Bemutatjuk a legnépszerűbb horvátországi kerékpárutakat

A célállomásra érkezéskor olyan kirándulásokat és tevékenységeket tervez, hogy a lehető legtöbb helyet látogathassa meg és a lehető legtöbb élményben legyen része? Nem tölt túl sok időt pihenéssel a nyaraláson? Felismeri magát e sorok között? Akkor biztosan jó helyen jár, ugyanis szeretnénk bemutatni Önnek Horvátország szépségei felfedezésének egyik legvonzóbb és legnépszerűbb módját.

Euro Velo 8 map

A horvátországi kerékpár-turizmus felejthetetlen és egyedi élményt nyújt

A kerékpár-turizmusról van szó, amely iránt az elmúlt években nagy érdeklődést mutattak az ideérkezők. Nem is csoda, hiszen rengeteg előnnyel jár. A kerékpározás teljesen környezetbarát és elérhető, valamint felejthetetlen, egyedülálló és egyéni élményeket biztosít, mi több, a kerékpárosokat is aktívan és egészségesen tartja. Csakúgy, mint Albert Einstein mondta: Az élet olyan, mint a kerékpározás, az embernek előre kell haladnia, megállás nélkül, nehogy elveszítse az egyensúlyát!

Find your Prince(ss) (Trakošćan castle)/ Escape from the crowd (Medvednica)/ Continental Croatia by River Roads (Drava and Mura river)

A Horvátországi Idegenforgalmi Egyesület a kerékpár-turizmus népszerűsítésén dolgozik és kampányt indított: „Kerékpározz, fedezd fel és élvezd!”

Az idegenforgalom trendjei a Horvát Idegenforgalmi Egyesület számára sem maradtak észrevétlenek és a kerékpár-turizmus népszerűsítése érdekében promóciós kampányt indított: „Kerékpározz, fedezd fel és élvezd!”. A számos útvonal mellett ez a kampány különösen az EuroVelo 8 útvonalra összpontosít, amely magába foglalja az egész horvát tengerpartot, Isztriától Dubrovnikig.
Az alábbiakban bemutatunk párat Horvátország legérdekesebb és leglátogatottabb kerékpárútjai közül.

A legnépszerűbb kerékpárutak listája régiónként:

Szlavónia és Baranya ideális helyek a kerékpározáshoz

Ha úgy dönt, hogy nyaralását az aranyló napraforgómezők között tölti, miközben magába szívhatja Szlavónia és Baranya egyedi ízeit és illatait, akkor a hatalmas síkságon való tekerés kényelmes és kielégítő lesz az Ön számára.

A Dunai kerékpárút követi a békés Duna folyását

Az egyik leghíresebb a Dunai kerékpárút, amely az EuroVelo 6 kerékpárút-hálózat része. Ezen az útvonalon haladva a nyugodt Duna útját követi Baranyán keresztül, áthaladva a Kopácsi rét (Kopački rit) Természetvédelmi Parkon, majd a Bellyei (Bilje) Savoyai Jenő kastély, Eszék városa, Almás (Aljmaš – a Dráva és a Duna összefolyásánál), Erdőd (Erdut), Vukovár és a megerősített Újlak (Ilok) is az útvonala része lesz. Vinkovce városa mintegy 3 kerékpárúttal (piros, kék és zöld) is büszkélkedhet.

Road of Gold (Međimurje County)
A Srijem kerékpárútvonal Vinkovce és Újlak között fekszik

Ha jobban meg szeretné ismerni Vukovár-Szerém megyét, feltétlenül váltson a Srijem kerékpárútra, amely Vinkovceból Újlakba visz a tipikus szlavóniai „sorházas” falvakon, erdőkön, szántóföldeken és szőlőültetvényeken keresztül.

Lika és Gorski kotar, a kontinentális Horvátország része, gazdag izgalmas kerékpárutakban

Biztosan nem fog hibázni, ha Horvátország azon régiója mellett dönt, amely a közelmúltban elkerülhetetlen volt Horvátország minden látogatója számára. A Goranska keresztirányú kerékpárút összeköti Gorski kotar városait természeti, kulturális, történelmi és gasztronómiai célpontokkal, amelyekből, higgye el, nincs hiány! Összesen mintegy 260 kilométert tesz ki. Likában nem hagyhatja ki a Plitvicei ösvényt. Európa egyik legrégebbi és legszebb nemzeti parkja esetében valóban nincsenek szavak, ezért a legjobb azt megtapasztalni. Az ösvény Korenicából indul és a Felső-Plitvicei tavakhoz vezet, a Fekete és Fehér folyók felfedezetlen gyöngyszemei mentén.Cycling in WOW (Plitvice lakes)

A Kvarneri kerékpárútvonalak összekötő kapcsok a tengeri- és hegyvidék között

A tengeri és a hegyvidéki utak összekapcsolódás a Rijekai Körgyűrű kerékpárterületén tűnik ki a legjobban. Ha meg meri kockáztatni ezt az 50 kilométeres szakaszt, a legjobb, ha letölt egy mobilalkalmazást, amely segít megtalálni a legfontosabb információkat. Ezenkívül a Kvarner régió egy Intim kerékpárutat is kínálja, amely Novi Vinodolskitól Horvátország legmagasabban fekvő településéig, Begova Razdoljaig vezet.

