Vjerujemo da je odgovor na ovo pitanje i više nego očigledan😊

Istra je zaista uvijek dobra ideja. Ne samo tokom glavne turističke sezone, nego i u pred i post sezoni kada je vrijeme i više nego pogodno za većinu aktivnosti u prirodi i na otvorenom, s druge strane, posjetitelji tokom cijele godine mogu uživati široki dijapazon manifestacija i festivala prilagođenih različitim interesima i motivima.

Više o ponudi smještaja u agroturizmu možete saznati na našoj službenoj web stranici!

Pregled gastronomskih i kulinarskih događanja u Istri

1.Sajam Tartufa
Mjesto: Livade
Vrijeme: rujan i studeni

Autori: Igor Zirojević/Turistička zajednica Istarske županije

Dani Zigante tartufa su istinski gastronomski doživljaj koji gosti posjećuju u velikome broju zbog kulinarskih inovacija i doživljaja.
Sajam i izložba tartufa idealna su prilika za upoznavanje i degustaciju tartufa i njihovu prezentaciju. Program se sastoji od izložbe i degustacije proizvoda od tartufa, degustacije i ponude hrvatskih i međunarodnih vrhunskih vina, gastronomski restoran sa ponudom jela na bazi tartufa. Vjerojatno najveću atrakciju samoga festivala predstavlja pokazni lov na tartufe koji daje mogućnost posjetiteljima sajma da se upoznaju s tartufarom, tartufarskim psima te da se s njim upuste u avanturu lova na tartufe i upoznaju sa svim njihovim tajnama.

2.Ribarska večer
Mjesto: Funtana
Vrijeme: kolovoz i rujan

Ribarske večeri predstavljaju spoj gastronomske manifestacije i zabavnog programa, te su jedna od najposjećenijih događanja tokom kolovoza i rujna u Funtani. Tradicionalnog su i zabavnog karaktera s glazbom, popraćenog nezaobilaznom kulinarskom ponudom morskih specijaliteta koje ribari pripremaju od dnevnog ulova i nude s vlastitih brodica. U pravilu se održavaju svaki drugi petak tijekom ljetnih mjeseci u luci i marini Funtana, te predstavljaju najbolji vid upoznavanja s istarskim folklorom i običajima.

3.Gnam – gnam festival
Mjesto: Novigrad
Vrijeme: rujan

Autori: Igor Zirojević/Turistička zajednica Istarske županije

Ova poznata gastro manifestacija posvećena je srdeli i drugoj plavoj ribi. Na ovom jednodnevnom gourmet-eventu imate priliku kušati ukusne i maštovite degustacijske zalogaje od srdele i druge plave ribe, koje će za vas osmisliti i pripremiti iskusni kulinarski chefovi. Uz poznate vinare, u okviru festivala će svoje proizvode prezentirati i drugi neposredni proizvođači poljoprivrednih i drugih autohtonih proizvoda. Moći ćete tako kušati, a po promotivnim cijenama i kupiti, izvrsna ekstra-djevičanska maslinova ulja, sir i mliječne proizvode, pršut i druge suhomesnate delicije, tjesteninu iz kućne radinosti, ukusne slastice, prirodnu kozmetiku i još mnogo, mnogo toga.

4.Internacionalni sajam pršuta
Mjesto: Tinjan
Vrijeme: listopad

Autori: Igor Zirojević/Turistička zajednica Istarske županije

U tradiciji istarskog kulinarstva pršut je vrhunac i mjerilo za svako dobro, a kod Istrijana zauzima posebno mjesto među namirnicama. Taj kraljevski status i zaslužuje okusom, mirisom, bojom, točnom mekoćom odnosno svježinom, i premda su ti elementi vrlo istančani, od sladokusaca su uvijek precizno prepoznatljivi.
U okviru ove manifestacije, posjetitelji mogu uživati u vođenim degustacijama pršuta, demonstraciji tranširanja Istarskoga pršuta, lovu na istarski pršut – timska obiteljska utrka. Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu jedna je od najznačajnijih manifestacija središnje Istre na koji dolazi cijeli niz izlagača iz zemlje i inozemstva koji predstavljaju pršut i druge mesne delicije.

