Ismerje meg Isztriát, a legnagyobb, kultúrában és történelemben, csodás városokban és szigetekben, titokzatos öblökben, elkápráztató strandokban és lenyűgöző természeti szépségekben gazdag horvát félszigetet.

Amennyiben teljesen átadja magát az Isztria által kínált élményeknek, ízeknek, hagyományoknak és eseményeknek, egy nagyszerű élménnyel válik gazdagabbá és teltebbé.

A folytatásban csak egy részét mutatjuk be annak, amit Isztria nyújthat az ön számára. Lépjen be Horvátország ezen egyedi részébe és éljen át felejthetetlen pillanatokat.

Nevezetességek és kultúra

Pula – kulturális örökségben gazdag, modern város, egyúttal Isztria legnagyobb városa. A számos nevezetesség a város viharos múltjáról tanúskodik, míg modern fejlődése számos fesztivál és rendezvény élvezetét teszi lehetővé. Pula város legjelentősebb szimbóluma az Aréna amfiteátrum, mely az 1. században épült és méretét tekintve a világ hatodik amfiteátruma. A múltban az Arénában gladiátorküzdelmeket, lovagi tornákat és vásárokat rendeztek, ma pedig különböző kulturális események otthona, mint amilyenek a filmfesztiválok, az opera szezon, a lovas rendezvények, az előadások és koncertek. A főutca elejét a Serigus-diadalív díszíti, az utca végén pedig a Fórumon található az Augustus-templom. Az egyéb látnivalók közül mindenképpen érdemes megnézni a Herkules-kaput, a Városi Tanácsot, valamint a Szűz-Mária Székesegyházat.

Rovinj – A Mediterrán egyik legromantikusabb városa a mai Szent Eufémia-székesegyház helyén keletkezett. Olyan természeti és kulturális nevezetességekkel büszkélkedik, mint az óváros és a Zlatni rt parkerdő. A meredek utcák valódi isztriai szellemet sugároznak, a tarkára festett házak és a szigetvilágra nyíló csodálatos kilátás teszik egyedivé ezt a várost. Az egyéb emlékművek és nevezetességek közül mindenképpen látogassa meg a barokk Balbi-ívet (Balbijev luk), a Szent Kereszt templomot (crkva sv. Križa), a helytörténeti múzeumot (Zavičajni muzej) és a Rovinji Akváriumot.

Poreč – a félsziget nyugati oldalán elhelyezkedő város Isztria leglátogatottabb városának rangjával rendelkezik. A teljes óvárosi városmagot viharos és hosszú múltja miatt kulturális emlékműnek is hívják, az egyéb nevezetességek közül pedig mindenképpen nézze meg az Euphrasius székesegyházat, az Északi Bástyát (Sjeverna Kula), az Ötágú Bástyát (Peterokutna Kula), a Kanonikot, a Romaneszk házat (Romantička kuća) és a Neptun templomot (Neptunov hram). Poreč olyan természeti szépségeiről is ismert, mint a Baredine barlang, a Márk barlang (Markova jama), a Pincinova barlang (Pincinova jama), valamint a facsoportok a Szent Anna templom körül.

Umag – az Isztria északnyugati partján fekvő festői mediterrán kikötőváros gazdag sportkínálatáról ismert. Umag messze földön a nemzetközi ATP torna székhelyeként ismert, de rendkívül érdekes történeleme van. Még a régmúltban római nemesek fedezték fel és úgy döntöttek, hogy nyári rezidenciájukká alakítják át. Ezen idők pompáját, csillogását és fényűzését tükrözik ma a velencei házak, melyekben az umagi városmag gazdag. A városban megőrizték a városfalak és bástyák részeit, valamint a barokk és reneszánsz templomokat és épületeket. A történelmi érdekességek közül látogassa meg a Szűz Mária templomot, a Mária Mennybevétele plébániatemplomot (crkva Uznesenja Marijina), a Szent Pelegrin szobrot, valamint a Szent Rókus templomot.

Gasztronómia

Az isztriai konyhában összefonódnak a hagyományos ételek és az őshonos hozzávalók, ahogyan a modern ételek és a kortárs kulináris trendek követése. Az érdekessége az, hogy a mai isztriai konyhában a régi ételeket új módon készítik el, valamint, hogy mediterrán, de kontinentális ételeket is találhatnak, melyeknek egyedi ízt kölcsönöznek az olívaolaj és a különféle borok. Az isztriai konyha titka, a specifikus élelmiszereken kívül, a kulináris fantáziában és az ételkészítésbe fektetett szeretetben és igyekezetben van.
Csak néhány a hagyományos isztriai ételek és élelmiszerek közül:

Szarvasgomba – ritka és drága gomba, mely a termékeny isztriai talajban nő. A szarvasgombának erős és specifikus illata van, kinézetre a burgonyára emlékeztet. Mivel a földben nő, egyedül különlegesen kiképzett kutyákkal lehet megtalálni. A kulináris szakértők szerint a szarvasgomba a gasztronómia csúcsa. Javasoljuk, hogy kóstolja meg a szarvasgombás rákot, vagy a bélszínt reszelt szarvasgombával.

Fuži – hagyományos, sima tészta, mely finomlisztből, sóból, tojásból és vízből készül. A vékonyra kinyújtott tésztát 3-4 cm széles rombuszokra vágják, majd egy pálca segítségével a rombusz egyik végétől a másikig feltekerik és lenyomják, hogy összeragadjon. Leggyakrabban szarvasgombás mártással, különböző vadhúsból, vagy házi tyúkból, spárgából készülő gulyásokkal tálalják.

