"Kvinnan med måsen" Opatija kroatien Adriagate.com

Opatija är en väldigt speciell liten stad för mig belägen i famnen på det stora berget Ucka. Detta är ett charmigt, romantiskt, roligt och underbart vacker plats som har allt man behöver för en lyckad semester, från fina badplatser till ett härligt uteliv!

 

Första gången jag åkte till Opatija var för cirka 8 år sedan och jag blev helt förälskad i staden. Sedan dess har jag åkte dit varje år, minst en gång om året bara för att jag älskar känslan av att vara där, sist var faktiskt för bara några dagar sedan, då jag och min sambo åkte på en liten minisemester till Rijeka och jag var tvungen att besöka Opatija som ligger bara 13 km bort från min hemstad även om det inte var badsäsong än.

Det första man lägger märke till när man åker in i Opatija är 1800-talets influens över staden. Det är fullt med vackra byggnader som idag är allt från mysiga caféer till mäktiga hotell, men som ändå bevarats och behållit sin originalitet.
Huvudvägen som smyckas av vackra palmer och blommor leder ner till det populära badstället Slatina,som ligger i centrum av Opatija och här samlas varje år massvis av turister för att bada och sola. Man kan även se en och annan kändis gotta sig här i solen under sommaren, men kom ihåg att även de är på semester Cool.  Precis ovanför stranden finns en promenadgata som kallas ”Croatian Walk of Fame” och påminner om Hollywoods ”Walk of Fame”, då olika kroatiska kändisar har  blivit ärade men en speciell stjärna som är inristad i betongen. Man kan bland annat hitta Nikola Tesla, Oliver Dragojevic, Janica Kostelic, Boris Dvornik med flera, med flera namn när man går där och stirrar ner i marken.

Croatian Walk of Fame Opatija Kroatien Adriagate.com

Opatija har inga vita sandstränder men den byggda betongsstranden som sträcker sig längs nästan hela Opatija är ändå väldigt inbjudande då det är lätt att både gå  och hoppa i direkt i havet, samt så finns det ett mångtal restauranger och cafeér bara några meter ifrån sin handduk. Man har även möjlighet att hyra solstolar med parasoller utrustade med små bord  så känslan är ändå väldigt lyxig när man ligger där och steker. Vill man dock väldigt gärna ligga på sand så ska man ta sig bara lite längre bort från Slatina till Lido där det finns en konstgjord sandstrand och även en av de mysigaste Lounge barerna i Opatija, tycker jag. Baren heter Tantra och ser ut som en stor bungalow  med stora halmparasoller och stora träfåtöljer under som man kan slappa i med en ”Sex on the beach” eller varför inte bara en kall öl. Man kan även lägga sig i en av deras solstolar och beställa en drink (eller något annat alkoholfritt om man vill det) av en av servit/örerna/riserna som springer omkring och passar upp på en, för i Kroatien så är det ju bordservering som gäller, vilket vi som turister inte har någonting emot, eller hur!?

 

Precis bakom ”Tantra” finns Opatijas kända utescen, där det under sommaren visas filmer, engageras konserter, spelas teater m.m. Jag var där och såg Oliver Dragojevic 2008 och det var helt underbart att stå där under en stjärntäckt himmel och lyssna på vacker musik.

Opatija kroatien Adriagate.com

 

Väl här ska man verkligen passa på att ta en promenad längs den 12 km långa havspromenaden ”Lungo Mare” och njuta av utsikten. Du kommer då att se flera av Opatijas kännetecken bl.a ”Kvinnan med måsen” som är en staty på en klippa som en man låtit avbilda till minne av sin avlidna hustru.

 

Åkerman till Opatija som en barnfamilj så finns variösa aktiviter, så som dykning, båtutflykter till bl.a Split och Venedig (Italien), lekplatser, bio, astronomi centrum m.m. Det finns även andra småorter bara några kilometer ifrån Opatija att besöka så som tex. Volosko, Icici eller Medveja som även de bjuder på en massa roligt att se och uppleva.

 

Är man istället ett par eller en grupp vänner så finns många, många roliga caféer och barer/klubbar att gå till. Några exempel är Hemingway(min favorit), Galija, Seven, Colosseum bar (också väldigt häftigt), Habana Club och Monokini.
Varesig man åker hit med barn eller inte så ska man absolut ta en rundtur och njuta av de otroligt vackra parker som finns i Opatija. Dessa har faktiskt vunnit pris för finaste parker i Europa så det är absolut värt att ta en titt.

Jag skulle kunna prata om Opatija i evigheter men det är svårt att föreställa sig hur vackert det är förrens man åker dit, så om du funderar på att åka till Kroatien men vet inte riktigt vart så tycker jag absolut att du ska börja men Opatija, för här har du allt på ett och samma ställe och du behöver inte oroa dig för att inte hitta det du letar efter eller bli missnöjd med vare sig boende, mat, underhållning, fest eller romantik.

 

 

Av: Biljana Ivancevic

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here