Precis hemkomna till Rijeka efter en semester från semestern, denna gången till bl.a. en ö som heter Korcula, var Goran och jag spenderade 8 dagar. Som vanligt blev det inte bara ett stopp på vägen utan ledde även denna gång till en liten roadtrip. Från Split var jag träffade mina underbar kollegor på Adriagate.com åkte vi vidare till Korcula, som tillhör Dalmatien och ligger sydväst om kustlandet. För att ta sig hit måste man antigen åka färja eller bil, beroende på vad man föredrar. Vi valde att bila ner till Ploce och därefter ta färjan till ön Trpanj och sedan bila lite till för att till slut ta en kort liten färjtur till Korcula. Men mer om hur man tar sig till Korcula kan ni läsa om på Adriagate.com. Nu ska vi prata om Korcula och vad det finns för roligt på denna lilla ö.

 

Lite info:
Korcula är som sagt en ganska liten och pittoresk ö som faller de flesta i smaken. Det finns ingen direkt drastisk linje som placerar Korcula varken åt det rofyllda paradis-hållet eller partyställe-hållet, utan den placerar sig lite bekvämt i mitten av linjen mellan de både och därför skulle jag nog säga att man skulle trivas här vare sig man var ute efter ”ligga i solstolen hela dagen”-scenariet eller ”party on the beach”-semestern. Här är det varken för lugnt eller för häktigt, på hederlig gammal svenska skulle vi nog säga ”lagom”. 

 

 

Vi åkte inte runt hela ön, men ett par ställen och stränder hann vi allt med. Det man kan säga om själva staden Korcula är att den är väldigt vacker, den är belägen på en egen liten halvö som charmigt och romantiskt delar den lite från resten av kusten (se bild), samt så är staden väldigt gammal och det finns mycket intressant att se och uppleva här. Bl.a. föddes Marco Polo i Korcula och hans gamla hus finns fortfarande kvar, vilket man kan besöka. Mycket är i ruiner men det kan ändå vara intressant att se då själen från gamla antiken som markant känns av i både människor, livsstilen och arkitekturen, finns kvar i staden.

 

 

Staden har en fantastisk gågatan full med restauranger och caféer med en förtrollande utsikt över det glittrande havet.

 

 

Denna gata var faktiskt en av höjdpunkterna från denna resa för mig. Varje kväll kryllade den av människor som satt och åt och njöt av underbara kvällsklimatet på Korcula. Det var så otroligt mysigt att vara där just då när allting verkade gå så otroligt hand i hand.

 


Stränderna:
Korcula har ett par lokala stränder men de är inte de finaste på ön Korcula. Den finaste enligt mitt tyckte och smak ligger precis lite utanför staden Lumbarda, bara 3 km från Korcula, och heter Bilin Zal.

 

 

Det är en jättefin liten sandstrand med underbart genomskinligt kristallklart blått vatten och en magnifik utsikt över ön Peljesac som ligger precis mittemot Korcula. Precis i bakgrunden står fortfarande den gamla stadsmuren uppe och smälter in som en del av stranden och erbjuder en liten vägg att luta sig mot samt lite skugga åt de som vill andas ut en stund. Muren leder även till en liten fästing som står kvar och är i dagsläget en mysig liten bistro som bjuder på mat och dryck. Det var ett riktigt litet paradis att ligga där kan jag säga. På andra sidan Bilin Zal ligger en annan lite större strand som heter Przina. Det är också en sandstrand men denna är lite populärare så det var mer folk här och personligen så tyckte jag mer om Bilin Zal. En dag hyrde vi en scooter (som förresten finns lite överallt att hyra och kostar dryga 100 kn (ca 120 kr) för 4 timmar) och åkte runt lite längs Korculas kust för att leta reda på de mysigaste hörnen och gömställen som denna lilla ö har att bjuda på.

 

 

Kusten är ganska klippig och det finns inte många sandstränder här men en fantastisk utsikt och underbart skön natur slingrar sig som en röd tråd runt hela ön. Pupnatska Luka – är en otroligt vacker vik som gömmer sig på andra sidan av staden Korcula och är som tagen ur en film. Att ta sig ner till viken är lite klurigare och vägen är väldigt krokig och lång, men väl nere och framme tar denna lilla vik andan ur en. Den är så privat och här kan man ligga hela dagen och bara koppla bort hjärnan. Helt klart en guldstjärna för Korcula.

 

 

Nöje:
Vill man roa sig finns en bra nattklubb i centrum av staden Korcula som heter Gaudi, där samlades många yngre och nattklubben har både inne- och utomhusbar med Dj´s. Det finns även en häftig cocktail-bar i ett av tornen som hör till stadsmuren.  Baren är delad i olika nivåer och längst upp, hur man tar sig upp får bli en överaskning för de som åker dit :P, är bara en avdelning för de som gillar cocktails. Baren heter Massimo.

Men, som jag sa förut, så är detta inte en plats för de som vill röja loss och festa riktigt hårt utan det är en plats för de som är ute efter just ”lagom”. Här avnjuts bäst en riktigt god middag i månljuset med ett gott vin och lite levande musik.

Om man vill ha något speciellt med sig från Korcula kan jag tipsa om en jättefin korallshop som heter Irena. Det är just Irena som äger den och den har gått i arv i generationer. Här kan man hitta koraller i alla former och de är alla äkta koraller från adriatiska havet. Jag köpte själv en vacker korallring.


Aktiviteter:
Från Korcula avgår dagligen båtturer, både korta och långa, till bl.a. öarna Mljet, Hvar och Brac. Man kan snorkla, hyra scooter, cyklar, vindsurfa m.m. Korcula har även en lite konstig tradition som jag tror inte finns någon annanstans i världen; de firar att halva året har gått, alltså Half-new-year!

 

Det firar i form av en stor stadsfest med maskerad, dryck och mat, dans och musik mm… Ganska häfigt, eller !?

 


Boende:
Vi bodde på två olika hotell, Liburnia och Park. De har båda tre stjärnor men skiljer lite i pris, Liburnia är lite dyrare men därför lite bättre och Hotell Park är ett budget-hotell, som är helt ok, om man inte är ute efter speciellt mycket lyx.

 

 

 

Sammanfattning:
Korcula är en lite ö med inte allt för många stränder men de som finns är otroligt vackra. Natur är oslagbar och vattnet kan nog inte bli klarare. Här kan man koppla av på riktigt och invånarna är genuina och har bevarat ökulturen väldigt orginellt. Inget för de som vill festa loss ordentligt men är man ett par uppskattar man nog mer en semester i denna klass. Allt som allt en riktig liten pärla med mycket själ och anda som helt klart fyller hjärtat med minnesvärda stunder och minnen.

 

 

 

Cao Kiss

 

 

 

 

 

 AV  Biljana Ivancevic   

 

(PHOTOS BY Biljana Ivancevic)

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here