Ön Pag ligger nordväst om staden Zadar och  ön är mest känd för sin partyort Zrce, som även har kommit att kallas Kroatiens Ibiza. Zrce är en plats där unga människor kommer för att festa dag in och dag ut. Det är alltid full rulle här och musiken hörs 24 timmar om dygnet, så om man är en partymänniska är det HIT man ska åka. Men till Zrce återkommer vi lite senare, för Pag har mycket mer att erbjuda…

 

Ett stenkast från Zrce ligger turiststaden Novalja, som är en mysig, gammal stad som bjuder på mycket aktivitet under sommarmånaderna. Kroatien är ett starkt land vad gäller liv och underhållning så det finns alltid något att gå på eller se, som kommunerna själva har organiserat under sommarmånaderna.  Livslust och glädje är en genomströmmande tråd vart man än befinner sig i Kroatien och musiken och underhållningen spelar en viktigt roll i kroaternas liv, så dem anser det inte mer än rätt att turisterna som kommer hit sommar efter sommar ska få ett smakprov på deras tillvaro, musik, underhållning, mat, dryck och allt vad det innebär att leva vid medelhavet.

 

Tuff Tuff- tåget som åker genom hela staden, så man får en fin rundtur om man väljer att åka med.

 

 En liten glimt av centrum…

 

Novalja är en hamnstad, så här ska man inte missa att avnjuta dess delikatesser direkt från havet och smaka på deras egna hemproducerade fårost, Paski sir, som dem är mycket stolta över. I Novalja hittar man förstklassiga restauranger med ett magiskt läge precis vid havet. En restaurang som jag kan rekommendera är ´ Starac & More` , en riktigt charmig restaurang i trä och sten, den går inte att missa.

En gång i tiden  var detta en romersk stad och det kan både se och känna genom stadens gamla byggnader, fontäner, brunnar  och monument. Novalja har, som många andra städer i Kroatien, en rik historia bakom sig och invånarna delar mer än gärna med sig av sina historier.

 

 Resturangen ”Starac i More”  –  Ligger bara ett stenkast från centrumkärnan

 

 Önskebrunn…

 

Novalja har både sten och sandstränder som är helt ok att bada på, men vill man se några av Pags vackraste stränder ska man besöka bl.a. Stara Novalja (gamla Novalja), där man hittar en jättefin sandstrand som heter Planjka med kristallklart vatten. Riktigt fin liten strand med solstolar, parasoller av palmblad samt finns både ett café och ett snabbmatsställe på stranden så man behöver inte tänka på att ha med sig mat och dryck. 

 

Planjka

 

En annan fin strand är Caska, ligger ca 2 km från Novalja och här sägs det ligga en gammal romersk stad begraven men det såg inte vi när vi var där, så om det är sant eller inte kan jag inte svara på =). 

 

 

Man ser ganska tydligt att många stränder på Pag är vilda, alltså inte konstgjorda på något sätt och detta lockat många hit. Stranden Caska är inget undantag.

 

Nu ska vi ta en närmare titt på den berömda orten Zrce, som är som jag sa en riktig partyplats. Det sträcker sig en lång sandstrand med grunt vackert vatten som är en fröjd för ögat framför de tre stora discoklubbarna som finns här på stranden. Hit kommer människor från hela världen för att festa och ha roligt. Det är alltid fullt med folk här och det dricks, dansas, pratas och hålls igång hela tiden , så om man är ute efter en lite mer harmonisk semester är det INTE hit man ska åka.

 

Airjumping är en av aktiviteterna på stranden…

 

Båtar med partysugna människor ankommer stup i kvarten hit…

 

 Aquarius är en av tre klubbar som har öppet dygnet runt här på Zrce..

 

Första gången jag och min pojkvän besökte Pag så bodde vi faktiskt på en campingplats som heter Strasko och ligger jättenära Novalja. Detta är ju också ett alternativ för de som tycker om att vara ute i naturen. Här finns en jättefin lång strand som bjuder på en underbar utsikt över öppet hav.

 

Camp Strasko

 

Ön Pag är också full av små orörda vackra stränder så om man är lite äventyrslysten  så är det bara att ge sig ut på upptäcktsfärd och hitta sin favoritstrand.

 

I det stora hela kan jag säga att Pag är en ö som har lite av varje, skön natur, vackra stränder, galet nattliv och en avslappnad atmosfär. Ön är inte lika häpnadsväckande som vissa andra i Kroatien skulle jag säga, men det är för att jag har besökt många platser och har mycket att jämföra med, men absolut ett lyckat semestermål och jag tror inte att någon skulle bli besviken av att tillbringa sin semester här.

 

 Ta en skön promenad längs hamnen…

 

…avnjut en god middag och en smarrig cocktail i en av många resturanger…

 

 

…och avsluta kvällen med att se den vackra solnedgången….

 

CAO <3

 

 

 Biljana