Ezek a szépen díszített mézeskalácsok a régi időkbe visznek minket vissza, amikor egy-egy ilyen, gyermekeknek vagy fiatal lányoknak ajándékba adott mézeskalács a szeretet jele volt.

Az eredeti „licitar“ szív ehető, egyszerű összetevőkből készül (nem feltétlenül tartalmaz mézet): lisztből, cukorból, vízből és tojásból, és ételfestékkel van díszítve. A szív alakon kívül csizma vagy patkó formában is készítik.

A „licitar“ szív hűség jeleként való ajándékozásának hagyománya nagyon régi, és Észak-Horvátországból származik, főként a Zagorje régióból. E szív alakú, tükörrel és szerelmes verssel díszített, ehető mézeskalácsok ajándékozása azonban ma is élő hagyomány Horvátországban, Zágrábban, valamint a horvátországi zagorje egyéb részein. A „licitar“ szív olyan kis ajándékká vált, melyet az idelátogatók is szívesen megvásárolnak, és magukkal visznek.

A „licitar“ szív, e horvátországi, tradicionális specialitás receptje a következő (nagy adag):

A tészta összetevői:
1 kg cukor
6 dl víz
3 tojás
3 dkg élesztő
kb. 2 kg finomliszt

A máz összetevői:
10 dkg zselatin
1/2 l víz
piros ételfesték

A tészta elkészítése:
A cukorból és vízből szirupot főzünk, melyet aztán lehűtünk, és átöntünk egy másik edénybe. Hozzáadjuk a tojásokat, az élesztőt és a lisztet, és tésztát gyúrunk belőlük, majd ezt követően a tésztát minimum 3 órán keresztül a hűtőben pihentetjük. A 3 óra letelte után a tésztát kinyújtjuk, és kiszúró formák segítségével kiszaggatjuk, majd pedig sütőlemezre helyezzük, és 250 °C -os sütőben 5–7 percig sütjük. Miután a mézeskalácsok lehűltek, ecsettel letisztítjuk róluk a lisztet, és feldíszítjük őket.

Gingerbread hearts

Gingerbread hearts

Máz:
A zselatint felolvasztjuk a 1/2 liter, óvatosan melegített vízben, de főzni nem szabad. Kihűtjük, majd hozzáadjuk a színezéket. Az így elkészített mázat rákenjük vagy ráöntjük a mézeskalácsokra, amelyeket aztán rácsra téve megszárítunk.

Gingerbread hearts

Amikor a mézeskalácsok teljesen megszáradtak, akkor ízlés szerint feldíszítjük őket. Manapság már tubusban is kapható ételfesték, amellyel sokkal könnyebb a díszítés. Hagyományosan apró tükröt ragasztottak rájuk, és hozzájuk illő motívumokkal látták elő őket, de a tubusos színezékek segítségével még gazdagabban, például indás díszítésekkel is díszíthetjük őket.

Forrás: skrinjakreativnosti