Európai Uniós belépésével Horvátországnak április 1-jétől teljes mértékben alkalmazkodnia kell az Unió vízum törvényeihez. Ez azt jelenti, hogy április 1-jétől minden olyan ország polgárának, amely nem tagja az EU-nak, vízumra van szüksége horvátországi látogatás vagy átutazás során. A kormány döntése alapján 2013. május 16-tól az érvényes schengeni engedéllyel rendelkező külföldiek 2013. december 31-ig vízum nélkül léphetnek Horvátországba rövid tartózkodás, illetve átutazás céljából.

A horvátországi turizmus számára fontos orosz, illetve az egyre növekvő számú ukrán és török vendégek miatt a horvát kormány mindent megtesz, hogy a vízum megszerzése minél egyszerűbb legyen. Ennek köszönhetően Oroszország 18 városában 18 vízum központ nyílik, és hasonló előkészületek vannak folyamatban Kijev és Ankara nagykövetségein, valamint az isztambuli főkonzulátuson.

Mindezek mellett a Horvátországba való belépéshez nagyon rövid határidőn belül kerülnek kiadásra a vízumok (a kérvény benyújtásától számított legfeljebb öt napon belül),és lehetőség van többszöri belépésre jogosító vízum kiadására. A vízum díja továbbra is 35 € marad.

A vízum kérvényhez szükséges:

  • érvényes úti okmány
  •  egy darab 35×45 mm nagyságú színes igazolványkép
  • érvényes utasbiztosítást igazoló dokumentum
  • vízumdíj befizetésének igazolása
  • az alábbiakat igazoló dokumentumok:
    – o horvátországi tartózkodás célja,
    – o biztosított szálláshely,
    – o a horvátországi tartózkodáshoz és a hazatéréshez/másik országba való utazáshoz szükséges anyagi fedezet biztosítása,
    – o közlekedési eszköz, és a szülőországba való visszatérés szándékát, illetve harmadik országba való belépés lehetőségét igazoló dokumentum

Minden, a horvát vízummal kapcsolatos kérdését a következő e-mail címre küldheti: vize@blog1.adriagate.commvep.hr

Forrás: mvep.hr, poslovni.hr