6. dan | Hvar, kupanje na Paklenim otocima i penjanje na tvrđavu Fortica

Hvar je nakon Lumbarde bila naša sljedeća stanica, ali i stanica do koje smo se vozili možda najduže do sada.  Ne znam točno kad smo krenuli iz Lumbarde jer smo se jedva probudili za doručak to jutro. Ovoga puta nismo stajali na jutarnje kupanje već smo neprestano plovili. To nam je dalo prostora za dodatna upoznavanja sa suputnicima koji su bili iz raznih dijelova svijeta: Portugal, Italija, Francuska, USA, Engleska, Hrvatska, Švedska, Slovenija, Maroco…

Tek iza 15h smo se usidrili na Paklenim otocima  kako bismo se okupali i osvježili prije obilaska grada Hvara.

U 17h smo se iskrcali u Hvaru. Odmah pri izlasku čekao nas je vodič.

 

 

 

 

 

Iz ove ture s vodičem naučila sam da otvorena knjiga na kipovima označava da se nešto gradilo u periodu kada je vladao mir, a zatvorena knjiga kada je bivao rat. Naravno, nije to sve što smo o Hvaru čuli, no meni je  to ponajviše ostalo zapečaćeno u pamćenju.

Nakon ture s vodičem odlučili smo se popeti na tvrđavu Fortica koja je s gradskim zidinama predstavljala nekoć središnju obrambenu utvrdu grada Hvara, stoljetnu zaštitnicu grada i luke. Pogled sa tvrđave prema gradu ne može se opisati riječima stoga prilažem slike koje smo snimili sa tvrđave.

Hvar je predivan mali grad, s jedinstvenim čarima renesanse. Ulice odišu posebnošću, prepune unikatnih radova i umjetničkih galerija. Ako vas put ikad odnese u Hvar prošetajte ulicama poviše gornjih vrata grada, hrabro se popnite do tvrđave ili prošetajte dugom šetnjicom do plaže Hula Hula.

7. dan| obilazak Trogira s odličnim vodičem i večera sa odličnim društvom

Za ovaj put, bio je to kraj našeg posjeta Hvaru. Vrijeme je za polazak u Trogir. Zadnji dan putovanja. Prije Trogira stali smo se okupati u uvali na poluotoku Čiovu, neposredno u blizini kampa.

Među svima se osjećala određena doza prisnosti. Već smo svi nekako postali poznanici. Ekipa koja se dobro slagala i međusobno poštivala, a kraj našeg putovanja se nažalost bližio.

U 17h pristali smo u Trogir. Tu nas je također odmah čekao vodič za našu posljednju turu na ovom proputovanju. Izvanredan pripovjedač i poznanik povijesti proveo nas je kroz ulice Trogira, pokazao nam svih 6 crkvi i odgovarao na sva naša pitanja. Zasigurno jedan od najzanimljivijih vodiča na ovom našem putovanju.

Odličan, veliki restoran u dnu Trogirske rive, neposredno u blizini kule. U restoranu je svirala živa muzika. Mi smo zajedno sa prijateljima Talijanima, gospodinom Pier Giorgioi njegovom gospođom Paolom, te s obitelji Saggini, sjeli na terasu. Nedaleko od nas sjedila je gospođa Irena iz Slovenije sa mužem i prijateljima, a tri stola dalje čak četiri obitelji jako dragih i veselih Francuza. Jelo je bilo odlično, a Adriagate nas je još počastio i sa bocom vrhunskoga vina. Nakon večere, jako kasno, vratili smo se na brod.

8. dan | Doručak, pakiranje i oproštaj od dragih ljudi koje smo upoznali na ovom proputovanju

Ujutro su nas za doručkom dočekali pokloni od Adriagate. Veliki magnet s našim slikama i domaći prošek od vlasnika Adriagate, kao suvenir koji će nas uvijek sjećati na ovo divno putovanje. Savršen završetak ovog divnog putovanja, zar ne?!

 

 

Za mene, ali i moju obitelj ovo je bilo jedno uistinu posebno putovanje. Posjetili smo jako puno destinacija koje su pričale jedinstvenu mediteransku priču, kupali smo se u izvanredno čistom moru, daleko od masovnog turizma. Uživali smo na palubi dok bi se sunčali, čitali knjige, osluškivali šumove mora ili pak provodili vrijeme u razgovoru s nekim od novih prijatelja. Neprocjenjivo je bogatstvo koje smo iskusili u samo 7 dana ovog putovanja.

Osobno, cijelo društvo na brodu su ostavili jako ljepi utisak na meni. Nadam se da ih nikad neću zaboraviti. Od osoblja najveći pozdrav našem vedrom i uvijek nasmijanom konobaru Đoniju.

❤  Ovim putem želim pozdraviti  cijelu ekipu sa Adriagate putovanja na brodu Columbo: gospođice Ninu i Ewonne, cijelu obitelj Saggini i buduću košarkašku zvijezdu Filippa, dragog gospodina Pier Giorgioni-a i njegovu gospođu Paolu, gospodina i gospođu Finch, obitelji iz francuske Voron, Dando, Dufin i Peuaud, gospodina Johna i gospođu Sandru iz Ujedinjenog Kraljevstva, obitelj Gil Da Costa iz Portugala, veselo društvo Slovenca gospođe Irene, te dragu gospođu i gospodina Horvatek iz Hrvatske.


Bili ste izvanredni suputnici. Veliko vam hvala na svemu i nadam se da će nam se putovi jednog dana opet susresti!

by Ana