Vodice sú malebné mestečko na pobreží stredného Jadrana, ktorý sa nachádza v zátoke s čistou vodou, obklopený vinicami a borovicami. Bolo pomenované po zdrojoch vody a rozvíjané práve na tomto mieste, vďaka studniam.

Práve toto krásne umiestnenie a bohatá turistická ponuka prispeli k rozvoju Vodíc ako žiadúceho turistického cieľa – čo dokazuje množstvo spokojných návštevníkov, ktorí sa každoročne vracajú.

Odborníci spoznali kvalitnú turistickú ponuku a udelili mestu celý rad ocenení. Dostali ocenenie Kvet turizmu, ktorý sa udeľuje mestám ktoré investujú do zlepšenia ponuky cestovného ruchu. Nábrežie Vodíc je víťazom tendra o najlepšie nábrežie a prístav bol ocenený európskou modrou vlajkou, pretože spĺňa kritériá ochrany životného prostredia, a môže byť hrdý a pláž s modrou vlajkou.

Toto malé mestečko sa vyznačuje širokým výberom gastronomskych špecialít, nočného života, kultúrnych zaujímavostí, kilometre upravenej pláže… možností tu určite nechýba.

Vodice pre športových fanúšikov

Potápačské centrá vo Vodiciach vám umožnia vychutnať si prírodné krásy Jadranského mora a pozrieť si vraky lodí, ktoré nedorazili na miesto určenia. Pre milovníkov rybolovu sa z Vodíc loďami „Bakul“ a „Loly“ organizuje Big Game Fishing. Medzi najčastejšie ciele Big Game Fishinga je tuniak, mečúň, žralok… Vo Vodiciach sú míle rôznych cyklistických chodníkov, kde sa nájdu aj menej náročné trate aj niečo pre skutočných milovníkov ťažkých stúpaní.

Vo Vodiciach sú míle rôznych cyklistických chodníkov, kde sa nájdu aj menej náročné trate aj niečo pre skutočných milovníkov ťažkých stúpaní. Vo Vodiciach je veľa športových zariadení: tenisové kurty, futbalové, hádzanárske aj basketbalové ihriská. Môžete si zahrať vodné pólo, plážový volejbal… Niektoré ďalšie možnosti sú: tobogán, vodné lyžovanie, zoskoky, parašutizmus.

Pláže vo Vodiciach

Útek z letných horúčav, pohľadajte v tieni borovicových lesov na kilometrima kamienkovýh, betónových a skalnatých pláží, ktoré sa tiahnu po celých Vodiciach, s výnimkou v strede, kde sa nachádza prístav. Dve najznámejšie pláže sú Modrá pláž, kamienková pláž s plytkou vodou, ocenená modrou vlajkou a Hangar – rovnako atratívna ako Modrá pláž.

Čo navštíviť vo Vodiciach

* Kopec Okit s kostolom Panny Márie Karmelskej – na kopci Okita ( 135 m vysokom ) je 14 kaplniek „Krížová cesta“, ktoré sa nachádzajú od dna až k vrcholu kopca. Musí sa podotknúť, že je pred prednou časťou kostola mnoho rokov rástol javor, 4 m vysoký, s tromi hlavnými vetvami. Vetva otočená ku kostolu by rozkvitla na Štedrý večer každý tretí rok.
* Farský kostol sv. Kríža –  jedna z najvýznamnejších stavieb v barokovom slohu v Dalmácii, potom Starý kostol sv. Križa Toranj Čorić. Určite navštívte Akvárium a múzeum námornej tradície, kde sa nachádza staré rybárske náradie, modely lodí a predmety nájdené v morských archeologických náleziskách, pochádzajúce z tretieho storočia pred naším letopočtom až do stredoveku, a lodné modely Gajeta Falkuša a sv. Jeronim, najstaršia ukážka lode v Stredozemnom mori.

Atrakcie v tomto regióne

* Národný park Krka – pokrýva oblasť pozdĺž rieky Krka, ktorá preteká malebným kaňonom dlhým 75 km. Aj keď sa môže prísť autom, najkrajší je prístup loďou.

* Skradin – sa nachádza na brehu rieky Krka, kde sa mieša slaná a slatká voda. Je to mesto, kde sa tradične stretávajú dalmatínske klape. Okrem blízkosti Národného parku Krka, Skradin sa môže pochváliť s 2000 rokov dlhou históriou a bohatou gastronomickou ponukou.

* Národný park Kornati – podľa legendy, toto úžasné súostrovie nastalo z bieleho kamenia, ktoré sú Bohu zostali po stvorení sveta, a tak ich len rozhádzal.

* Šibenik – mesto Šibenik je domáčinom Medzinárodného detského festivalu, stredovekého jarmoku, festivalu dalmatínskych piesní…
* Sokoliarske centrum sa nachádza v meste Dubrava. Sokoliarstvo, lov so sokolom, je rovnako starý ako staroveké kultúry našej planéty.

* Ostrovy: Krapanj, Zlarin, Prvič – asi 300 ostrovov sa nachádza v oblasti Šibensko- kninského kraja, a iba šesť z nich je obývaných.

* Tribunj – malá rybárska dedina sa nachádza 2 km západne od Vodice. Historické jadro je postavené na ostrove, ktorý je kamenným mostom spojený s pevninou.

Navštívte aj ďalšie atraktívne destinácie, odporúčame navštíviť mesto Zadar (80km), Split (100km), Trogir (73km), Primošten (40km) …

Zábava vo Vodiciach

Ulice a námestia Vodíc a v lete premenia na divadlá na otvorenom priestranstve: speváci, klape a tanečníci, umelci a komici oživia mesto naplno. Ožijú aj početné bary a kluby. Niektoré z nich sú Macando, Opium, Exit, Hookah bar, plážový Makina, Cocolin, koktejlové bary… a slávna Hacienda, diskotéka, ktorá sa nachádza mimo mesto.

Z mnohých akcií vo Vodiciach vybrali by sme nasledovné: Veľkonočné Regatta, Deň mesta Vodice, Moto stretnutia, CMC festival, večeri klapa, procesia v predvečer Panny Márie Karmelskej – 15.07. Vodická slávnosť.

Vo Vodiciach si budete užívať v dalmatínske špeciality, rovnako ako komfortné prostredie slávnych reštaurácií. Skutočnou špecialitou je sladké víno marasca a najznámejšou reštauráciou vo Vodiciach je Santa Maria. Milovnícima rýb odporúčame: Rico a Burin. Taverny Rustica, Gušte, Roki a Cesarica.

Ak si chcete skúsiť prípravu morských plodov a stredomorskú kuchyňu, najlepší výber rýb nájdete ráno na trhu vo Vodiciach (pracuje neskoro do noci, niekedy až 24 hodín ).
Okrem rýb, môžete nájsť aj čerstvé ovocie a zeleninu. Nenechajte si ujsť príležitosť kúpiť niektoré z miestnych produktov ako je olivový olej, víno, figy a iné.

Mirjana Jovanović