Chorvátske pobrežie, vrátane celej Dalmácie má ročne až 2700 hodín slnečného žiarenia, a najviac na ostrovoch v južnom Chorvátsku.

Záblesk slnečného svetla od mora, piesku a kameňa je obzvlášť škodlivý pre naše oči. Pri vystavení UV žiareniu postihne všetky tkanivá oka: rohovky, šošovky a sietnice.

V šošovke oka sa zrýchľuje vývoj šedého zákalu (zákal šošovky), a sietnice dochádza k degeneratívnym zmenám, ktoré nesú nevratné poškodenie zraku. Preto na dovolenku okrem krému s UV faktorom a klobúku sú povinné slnečné okuliare pre ochranu pred UV žiarením, aby bola ochrana kompletná a prázdniny bezstarostné.

Slnečné okuliare sa líšia podľa modelu, materiálu, odtieňa a farby. Odporúčajú sa čím väčšie, tmavšie, polarizované s ochranou proti UV žiareniu. Dnešná technológia umožňuje aj slnečné okuliare podľa lekárskeho predpisu.

Ak si na prázdniny so sebou zabudnete vziať slnečné okuliare, v meste Splite je ich ponuka naozaj rôznorodá pretože jeho obyvatelia dbajú na svoj štýl a doplňujú ho modernými slnečnými okuliarmi, ktoré Vám budú pripomínať Vašu dovolenku v tomto krásnom meste.

Autor: Zrinka Ivušić, inžinier optometrie, zamestnaná v optike Zdenka v Splite na pozícií kontroly a merania zrakovej ostrosti.