Visoke cijene goriva uvelike su počele utjecati na kućni budžet. Donosimo vam male-velike trikove kako uštedjeti na gorivu:

1. Točenje goriva na crpkama  –  kako uštedjeti
Gorivo točite u jutarnjim satima jer je tada temperatura zemlje niža i time je gorivo gušće.  Kad  je gorivo toplije lakše isparava, a na pumpi brojač broji paru tj. zrak ili gorivo bez obzira na isparavanje. Po tome ispada da litra na brojaču nije litra u spremniku vašeg automobila kod većih temperatura.
Još jedan savjet kod točenja goriva je da ga točite kada je na napola prazan (ukoliko vam budžete dopušta), jer kada je spremnik skoro prazan u njemu je puno zraka pa točeno gorivo i ono koje se već nalazi u spremniku brže isparavaju.
Kada vidite da je cisterna tek dovela gorivo na crpku, onda izbjegavajte puniti gorivo na toj crpki jer nakon punjenja gorivo iz spremnika crpke se miješa i na površinu diže nečistoću koja je bila na dnu, te će nečistoća ući u vaš spremnik .

2. Tlak u gumama
Potrebno je jednom tjedno prekontrolirati tlak u gumama. Kada je guma i malo prazna stvara se veći otpor i zbog toga je potrebno jače pritiskati gas za održavanje brzine, a time je i potrošnja goriva veća. Preporučamo da gume za suho tlo napumpate od 0,2 do 0,3 bara.

3.  Klima i svjetla na automobilu
Već i ptice znaju da upaljena klima u automobilu povećava potrošnju goriva, ali ne znam da li znate na koji način upaljena svjetla utječu na veću potrošnju goriva. Da bi vaš automobil mogao svijetliti žaruljama od 100 W motor mora proizvesti više struje. Istraživanja su pokazala da upaljena svjetla utječu na potrošnju goriva i do 3dl na 100 km. Kako zakon propisuje vožnju sa svjetlima samo u kišnim i zimskim danima ne zaboravite gasiti svjetla za vrijeme ostalih godišnjih doba i lijepog vremena.

4. Težina automobila – izbacite suviše stvari
Vozite li sa sobom stvari koje vam doista ne trebaju? Riješite se svih suvišnih stvari koje vozite u automobilu, pa čak i ako vozite samo po gradu ostavite rezervni kotač u garaži. S ovim savjetom možete smanjiti težinu automobila i do 20 kg, a time čete imati manju potrošnju goriva.

5. Niski okretaji motora – prebacivanje brzina na vrijeme
Automobili novije proizvodnje imaju moderne motore koji mogu raditi s niskim okretajima, te se upravo radi toga preporučuje da vozite s niskim okretajima i gas pritišćete nježno. Kada morate ubrzati činite to sa 70 % gasa, a onda gas popustite i održavajte brzinu minimalnim pritiskom na papučicu.  Vodite računa o tome da kočenje troši gorivo, stoga ubrzavajte pametno da ne bi morali kočiti nakon samo par metara nakon ubrzanja.

6. Vozite mudro: uzbrdica, nizbrdica, vjetar
Na uzbrdici i nizbrdici  vozite mudro. Na nizbrdici nemojte kočiti već pustite da se pod silom težom brzine poveća što će smanjiti potrebu za dodavanjem brzine kod sljedeće uzbrdice.  Automobil će biti na taj način manje opterećen i trošiti će manje. Stoga držite konstantnu brzina na tempomatu.
Kada vjetar puše vozite iza drugog automobila, jer automobil koji je ispred probija zračnu struju i stvara zonu nižeg tlaka zraka iza sebe, a time se smanjuje potrošnja. Ovo pravilo vrijedi i kada vjetar ne puše.

7. Održavajte vozilo redovito: servis, ulje, kočnice, auspuh i filter za zrak…
Odlazite na servis redovno jer to produljuje vijek vašeg automobila. Mijenjanje ulja smanjuje otpor u motoru, a time utječe i na smanjenje potrošnje goriva. Veliku ulogu u smanjenju potrošnje goriva igraju i kočnice, ispravan auspuh te redovana promjena filtera za zrak.

Stručnjaci su mišljenja da se potroši trećina goriva više od potrebnog iz neznanja ili nemara.

S malo truda, promjenom stila vožnje i primjenom ovih malih trikova za uštedu goriva možete zadržati koju kunu više u novčaniku a pritom voziti ekološki.

 

Izvor: automotozilla.com

 

 

 

uredila Ana