Postoje brojne prednosti putovanja u predivne predjele svijeta u periodu van glavne turističke sezone koja ujedno podrazumijeva i osjetno manje priljeve posjetitelja. Ukoliko se odlučite za putovanja u pred ili post sezoni, bez obzira na odabir destinacije, imate mogućnost doživjeti destinaciju iz apsolutno drukčije perspektive. Ovisno o vašem stilu putovanja, možda se ispostavi da je upravo jesen bila najbolji izbor. 😊

JESENSKA PUTOVANJA : LISTOPAD 2019. U HRVATSKOJ

 

ISTRA

Dani Zigante tartufa je događaj koji traje 10 vikenda i okuplja gurmane iz cijeloga svijeta. Festival se sastoji od sajma tartufa, izložbe vina i drugih istarskih proizvoda (poput pršuta, kobasica, sira, meda, maslinovog ulja i žestica), kulinarskih radionica, demonstracije lova na tartufe i raznih degustacija specijaliteta od tartufa. Manifestacija se održava svake godine u Livadama, u samom srcu doline rijeke Mirne, u blizini Motovunske šume poznate po svojim tartufima.

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

Marunada je najpoznatiji festival posvećen kestenima. Posjetitelji mogu uživati u kušanju delicija i likera od kestena, te samom skupljanju kestena. Marunada se odvija u raznim prostorima, uglavnom u blizini Lovrana u Istri.

Tinjan u Istri mjesto je održavanja međunarodnog sajma pršuta koji se obično održava krajem listopada. Ovo je jedan od najpopularnijih festivala hrane u Istri na kojem sudjeluju deseci tisuća ljubitelja pršuta iz regije i inozemstva. Osim ukusnih domaćih proizvoda, posjetitelji imaju prilku uživati u raznovrsnom zabavnom programu.

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

Najmanji grad na svijetu – Hum, obično je ponosni domaćin festivala rakije krajem listopada. Proizvođači rakije iz cijele Istre okupljaju se kako bi prezentiralii svoja remek djela. Rakija se tradicionalno se pravi od grožđa i infuzirana je aromatičnim i ljekovitim biljem ili voćem poput ruže, imele, višnje, metvice i oraha.

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

Više o gastronomskim događajima možete pronaći na sljedećem linku: Gastronomski događaji u Istri.

DALMACIJA

Dalmatia Ultra Trail koji se održava sredinom listopada savršen je izbor za sve ljubitelje adrenalina, fitnessa i prirode. Jedan od najboljih sportskih događanja koja se održavaju u ovom dijelu Europe odvija se u prekrasnom gradu Omišu. Odaberite između četiri različite kategorije utrke; 20 km (Dugi Rat – Omiš), 60 km (Baška Voda – Omiš), 110 km (Klis – Omiš) i 165 km (Omiš – Omiš). Sve staze prolaze kroz povijesne lokacije, šarmantna sela, planine, rijeke, plaže i zapanjujuće jadranske plaže

Photo credit: Dalmatia Ultra Trail

U svjetlu očuvanja kulture, baštine i tradicije, Međunarodni festival džema i marmelade održava se u Dubrovniku, ispred crkve sv. Vlaha, na Stradunu. Izlagači iz Hrvatske i drugih susjednih zemalja odjeveni su u svoje narodne nošnje i s ponosom prezentiraju svoje proizvode posjetiteljima i dubrovačkim ugostiteljima koji će ove domaće delicije iskoristiti za obogaćivanje svoje gastronomske ponude. Festival se održava prvog vikenda u listopadu, a posjetitelji mogu uživati u raznolikosti okusa i napuniti svoje zalihe domaćim proizvodima.

Photo credit: Deša – Dubrovnik

Festival dobre hrane još je jedan festival koji se održava sredinom listopada u Dubrovniku, a nudi degustaciju hrane i pića, kulinarske razglede grada, radionice i bogati program za djecu.

Photo credit: Dubrovniknet

Listopad u Hrvatskoj za mnoge simbolizira kraj ljeta i praznika, međutim za neke predstavlja nešto potpuno drugačije – berbu maslina. Berba maslina za većinu obitelji predstavlja kraj ljetne sezone u turizmu i vrijeme kada se obitelji napokon okupljaju i provode kvalitetno vrijeme zajedno. Ako odlučite odabrati neko obiteljsko gospodarstvo za svoj jesenski odmor u Hrvatskoj, imajte na umu da će vas mnogi domaćini vrlo rado uključili u svoju svakodnevnu rutinu. Pridružite se domaćinima u berbi maslina i uronite u lokalnu tradiciju i običaje; od branja i prešanja, te u konačnici samog kušanja maslinovog ulja! 🙂

U simbolu mira, obilja, vječnosti, učenosti i zdravlja, otok Brač domaćin je Svjetskog prvenstva u berbi maslina! „Natjecanje“ se odvija sredinom listopada i zapravo je manje povezano s konkurencijom, a više je fokusiran na okupljanje ljudi iz različitih regija koji proizvode masline širom svijeta kako bi se potaknula povezanost i suradnja.

Photo credit: Croatiaweek

Jesen kuca na naša vrata, a Hrvatska nije izgubila ni trag svoje neodoljive ljepote! Istražite obalu i unutrašnjost, provedite kvalitetno vrijeme u prirodi, uživajte u promjeni krajolika i prepustite se okusima i mirisima Istre i Dalmacije.

Odjevena u svoje jesensko ruho, Hrvatska uistinu izgleda zanosno – uvjerite se osobno! 😊