4. dan | Mljet, vožnja kanuom i kupanje u jezeru izmjenične struje

Na putu do Mljeta stali smo se okupati u jednoj uvali, a oko 2h smo stigli u mjesto Pomena na otoku Mljetu.  Dio otoka Mljeta spada u Nacionalni park. Nedaleko od pristaništa se nalazi ulazak u Nacionalni Park, gdje možete kupiti kartu za park i iznajmiti bicikle, kako bi u jednom danu razgledali cijeli park. Za one koji planiraju iznajmiti bicikle preporučujem da ih iznajme kod samog ulaza u Nacionalni park jer im je cijena dosta povoljnija, od onih koji iznajmljuju bicikle odmah do pristaništa broda.

Park je jako šumovit, a karakteriziraju ga dva jezera, Veliko i Malo. Parkom dominira otočić  Sv. Marije koji se nalazi u Velikom jezeru. Na otočiću se nalazi benediktinski samostan sa crkvom Sv. Marije. Do samostana svakih puni sat vozi izletnički brod.

Iznajmili smo kanu i odlučili se malo provozati jezerom. Moram priznati da veslanje u kanu nije uopće tako jednostavno kako se čini na prvu ruku. Djeca su uživala u vožnji. Njima je to bilo urnebesno zabavno. Čak smo se zaustavili na jednom dijelu s druge strane jezera kako bismo se malo okupali.

Na povratku s kanua djeca su se željela okušati u strujanju vode kroz mali kanal. Naime, Malo jezero je s Velikim jezerom povezano plitkim i uskim kanalom kroz kojeg se izmjenjuje morska voda pod utjecajem plime i oseke. Uistinu je neobičan osjećaj prepustiti se struji koja te nosi kroz kanal, a još neobičnije što je struja promijenila smjer nakon 18h sati.

Pogledajte video:

Na brodu smo imali organiziranu extra večeru te smo oko 19h požurili natrag. Večera je bila odlična; salata od hobotnice za predjelo, pidoče s rezancima za glavno jelo i tiramisu za desert.
Ostatak večeri proveli smo na brodu uz ugodno društvo suputnika. To je jedno od prekrasnih neopipljivih vrijednosti ovog putovanja. Idealna prilika da upoznate nove ljude iz raznih krajeva svijeta, naučite ponešto o njihovim običajima, kulturi, ali i steknete nove prijatelje.

5. dan | Kapetanova večera i odlična zabava uz tradicionalnu dalmatinsku klapu

Sljedeća postaja bio je opet otok Korčula, ali ovog puta destinacija Lumbarda, po preporuci kapetana broda. Prije ručka stali smo se okupati nedaleko od plaže Bilin Žal, a oko 16h smo pristali u mjesto. Odmah pored pristaništa nalazila se plaža na kojoj smo proveli ostatak dana do večere. Ostali suputnici su također provodili vrijeme na plaži ili u kafiću, dok su se neki čak iskušali i u jet ski-u.

Danas je srijeda i po programu spada „Kapetanova večera“. Večera je planirana u 19h. Svi smo se skupili ispred salona, čija su vrata po prvi put bila zatvorena. To nas je sve iznenadilo, ali smo strpljivo čekali. Nakon nekog vremena iz salona se čula zvonjava zvona, s kojim se inače označavao početak večere. Uz zvuk pjesme kapetan je otvorio vrata salona.

Nasmijan i veseo zamolio je jednu po jednu gospođu da zapleše s njime. Jako simpatično i veselo. Naposljetku, kada je otplesao sa svim ženama, sjeli smo u salon, pa nazdravili s njime. Večera je bila poslužena. Riblja paštera za predjelo, riba škarpina za glavno jelo i kolač. Pretkraj večere stigli su muzičari, njih četvero. Ovo je za mene bio vrhunac našeg putovanja. Do sada nikad nisam vidjela ništa slično. Njihov nastup bio je istinu nešto jako posebno. Nakon kratkog uvoda krenula je muzika, a svaka pjesma imala je svoju simpatičnu priču.

Ova ekipa, osim što su vrhunski muzičari, vrhunski su i zabavljači; uspješno su nas zabavili i jako nasmijali, a pored toga uživali smo u vrhunskoj mužičkoj priredbi. Uistinu bilo je odlično, u što se možete i sami uvjeriti pogledavši video.


Nakon tradicionalne dalmatinske glazbe, zabava se nastavila u salonu. Kapetan je preuzeo ulogu DJ-a i ekipa se rasplesala sve do sitnih sati u noć. Bilo je nezaboravno i svi su odlično prihvatili zabavu. Moja djevojčica i ja plesale smo nezaustavno. Ona je jako ozbiljno shvatila svoju ulogu da mora plesati cijelu noć. Vrtjela se na sve strane i zabavljala sve oko sebe.

 

by Ana