Ha Horvátországba készül, akkor javasoljuk, hogy feltétlenül látogasson el Hvar-szigetre, mely az ország turisztikailag egyik legnépszerűbb szigete. Olyan hírességek is üdültek már itt, mint például Tom Cruise, Harry herceg, Beyoncé, Eva Longoria és még sokan mások.
Hvar-sziget leghíresebb települése az azonos nevű, történelmi város, Hvar, mely számos étteremmel, hotellel és luxusvillával rendelkezik.

Hvar

A luxuson és a presztízsén kívül Hvar-sziget különleges pihenési lehetőséget is kínál, testi-lelki felüdülést, messze a zsúfolt turista úti céloktól. Hvar-szigeten ugyanis rengeteg gyönyörű, rejtett öböl is várja az odalátogatókat, amely öblök közelében csak néhány ház áll, ilyenek például: a Lozna-, a Pelinovik-, a Vela Stiniva-, a Tatinja-, a Pokrivenik- és a Jagodna-öböl. Az öblök többsége könnyen megközelíthető a környező településekről, gyalog vagy akár autóval is.

Jagodna
Vela Stiniva
Pelinovik

Néhány öböl esetén ugyanakkor nem lehet teljesen a partig lemenni autóval, hanem az út egy részét gyalogosan szükséges megtenni, vagy pedig a tenger irányából, csónakkal is oda lehet jutni. Amennyiben szeretné kipróbálni a robinzoni életmódot, akkor ahhoz ideális helyek például a Zavala-, a Mala Stiniva- és a Prapatna-öböl.

Mala Stiniva
Zavala

A házaknál nincsen mód hagyományos értelemben véve elektromos áram használatra, ezért napenergiát használnak, nicsen vezetékes víz sem, a vizet ciszternából, vagy eső vízből nyerik. A háztartási gépek napenergiával vagy gázzal működnek. A szigeteken lévő házak többségét sok esetben csak tengeri úton lehet megközelíteni. Előfordulhat, hogy az ilyen típusú házak csoportban helyezkednek el, „halász falvakat“ alkotva. A legtöbbjük viszont teljesen elkszigetelve, különállva helyezkednek el. Legtöbbjük szombattól szombatig tartó turnusban foglalható.


A szigeten lévő házakat csak vízen lehet megközelíteni. Néhányuk a „robinzon falukban“ vannak, – ezek csoportban található házak, melyek egymáshoz közel, ugyanakkor egyes házak távolabbra esnek. Szállásfoglalás nagyrészt csak szombattól szombatig történhet.