Under vår roadtrip 2010 när vi befann oss i vackra Makarska i dalmatien åkte vi på en endagsutflykt med en mysig båt i mediteransk anda till ön Hvar och Brač och det var hur nice som helst. Turen tog cirka 2,5 h och båten avgick från hamnen i Makarska för att ta en till fantastiska Hvar och Brač.

 

Ombord serverades lunch i form av grillad fisk och kött med diverse samt valfri alkohol eller alkoholfri-dryck. Först anlände vi till Jelse som är en mysig, vacker liten stad på ön Hvar med inte allt för många invånare. Vi gick en liten rundvandring runt staden där vi fick uppleva lite av Kroatiens historia genom stadens gamla gator, byggnader, kyrkor, caféer m.m…  sedan åkte vi vidare till orten BolBrač.

Från Bol tog vi direkt en taxibåt till stranden Zlatni Rat, åkturen tar bara 5-10 min och kostar inte många kunor, då den stranden var viktigast för mig att se då jag har sett bilder och bilder på stranden och har alltid velat åka hit så det var bums iväg till stranden. Och jag kan säga att den är precis lika sagolik i verkligheten som den ser ut att vara på bilderna. Helt magnifik…. Havet är kristallklart med en glasklar blå färg och stranden är helt vit i småsten och sand.

Zlatni Rat har fått sin spetsiga form från moder natur med hjälp av havets vågor vilket gör den ännu mer speciell. Ute på själva spetsen blåser det lite då spetsen är helt omringad av öppet hav men ju längre in man kommer på själva stranden, desto mer vindstilla blir det. På stranden finns ett antal caféer, restauranger, matstånd, solstolar, parasoller m.m, samt en promenadsträcka som leder in till självaste Bol, så man har även valet  att promenera till stranden om man inte vill ta en taxibåt men jag tycker att man ska åka den lilla båten då det var väldigt roligt. Båtarna är så låga att det känns som att man åker fram på självaste vågorna så man får räkna med att kanske bli lite blöt, men jag tror inte att det utgör något problem för någon då det är stekhett om dagarna på Brač. Brač  är en av de mest solrikaste öarna i Kroatien.

 

Denna lilla utflykt kostar ca 250 kunor och man betalar direkt på plats eller i förväg i en av försäljningsstånden som finns vid stranden eller längs med promenadsträckan som befinner sig längs med Makarska rivieran.

Är man i Makarska och har en dag oplanerad eller vill ut på ett litet äventyr tycker jag att det är såååå värt att åka på denna lilla utflykt. Jag säger inte mer utan överlåter bilderna i detta lilla inlägg att tala för sig själva Kiss

 

 

 

 

 

 AV  Biljana Ivancevic   

 

(PHOTOS BY Biljana Ivancevic)

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here