Még sosem járt Rogoznicában? Akkor itt az ideje, hogy ellátogasson ide. Rogoznica egy kisváros a 4 horvátországi régió egyikének, Dalmáciának közepén. Pont az elhelyezkedése miatt „Dalmácia szívének“ is nevezik, amelyre az a szerelmi történet is ráerősít, mely a Sárkányszem-tóhoz (Zmajevo oko) kötődik, amelyről Rogoznica talán a legismertebb. De erről majd egy kicsit később.

Rogoznica

Rogoznica központja egy kis szigetecskén található, melyet híd köt össze a szárazfölddel. A szigetecskén nagyrészt máig megmaradtak a régi kőházak, és bár az öblöt nemrég felújították és rendbehozták, a tengeri sétány továbbra is autentikus mediterrán hangulatot áraszt, amely a nyári hónapok során a számos, érdekes rendezvénnyel együtt idevonzza a turistákat, akik Rogoznicába jöttek pihenni. A tradíciókkal áthatott, érdekes nyári programokon kívül Rogoznica gazdag gasztronómiai kínálattal is rendelkezik. Az ételek hazai alapanyagokból készülnek, és a halételeket kínáló éttermek a legnépszerűbbek, amelyek a rogoznicai halászati területen halászott halakból készítik fogásaikat.

A szigetecske többi része erdős terület, ami ideális a sétáláshoz, a futáshoz és a biciklitúrákhoz.

Rogoznica

Az Adriagate-nek van egy fiókirodája Rogoznicában, ahol igény szerint biciklit is tud bérelni magának és a gyermekeinek. A bicikliken kívül skutert is lehet itt bérelni, amellyel bebarangolhatja az egész Rogoznicai-öblöt, mely 54 km hosszú.

Az Adriagate

Rogoznica egyik legvonzóbb idegenforgalmi célpontja a hosszú partvonala, amely mellett magánházak húzódnak, kibérelhető apartmanokkal, de üdülőházak és villák is találhatóak itt. Gondoljon rá, milyen lehet egy olyan apartmanban üdülni, ahonnan rálát a tengerre, és hallja a hullámok zúgását, egy olyan pihenés részese lenni, melynek során a gyermekei gondtalanul lefuthatnak a tengerpartra, anélkül, hogy ügyelnie kellene rájuk, hiszen a szállás udvarának kapuján kilépve rögtön a strand kavicsos fövenyére lépnek. Tökéletes! Mi lehetne jobb egy igazi, tengerparti nyaralásnál, nem igaz?

Rogoznica

A legismertebb helyek a környéken, ahol tengerparti üdülőházak és apartmanok találhatóak: Stupin Čeline, Zatoglav, a Zečevarska utca, a Šepurine utca, Lozica, Crljina, Gornji muli, Ražanj, Kalebova luka, Stivašnica, Mezaroca, Varoš és Kanica. Ezek mind olyan helyek, amelyek közvetlenül a tenger mellett, vagy attól maximum 100 méterre vannak. Az utcák nem forgalmasak, ezért ezek nagyon csendes és gyerekbarát helyek. Hasznos információ, hogy a fent megnevezett helyek közül a következőknél található kavicsos strand: Stupin Čeline, Zatoglav, Zečevarska utca, Šepurine utca, Lozica, Gornji muli, míg a Crljina és Varoš helyszíneken kavicsos-betonlapos strand van, a többi helyen: Ražanj, Kalebova luka, Stivašnica, Mezaroca és Kanica területén pedig sziklás és betonlapos strandok találhatóak.

Tengermelletti szállások Rogoznica

Ahogy korábban említettük, visszatérünk a Sárkányszem-tó (Zmajevo oko) legendájára. A legenda szerint Rogoznicát egykoron egy félelmetes sárkány védte az ellenségektől, és köszönetül ezért a falusiak minden évben kiválasztották a legszebb lányt, akit a sárkányak adtak menyasszonyul. Egy nap megjelent egy ifjú, Aristoles, aki beleszeretett pont abba a lányba, akit másnap a félelmetes sárkány menyasszonyának szántak. Az ifjú halálos küzdelemre hívta a sárkányt, és megölte. A sárkány haláltusája során a karmaival kivájta a saját szemeit. Az egyik szemét egészen Mljetig hajította, a másik pedig a lába elé esett, és kővé vált. A kő belesüllyedt a sziklába, és a helyén tó keletkezett, amelyet ezért Sárkányszemnek (Zmajevo oko) neveznek. A legenda szerint, ha egy szerelmespár együtt megfürdik a Sárkányszem-tóban, akkor hűségesek lesznek egymáshoz egészen életük végéig, és a házasságukat örök szeretet és egészséges gyermekek áldják meg. (Forrás: Rogoznicai Idegenforgalmi Közösség)

Sárkány szeme

Ezzel a szép szerelmes történettel zárjuk rövid útikalauzunkat Rogoznicáról, a következő cikkünkben pedig Rogoznica és a környéki kisebb települések legnépszerűbb strandjait mutatjuk majd be.