Ešte ste neboli v Rogoznici? Je pravý čas navštíviť ju. Rogoznica je malé mestečko v centre jedného zo 4 chorvátskych regiónov – Dalmácie. Kvôli svojej polohe je tiež nazývaná „Srdce Dalmácie“, a túto skutočnost ešte doplňuje aj legenda o milostnom príbehu na jazere Dračie oko, po ktorej je pravdepodobne Rogoznica najznámejšia. Ale o tom, o niečo neskôr.

Rogoznica

Centrum Rogoznica leží na ostrove spojenom s pevninou mostom. Na ostrove sa väčšinou zachovali staré kamenné domy aj napriek tomu, že bola nedávno obnovená pobrežná časť , bola zachovaná autentickosť stredomorskej atmosféry, ktorá v letných dňoch spolu s mnohými zaujímavými udalosťami spája turistov, ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku práve v Rogoznici. Okrem zaujímavých tradičných udalostí, je Rogoznica bohatá na bohatú gastronomickú ponuku. Jedlo sa pripravuje z domácich výrobkov a najznámejšie sú rybie reštaurácie, ktoré sú zásobovaný rybami priamo od domácich rybárov.

Zvyšok ostrovčeku je pokrytý lesíkom a ako taký je ideálny pre pešiu turistiku, beh a cykloturistiku.

Rogoznica

Adriagate má v Rogoznici svoju vlastnú pobočku, kde si môžete prenajať bicykel pre seba aj pre deti. Okrem bicyklov si môžete prenajať cestovné skútre a preskúmať celé pobrežie Rogoznice, ktoré je dlhé až 54 km.

Cestovná agentúra Adriagate

To, čo robí Rogoznicu jednou z najatraktívnejších turistických destinácií je dlhé pobrežie, kde nájdete súkromné domy s apartmánmi, ako aj rekreačné domy a vily určené na prenájom pre turistov. Predstavte si dovolenku, kde môžete vidieť more z apartmánu a počuť zvuk vĺn, dovolenku, kde si deti môžu bezstarostne zabehnúť na pláž bez vašej prítomnosti, pretože len brána od domu vás delí od kamienkovej pláže. Perfektné! Čo si môžete viac zaželať ako dovolenku priamo pri mori, nie?

Rogoznica

Stupin Čeline, Zatoglav, Zečevarska ulic, Šepurine, Lozica, Crljina, Gornji Muli, Ražanj, Kalebova Luka, Stivašnica, Mezaroča, Varoš, Kanica sú najznámejšie lokality domov a apartmánov na prenájom pri mori. Všetky tieto lokality sú blízko mora alebo 100 m od mora. Ulice nie sú rušné a sú pre deti bezpečné. Stojí za to spomenúť, že Stupin Čeline, Zatoglav, Zečevarska, Šepurine, Lozica, Gornji majú kamienkové pláže, zatiaľ čo väčšie skaly a betónový prístup k moru sa nachádzajú v častiach Crljina a Varoš ( kombinácia kamienkov a betónu ), Ražanj, Kalebova luka, Stivašnica, Mezaroca a Kanica.

Ubytování u moře Rogoznica

Ako sme už spomenuli, vrátime sa k legende o Dračom oku. Legenda hovorí, že Rogoznicu od nepriateľov chránil strašný drak, ktorému miestni obyvatelia každoročne dali najkrajšiu dievčinu v obci ako prejav vďačnosti. Ale jedného dňa sa objavil hrdina Aristoles a zamiloval sa do dievčaťa, ktoré malo byť na druhý deň obetovaná drakovi. Mladý hrdina vyzval draka na súboj a smrteľne ho ranil. Drak, ešte pred tým ako umrel, vyškriabal oči. Jedno oko hodil ďaleko až do ostrova Mljet, a druhé sa len skĺzlo jeho nohami a roztopilo kameň. V skalisku vznikla priehlbina do ktorej sa vlialo more a vytvorilo slané jazero Dračie oko. Podľa tejto legendy o drakovi, ak sa dvaja milenci okúpu v jazere Dračie oko, budú si navzájom verní až do konca svojho života a ich manželstvo bude požehnané večnou láskou a zdravými deťmi. „(Zdroj TZ Rogoznica)

Zmajevo oko

S týmto krásnym milostným príbehom skončíme krátky príbeh o Rogoznici a v ďalšom článku prinášame najobľúbenejšie pláže v Rogoznici a okolitých menších miestach.