Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, Hrvatska se od 1. travnja morala u potpunosti prilagoditi viznim zakonima Unije. To znači da se za sve državljane zemalja koje nisu članice EU od 1. travnja primjenjuje vizni režim za turistički posjet ili tranzit preko Hrvatske. No, prema odluci Vlade RH od 16. svibnja 2013. godine, stranci nositelji valjane dozvole schengenske dozvole, do 31. prosinca 2013. ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku i kratkotrajni boravak, ili za prelazak preko državnog područja RH.

Zbog velike važnost Ruskih gostiju za Hrvatski turizam, kao povećanje broja gostiju iz Ukrajine i Turske, Hrvatska vlada čini dodatne napore kako bi olakšala dolazak do vize. Pa tako otvara 18 viznih centara u 18 gradova u Ruskoj Federaciji, a odgovarajuće se pripreme provode u hrvatskim veleposlanstvima u Kijevu i Ankari, kao i u Generalnom konzulatu u Istanbulu.

Dodatno, za ulazak u Hrvatsku vize će se izdavati u vrlo kratkome roku (u pravilu do pet dana od primitka zahtjeva) te postoji mogućnost izdavanja višekratnih viza. Pristojba za vizu ostaje 35 EUR, kao što je bila i do sada.

Uz zahtjev za vizu potrebno je priložiti:

•   valjanu putnu ispravu
•   jednu fotografiju u boji veličine 35×45 mm
•   dokaz o valjanom putnom zdravstvenom osiguranju
•   dokaz o uplaćenoj viznoj pristojbi
•   dokumentaciju kojom dokazuje:
svrhu boravka u Hrvatskoj
– osigurani smještaj, osigurana sredstva za uzdržavanje tijekom boravka u Hrvatskoj i za povratak u matičnu državu ili za putovanje u treću državu,
– sredstvo putovanja i namjeru povratka u matičnu zemlju,
– odnosno mogućnost ulaska u treću zemlju

Svi upiti u vezi s hrvatskim viznim sustavom mogu se uputiti na e-mail adresu: vize@blog1.adriagate.commvep.hr

Izvor: mvep.hr, poslovni.hr