mít možnost prozkoumat přírodní úkazy: Červené a Modré jezero, Prološko blato, Zeleno, Knezovića, jezero Mamića, Galipovac a Dva oka. Rádi bychom také vyzdvihli stezku Kamešnica: Grab – Gornja Korita; stezka Sinjsko polje a stezka Dugi Otok vás provede nejkrásnějšími chorvatskými plážemi a přírodním parkem Telašćica, třešničkou na dortu bude cyklistická trasa Národní park Krka.

Water is life (lakes in Imotski county)
Recept na zábavu, jakou jste ještě nezažili: dvě kola a krásy Chorvatska

Dvě kola, dobrá vůle a touha po dobrodružství, to je jediné co potřebujete k poznání Chorvatska úplně jiným způsobem, v symbióze s přírodou, bez jejího poškozování, pouze obdivováním její krásy. Přesně jak řekl Frodo v kultovním Pánovi prstenů a Adriagate dodává: „Jdeme za dobrodružstvím!“