Rovinj är en trevlig liten medeltida fiskeby som ligger i norra Adriatiska havet, mittemot Venedig, Italien. Staden  med strax över 14.000 invånare, är omgiven av 22 öar som  kan besökas med båt från Rovinj. I gamla stan i Rovinj befinner sig en populär huvudgata som heter Grisia och är full av konstgallerier, handgjort keramikt porslin, mängder med små butiker som säljer smycken, kläder, handväskor, accessoarer m.m.

 

kulturminnesmärken Rovinj Kroatien Adriagate.com

Varannan söndag i Augusti dekoreras stadens fasader med vackra konstverk målade av olika konstnärer. Det sägs att man kan se hur staden ändrar färg denna söndag. Jag fick själv inte uppleva det under min vistelse i Rovinj men jag skulle inte heller vilja missa detta spektakel om jag var här denna dag.

Rovinj är en enda stor spännande labyrint som man kan promenera runt i hur länge som helst utan att tröttna. Blir man dock lite trött behöver man inte leta länge efter någonstans att vila och ta någonting att dricka eller äta för Rovinj är fullsmockad med mysiga cafeer, vackra restauranger, barer,fastfood- ställen och klubbar. Staden är otroligt charmig och man  bara måste beundra de många sätt som människorna här har lyckats att utnyttja stadens och landets resurser på, som tex de många uteserveringar som befinner sig på bara klippor med utsickt över det underbara havet där man kan se fiskare komma in med vad som kanske kommer att bli just din middag.
 
Vandrar man vidare uppåt längs stadens kulle, som man inte kan missa, kommer man till Santa Eufernias kyrka som man kan gå in i och kika på. Eufernia är stadens skyddshelgon och kan beskådas som staty på kyrkans torn. Vill man fånga hela Rovinj på bild ska man passa på att ta sig upp i det 60 meter höga kyrktornet när möjlighet ges för det är inte alltid öppet för allmänheten.

 

Rovinj Kroatien Adriagate.com

 
I mitten av Rovinj finner man stadens torg Trg Marsala Tita som präglas av många av de cafeer, restauranger, barer och klubbar som jag nämnde förut. Man finner även stadens frukt och grön-avdelning här som bjuder på läckra färskheter och närodlade produkter med allt från läckra persikor till gyllene honung och fantastisk smakrik olivolja.

 
I Rovinj kan man stöta på turister från hela världen men majoriteten är italienare som jämför Rovinj med sin populära stad Venedig, men de säger att Rovinj är lugnare och mysigare vilket har gjort att staden blivit deras populäraste tillflyktsort.

 
Vad gäller stränder är Rovinj inte en av min favoritplatser, men misstolka inte, havet är lika givande som alltid och det finns småstränder att relaxa på, men inga större och inga sandstränder vilket är ett litet minus men som sagt så finns det så mycket annat här att uppleva så egentligen gör det absolut ingenting.

vackra Rovinj kroatien Adriagate.com

 

Kortfattat om Rovinj: Mysig, charmig och orginell liten stad med mycket att erbjuda. Här har man definitivt inte tråkigt med tanke på att man alltid kan hoppa på en av båtarna och besöka någon av de 22 öar runt omkring. Här hittar du god mat, bekväm ambient, trevligt folk, härlig musik och mycket mycket mer som absolut kommer att göra din semester till en succe.

 

 

Av: Biljana Ivancevic

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here