Kerékpárral Horvátország legnagyobb félszigetén – Isztrián

Az Isztriai-félsziget sokféleségéről ismert, mi több, az isztriai mese sem lesz majd közömbös az Ön számára. Biztosak vagyunk benne, hogy a Parenzana kerékpárút, amely valójában a múlt századi isztriai vasútról kapta a nevét, minden érzékszervének felkelti majd az érdeklődését. A kiindulópont Buje festői faluja, áthalad Grožnjanon – a „művészek városán”, Motovunon, majd áthajt a Mirna folyó völgyén, mialatt élvezi a hidakon, viaduktokon és alagutakon való áthaladást a hihetetlen isztriai tájon.Parenzana (Istria)

A leghíresebb kerékpározásra alkalmas Isztria-i helyszínek

Parenzana mellett kiemelnénk Umag, Savudrija és környékének régészeti lelőhelyeit és borútjait, az Isztriai dombok ösvényét, az Isztriai bor útját, 101 kilométert és 1 szarvasgombát, az Isztria központjába vezető utat – csodálatos drága. A választási lehetőség valóban sokrétű.

Közép-Horvátország és az egyedülálló kastélytól-kastélyig kerékpárutak

A fővárosban és annak környékén a kerékpárosokat nagyon szívesen látják. Varaždin városa arról ismert, hogy Horvátországon belül itt van a legtöbb kerékpáros. Az útvonalak közül ki kell emelnünk a Mura és a Dráva útvonalakat, Steiner útvonalat (Steiner Rudolf tudós, Donji Kraljevec szülőhelyétől indulva), Eko Murat, Topličkai útvonalat és Pušipel útvonalat (amelyet a felsoroltak közül a legigényesebbnek nevezünk, mert a Štrigovo-dombokon keresztül vezet).
A kastélytól a kastélyig vezető út különösen vonzó lehet Horvátország ezen részének felfedezéséhez. Kör alakú szakaszként húzódik Varasd (Varaždin) város körül, Lepoglaván át, Trakošćan váráig és a környező tóig, majd Cvetlinen át vissza Varasdig.

Murska route

Dalmácia egyedülálló élménye: kerékpárral a nemzeti- és természetvédelmi parkokhoz, barlangokhoz és a legkisebb öblökhöz

Friss mediterrán levegő, a legtöbb napsütéses óra, kellemes éghajlat, közel a tengerhez… Mindezt Dalmácián keresztül tekerve megtapasztalhatja. Rendkívül boldoggá tesz minket, hogy a tengerparton és a szigeteken kívül a dalmát hátország is megjelent a kerékpártérképeken.

Dalmácia leghíresebb kerékpárútjai

Ezért csak néhány útvonalat emelünk ki: nagyon délen, Ploče közelében a Baćinska tavak kerékpárút; Split közelében, a Vranjača barlangi ösvény, amelynek bizonyos részeit csakis tapasztaltabb downhill kerékpárosoknak ajánljuk.
Ezenkívül csodálatos élmény áthaladni a horvát Toszkána – Imotski régión, és meghajtani az Imotski-tavak nyomvonalat, ahol csodás természeti jelenségekkel találkozhat: Vörös és kék tó, Prološko blato, Zeleno, Knezovića, Mamića-tó, Galipovac és Dva oka. Külön kiemelnénk a Kamešnica nyomvonalat is: Grab – Gornja Korita; Sinjsko polje-n keresztüli nyomvonalat, valamint a Dugi Otok ösvényt a legszebb horvát strandok és a Telašćica természeti parkon keresztül. A hab a tortán pedig a Krka Nemzeti Parki kerékpárútvonal.

Water is life (lakes in Imotski county)
Egy élmény, mely egy életre szól: Horvátország szépségei két keréken

Két kerék, jó kedv és kalandvágy, ez minden, amire szüksége van ahhoz, hogy Horvátországot teljesen más szemszögből szemlélje meg. A természettel szimbiózisban élve élje meg a kalandozást, gyönyörködve annak szépségében. Ahogy Frodó mondta a kultikus Gyűrűk Urában, az Adriagate is hozzátársul: „Kalandra fel!”