Ostrov Vis charakterizuje nádherné a neuveriteľne čisté more, početné skryté zátoky, prírodné štrkovité a pieskové pláže. Je jedným z najvzdialenejších chorvátskych ostrovov a práve v tom spočíva jeho čaro. Ak na ostrov prichádzate zo Splitu, prichystajte sa na trojhodinovú plavbu trajektom. V momente, keď sa trajekt priblíži ku ostrovu, bude vám jasné, že sa cesta oplatila.

Vis leží na otvorenom mori, a práve preto je tu morská voda iná, než na akú ste zvyknutý z pobrežia. Keď sa okúpete na ostrove Vis, pochopíte, prečo  o kúpaní  v mori na Vise hovoria, že je to nezabudnuteľný zážitok, ktorý si nemôžete nechať ujsť.  Rovnako nesmiete vynechať ani početné prírodné pláže a skryté zátoky, ktoré sú skutočnými oázami ticha a pokoja. Z nich by sme spomenuli jedinečnú zátoku Stončica známu pieskovým morským dnom a hustou mediteránskou vegetáciou, ktorá ju obklopuje. Ďalej zátoky Srebrna (v prekl. Strieborná) a Stiniva i ďalšie. Je len na Vás, aby ste ich navštívili a vybrali si tú svoju.

Viac informácií o plážach na ostrove Vis môžete nájsť v našom sprievodcovi chorvátskymi plážami – link!

Zaujímavou prírodnou atrakciou ostrova  je jaskyňa Modra špilja na ostrovčeku Biševo, ktorá je symbolom ostrova Vis a neustále priťahuje množstvo turistov. Jaskyňa má dva otvory, z ktorých sa jeden nachádza pod morskou hladinou a slnečné svetlo, ktorá cez otvor preniká, vytvára neuveriteľnú modrú farbu. 

Modra špilja na ostrovčeku Biševo
Modra špilja na ostrovčeku Biševo

Ostrov Vis má bohatú a búrlivú minulosť, o ktorej svedčia mnohé pamiatky z doby antickej až po novodobé dejiny. Milovníci histórie môžu navštíviť pozostatky antického mesta, rímske kúpele, renesančné letné sídla a kostoly.

„Top destinácie“, sprievodca chorvátskymi destináciami, na ostrove Vis odporúča:

• pozostatky antického mesta Issa
• kostoly a kláštor
• letné sídla višskej šľachty
• pevnosti
• archeologické múzeum mesta Vis
• víno Vugava
• podzemné tunely a bunkre
• „hib“ – tradičná višská delikatesa (pripravuje sa  z fíg)
• letné kino
• višská „pogača“ – pečivo s cibuľou a ančovičkami

Vďake jedinečnej mikroklíme, úrodným poliam a rybolovu je ostrov Vis, chorvátskym gastronomickým rajom. Tú, čo mali možnosť  ochutnať domáce špeciality  v jednej z višských reštaurácií alebo rodinných fariem, určite budú súhlasiť s tým, že z celého Chorvátska sa najlepšie môžete najesť na ostrove Vis.

V lete či v zime si ostrov Vis žije svoj  zvláštny život. Najčastejším pozdravom na ostrove je  „Pomaly!“ a na rozdiel od uponáhľaného každodenného života veľkých miest sa zdá, akoby tu zastal čas. Centrom spoločenského života sú kaviarne a bary, kde si môžete v príjemnom prostredí vychutnať šálku kávy, pohár dobrého vína alebo vynikajúci kokteil. Vo večerných hodinách zakotvia v bezpečných prístavoch mnohí nautickí turisti, čo ostrovu pridáva dodatočnú atraktivitu.