5.Festival domaće rakije
Mjesto: Tinjan
Vrijeme: listopad

Autori: Igor Zirojević/Turistička zajednica Istarske županije

Manifestacija posvećena domaćoj rakiji omogućuje svim domaći proizvođačima prezentaciju svojih proizvoda, neovisno o kojoj se kategoriji rakije radi: domaća obična, rakija s rudom, medenica, šljivovica-krekovica, brinjevača-smrička, rakije s travama, voćem ili šumskim plodinama te voće u rakiji. Osim degustacije domaćih žestica proizvedenih na tradicionalan način, tijekom cijelog dana posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda istarskih jela: maneštru, bakalar, pečene kestene. Manifestacija je popraćena i izborom najbolje rakije uz popratni zabavni program.

6.Fešta smokava i smokvenjaka
Mjesto: Barban
Vrijeme: rujan

Autor: Turistička zajednica Barban

Manifestacija svake godine donosi nove sadržaje poput predavanja, promocija i izložbi vezanih uz smokvu te stoga posjetiteljima omogućuje, ne samo gurmanske doživljaje, već podizanje svijesti o važnosti ove tradicijske mediteranske kulture. Osim proizvoda od smokava, na barbanskoj Placi, uvijek se pronađu suveniri, sir, pršut, maslinovo ulje, vino i ostali domaći proizvodi.

7.Istarski Festival Pašte
Mjesto: Žminj
Vrijeme: srpanj

Autori: Igor Zirojević/Turistička zajednica Istarske županije

U okviru ove manifestacije u ugodnom ambijentu posjetitelji imaju mogućnost upoznati bogatstvo ponude proizvođača tjestenina ali i svih onih delicija koje se sljubljuju s tjesteninom. Ideja vodilja u kreiranju ove manifestacije bila je stvoriti maksimalno ugodan ambijent gdje će gosti Žminja uživati u dva dana jedinstvenih doživljaja, te kroz promociju sačuvati gušte i tradicionalne recepte.

8.Festival Sira
Mjesto: Svetvinčenat
Vrijeme: rujan

Autori: Igor Zirojević/Turistička zajednica Istarske županije

U okviru festivala sira, sirari iz šire regije imaju mogućnost predstaviti svoje kvalitetne i ekološke proizvode posjetiteljima festivala, ali i široj javnosti. U sklopu festivala priređen je bogat program kako za starije tako i za one najmlađe koji će moći uživati u pastirskim igrama.

9.Festival Palačinki
Mjesto: Pazin
Vrijeme: prosinac

Na festivalu se pripremaju različiti tipovi palačinki, različitih oblika, okusa i kombinacija s različitim namazima s naglaskom, iako ne isključivo, na namaze i okuse iz Istre. U stvaranju palačinki koriste se u najvećoj mogućoj mjeri domaći proizvodi – proizvodi lokalnih proizvođača i OPG-ova, međutim ne izostaju palačinke sa raznim čokoladnim i drugim namazima i punjenjima.
Povodom blagdana Svetog Nikole organizira se Festival palačinki – savršen festival za cijelu obitelj.

10.Fešta od puži
Mjesto: Vodnjan
Vrijeme: kolovoz

Autor: Turistička zajednica Vodnjan

Svake godine, 15.08. održava se tradicionalna ˝Fešta od puži˝, gdje se mogu degustirati razni specijaliteti od puževa. U današnje vrijeme tradicionalno pripremanje puževa pripisuje se mještanima Galižane talijanskog podrijetla i okolice. Zbog vrlo cijenjenog mesa jela od puževa smatraju se delicijama. Puževi pripremaju po tradicionalnom receptu uz palentu.

Osim raznolike gurmanske istarske ponude, posjetiteljima je na raspolaganju i raznolik izbor aktivnosti na otvorenom. Bilo da ste za adrenalin, ili biste radije biciklirali ili šetali zelenim rajskim brežuljcima Istre, na vama je samo da odaberete.

Za kraj, možemo samo zaključiti da ruralni turizam Istre itekako zadovoljava sve preduvjete za kreiranje jednog opuštenog i nezaboravnog iskustva!

Autori: Igor Zirojević/Turistička zajednica Istarske županije

Otiđite u najmanje istražena područja, provedite kvalitetno vrijeme s prijateljima i obitelji i priuštite si zaslužen i bezbrižan odmor u ruralnoj Hrvatskoj! 🙂

Više o ponudi smještaja u agroturizmu možete saznati na našoj službenoj web stranici!