Leto je na lásku, alebo aspoň na „nevinné“ flirtovanie priam stvorené. Pod teplými slnečnými lúčmi padajú zábrany o niečo ľahšie ako počas zvyšku roka, a aj zvádzanie je vďaka množstvu odhalenej pokožky omnoho jednoduchšie. Otázne je, či môže takáto rýchlo vzniknutá láska leto aj prežiť.

 

Kapitolou samou o sebe sú lásky zo zahraničných  dovoleniek. Nie je problém zamilovať sa do niekoho kdesi na pláži, keď celé dni trávime v blaženej nečinnosti. Avšak začať si vzťah s cudzincom, ktorý pravdepodobne každé dva týždne zbalí na pláži inú krásku, veľkú perspektívu nemá. Vzťahy na diaľku i prekonávanie rôznych kultúrnych rozdielov sú skutočne náročné. Niekomu však môže „klapnúť“ aj takýto vzťah.

 

Ako je to s letným flirtom v Chorvátsku? Jedným z typických obyvateľov dalmátskeho chorvátskeho pobrežia je takzvaný  „plážový inžinier“. Býva priateľský a veselý. A obľúbený, predovšetkým u turistiek. Táto obojstranná príťažlivosť Dalmatíncov a zahraničných turistiek, ktorá neraz prerástla v lásku a nezriedka skončila manželstvom, trvá už skoro celé storočie, od začiatkov aktívneho turistického ruchu na jadranskom pobreží. . A potrvá, kým budú existovať Dalmatínci, turistky a leto …

 

 

Nikto ju nemôže ohroziť. Ani domáce dievčatá, ktoré sa právom v lete cíti ohrozené, pretože sa mladíci koncentrujú na dievčiny hovoriace cudzím jazykom. Ani matky mladých, pôvabných turistiek, ktoré vedia, čo všetko krásneho zažijú ich dcéry na prázdninách, pretože si ešte pamätajú roky, kedy boli ony terčom bronzovo opálených domorodých mládencov túžiacich po letnom dobrodružstve.

 

 Avšak dovolenkové známosti zaváňajú vždy istým rizikom. Zoznámili ste sa počas voľných dní, keď každodenný stres ustúpil „radovánkam“ a vy ste sa konečne dostali mimo svoju každodennú rutinu. Čo však s koncom leta, keď sa bezstarostné letné dni pominú a pribudne viac stresu. Znamená to koniec pre letnú lásku „smrť“, alebo je vaša láska postavená na pevných nohách a vám nezáleží na ročnom období či vzdialenosti?

 

 

Ak váš vzťah vznikol len na telesnej príťažlivosti a vlastne ste ani neplánovali vážny vzťah, tak svoju letnú lásku môžete nechať vyprchať do stratena. Možno si ešte vymeníte pár e-mailov, či telefonátov, ale časom vás to prestane lákať. Prežili ste spolu príjemné chvíle, ostali vám spomienky a tak to treba nechať.

 

 

Prirodzene, možno vaše srdce bije silno a veľmi zamilovane pre váš nový objav. Amorove šípy si nevyberajú, a je im jedno, či vás zasiahnu uprostred zimy alebo v najtropickejší deň roka. Ak si skutočne rozumiete a je vám spolu dobre,  tak vám nepadne zaťažko pokračovať vo vzťahu a upevňovať ho i napriek značnej vzdialenosti.

 

 

Pretože vo vzťahu, ktorý má vydržať a fungovať, a ktorý vás naplní spokojnosťou a šťastím, sa dobré chvíle striedajú s tými náročnejšími, a vy ich ako dvojica vďaka vzájomnej opore zvládnete a prekonáte.  A potom už vonkoncom nezáleží na tom, či bola vaša láska letná, dovolenková alebo akákoľvek iná, môžete jej dať totiž iný prívlastok – pevná.

 

 

 

Andrea