Isztriai pršut sonka – védett jelölésű, sertéscombból készülő húskészítmény. Az isztriai pršut sonka titka a hagyományos feldolgozási módokban rejlik, ez pedig a levegőn szárítás a természetes éghajlati viszonyok között füstölés nélkül, vagy a száraz pácolás. A pršut sonka az isztriai konyha szimbóluma, így odafigyelnek minden részletre a sertés tenyésztésétől, a feldolgozáson keresztül a szárításig és fűszerezésig, de a minél hosszabb és nagyobb szeletre történő vágás is jellemző rá.

Čripnja (istarska peka – isztriai vasharang) – a hús- vagy halétel nyitott sütőhelyen, vasharang (peka) alatt történő elkészítése. Az étel ilyen módon történő elkészítése nagy tapasztalatot és tudást igényel, mert az apró részletektől függ az étel minősége, kezdve az anyag és a vasharang (peka) kiválasztásától, a parázs és hamu mennyiségén és eloszlásán keresztül, a sütés hosszától a hús mennyiségéig.

Isztriai sajt – a legismertebb isztriai sajt a Špin, melyet Poreč közelében készítenek a hagyományos isztriai kőházakban. A félkemény tehén, juh és a különböző aromájú vegyes sajtokon kívül skuta-t (ricotta típusú túrót) is kínálnak, mely előétel, főétel és desszertek készítésére is használható.

Bor – az ízletes ételeken kívül Isztria a kiváló vörös és fehérborairól is ismert. A meleg isztriai föld kedvez a szőlő növekedésének, melyből az olyan ismert fehérborok készülnek, mint a Malvazija, a Chardonnay, a Muškat (muskotály), a Pinot bijeli (Pinot Blanc) és a Sauvignon, valamint olyan vörösborok, mint a Teran, a Muškat crveni (vörös muskotály) és a Crni pinot (Pinot Noir). Fedezze fel a borospincéket és élvezze az isztriai borok ellenállhatatlan ízét és illatát.

Isztriai szuvenírek

A lapos kövekből készülő, a mezőket jellemző kažuna kőházak a legismertebb isztriai szuvenírek. Ezen kívül az isztriai szarvasmarha szobrocskája, vagy egy üveg bor szintén szép emlékek, melyek az isztriai tartózkodására fogják emlékeztetni.

Természeti szépségek

Az Isztriai-félszigetet csodálatos táj díszíti a zöld mezőkkel, dombocskákkal, völgyekkel és parkokkal, a tenger, a folyók és tavak kékjével. Isztria lakóinak életmódjába van szőve a természet szeretete és annak védelme. Készüljön fel az ellenállhatatlan természeti látképekre, mert ezek az emlékek és fényképek örökre az emlékezetében maradnak.

Brijuni – A Brijuni-szigetcsoport Isztria délnyugati partja előtt terül el. A szigetcsoport két nagy szigetből áll: Veli Brijunból és Mali Brijunból, valamint tizenkét kis szigetből. Veli Brijunon körülbelül 600 őshonos, leginkább mediterrán növényfaj él, Veli Brijun északi részén pedig egy szafari park található, melyben szabadon élnek a szarvasok, zebrák, zsiráfok és más állatok.

Rt Kamenjak – egy egyedülálló kis félsziget az Isztriai-félsziget legdélebbi részén. Ami különlegessé teszi, az a mediterrán klíma és az elhelyezkedése, mely miatt Isztria legnaposabb részének címét viseli. Érdekes, hogy itt található a dinoszaurusz talpnyom ismert lelőhelye is.

Učka Természetvédelmi Park – Az Isztriai-félsziget keleti oldalán található, mely az Učka és a Ćićarija hegységet foglalja magába. A legmagasabb pontjáról, a Vojkaról csodálatos kilátás nyílik a Krk, Lošinj és Cres szigetekre. Az Učka különböző növényekben és állatokban gazdag, melyek közül kihangsúlyozhatók az olyan endemikus fajok, mint az Učkarski zvončić (helyi harangvirágfaj) és a fakó keselyű. Fontos megemlíteni a százéves szelídgesztenye és bükk erdőket is, valamint a különböző féle gyógynövényeket és terméseket.

Motovunska Šuma (Motovuni erdő) – öreg lombhullató fafajokban gazdag és a Mirna folyó hordalékjain helyezkedik el. Szokatlan, hogy ebben az erdőben nő az alföldi régiókra jellemző kocsányos tölgy, de a nagyon ritka fehér szarvasgomba élőhelye is.

Istarski balun

Az istarski balun vagy balon az Isztriai-félsziget ismert néptánca. A koreográfia szerint több, a kör vonalán egyenletesen elhelyezkedő táncos pár egy táncossal a körön belül és egy táncosnővel a körön kívül táncol, akik az óramutató járásával ellentétesen táncolnak, míg egy pár, vagy néhány egyéni táncos a tengelye körül forog az óramutató járásának irányában. A táncosok dudaszóra táncolnak, ritkábban a šurla vagy vidalica (helyi sípféleség), de kivételesen harmonika kíséretére is.

Isztriai események

Az év során különböző kulturális, társadalmi, sport és szórakoztató rendezvényt tartanak Isztirában. Tartalomban nincs hiány egyik generáció számára sem, a legismertebb és legvonzóbb események közé soroljuk a következőket: Street & art fesztivál Porečben, Motovuni Filmfesztivál, Pulai Filmfesztivál és a Croatia Open Umag. Az összes isztriai eseményt nyomon követheti Isztria  Megye Idegenforgalmi Közössége honlapján >>