På väg ner längs den Kroatiska kusten på väg mot min nästa destination hade jag en känsla av att det skulle vara fantastiskt- och jag hade helt rätt.

Makarska Kroatien Adriagate.com

På väg in i  Makarska kunde jag av det stora antalet lägenheter och ett enastående hotell efter det andra, se att detta var en populär turiststad.
Men man ska inte luras av detta och tror att det är lätt att hitta boende under högsäsongen i Makarska, du måste boka din vistelse månader i förväg för att vara på den säkra sidan annars kan du finna dig i en knepig situation.

Efter att ha lämnat mina saker på rummet begav jag mig ner till stranden, som låg cirka 500 meter från min lägenhet,för att ta ett dopp i det kristallklara blåa havet. Stranden som sträcker sig 1500 meter längs rivieran var full av barnfamiljer, ungdomar, äldre infödingar som spelade kort och förälskade par som njöt av sin semester i solen. Från alla sidor kunde jag höra olika språk talas, och jag älskade det. Att så många människor från olika länder runt om i världen samlades på ett ställe för samma ändamål är bara helt fantastiskt att se.

Längs stranden reser sig en gågata fylld med caféer, restauranger och gatustånd som erbjuder olika sorters mat med allt från pannkakor till friterad bläckfisk. I samband med rivieran och stranden sträcker sig ett antal olika hotell att välja bland om du nu föredrar en mer lyxigare vistelse.
Även om jag är född i Kroatien, är det en härlig känsla för mig att känna mig som en turist i varje ny stad eller ö som jag besöker. Alla platser har något nytt och spännande att erbjuda och Makarska är definitivt inte ett undantag.

Bortsett från den långa vackra stranden, finns det mycket mer att uppleva här. När kvällen närmar sig och för med sig lite svalare vindar bör du definitivt gå ner till centrum som är fullt av människor och musik som kommer från alla möjligt håll. Det som  jag först fastnade för var alla dessa stora stånd, fyllda med alla möjliga saker som var till salu. Jag hittade allt från fina pärlarmband till väskor och skor till målningar och konstverk. Dessa typer av stånd kan hittas i hela Kroatien, men vad som var så speciellt med dessa var att de var så många. Jag fann mig själv promenerandes bland dem i flera timmar.

 


 

Lite längre ner längs rivieran kan du hitta en hamn full av alla sorters små och stora båtar. Jag såg allt från piratskepp till lyxiga yachter och bland dem utflyktsbåtar som reser till de olika öarna runt Makarska, inklusive underbart vackra Hvar och Brac som jag besökte dagen efter. Dessa resor kan köpas på plats och båtarna avgår två gånger per dag och återvänder senare på kvällen.

Jag ville också se några av de historiska delarna av staden så jag begav mig därför lite längre in i centrum där jag möttes av folk dansades mitt på torget, till min förvåning, bara för skojs skull! Det var fantastiskt att se en sådan glädje i dessa människor.
Ovanför torget ser jag S:t Marko kyrkan som byggdes på 1700-talet och utanför den kan du hitta en dricksfontän från 1800-talet, allt bevarat mycket vackert.


När kvällen fortskred blev jag lite sugen på att se var de yngre människorna höll hus i Makarska på kvällen så jag följde musiken och fann ett hav av människor dansandes och sjungandes, både inne och utanför ett lika stort hav av kaféer, som Marineta, Funky, Foks och Mirakul och klubbar som Petar Pan, Deep och Grota. Stämningen var fantastisk, drinkarna billiga  och luften specis så där sval som det ska vara en sommarkväll. Jag kunde inte begära mer av denna plats än den redan hade gett mig så jag ansåg mig själv nöjd medans jag planerade vilken min nästa destination skulle bli.

 


Av: Biljana Ivancevic

 


LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here