Vedeli ste, že mesto Split má jednu z najzachovalejších pamiatok rímskej architektúry na celom svete? A je to práve táto pamiatka, palác cisára Diokleciána, kolíska dnešného mesta Splitu, najväčšieho mesta v Dalmácii a obľúbeného turistického cieľa všetkých cestovateľov z celého sveta.

Táto monumentálna perla svetového dedičstva bola postavená ako kombinácia luxusné vily – letohrádku a rímskeho vojenského tábora (castrum), rozdelené na štyri časti dvoma hlavnými ulicami. V tejto schéme bola južná časť paláca určená pre cisára, časť kde pobýval a časť pre zodpovedajúcu štátne a náboženské obrady, zatiaľ čo severná časť bola pre cisársku stráž – armádu, služobníctvo, sklady a podobne. Diokleciánov palác je obdĺžniková budova (asi 215 x 180 metrov) so štyrmi veľkými vežami. Keďže bol palác 6 kilometrov od najbližšieho veľkého mesta (Salona), bol obklopený 16 hradbami.

Palác mal štyri vchody, tri z pevniny a jeden z mora strany. Južná strana obrátená k moru (ktorá bola v Diokleciánovom čase zaplavená morom) mala menej otvorov a dverí než východná a západná strana, ktoré boli navzájom podobné a bez výzdoby. Severný vchod s dvojitými dverami bol hlavným vchodom do paláca. Z dvoch hlavných ulíc (cardo a decumanus) viedlo cardo na Peristil, monumentálneho otvoreného priestoru pred cisárovým obydliam. Na ľavej strane, na mieste dnešnej katedrály sv. Dujama, bolo cisárovo mauzóleum a na pravej strane boli tri chrámy.

Hlavný chrám bol Jupiterov chrám, ktorý je dodnes dobre zachovaný, a ďalšie dva sú Kibelin a Venušin chrám. Palác bol postavený z kameňa z ostrova Brač a dekoratívne detaily ako sú sfingy, mramor a vyrezávané ozdoby boli prinesené z Egypta, Talianska a Grécka.

Príbeh Katedrály a Vestibulu

Je skutočnou historickou kuriozitou, že dnešné katedrála sv. Duje bola postavená za vlády cisára Diokleciána. Spočiatku nebola budova koncipovaná ako kostol, ale ako hrobka budúceho cisára. Cisár vyhnal všetkých kresťanov, ktorí žili v blízkosti Splitu. Väčšina z nich ušla na okolité ostrovy a niektorí boli zabití. Jedným z nich bol dnešný mučeník a svätý, svätý Duje. Niekoľko sto rokov po cisárovej smrti sa kresťania vrátili do Splitu. Vybrali cisárov sarkofág z budovy a namiesto neho umiestnili sarkofág sv. Duje a z budovy sa stal kostol. Pri návšteve katedrály určite navštívte zvonicu, ktorá bola postavená v gotickom štýle v 14. storočí.

Ďalšie kultúrne a historickú „lahôdkou“ v Diokleciánovom paláci je vestibul, nádvorie cisárova obydlia, ktoré kedysi malo veľkú kupolu a ešte pred pol storočím bolo obývané. Nádvorie dodnes svojím vzhľadom fascinuje a pôvodne bolo bolo vyzdobené polkruhovými výklenky so sochami a veľká kupola bola zdobená farebnou trblietavou mozaikou. Boli to prekrásne izby mocného cisára a jeho družiny.

Nový život cisárskych sklepov

Sklepy Diokleciánovho paláca sú jedným z najzachovalejších starovekých komplexov svojho druhu na svete a do značnej miery sú zodpovedné za to, že historické jadro Splitu bolo v roku 1979 zaradené na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

V čase rímskej bolo ich funkcií vyvýšiť priestory cisárovho obydlia v hornom poschodí, ale slúžili aj ako skladisko celého paláca. Pretože sú konštrukčne vernou kópiou horných miestností, umožňujú vernú rekonštrukciu vzhľadu cisárskych komôr.

V ranom stredoveku bola ich časť využívaná na bývanie a v jednom sále boli nájdené časti „turnjačice“, nástroje na výrobu oleja a vína, ktorý dodnes nájdeme na rovnakom mieste.

Vchod do sklepov „Porta Aenea“ je na prízemí z promenády alebo cez schodisko z Perstilu. Tieto sklepy sú neustále plné života. Pravidelne sa tu usporadúvajú výstavy maliarstva a sochárstva, divadelné predstavenia, veľtrhy, ako je Medzinárodný festival kvetín, gastronomické a enologické akcie a mnoho ďalších spoločenských a kultúrnych akcií. Centrálny sklep, hlavná komunikácia medzi promenádou a Peristilem, je miestom, kde si môžete kúpiť cenné suveníry. Zbytok sklepov je otvoren pre verejnosť a jedná sa o jednu z najväčších turistických atrakcií v Splite.

Split – stredomorská perla s palácom v srdci

V priebehu storočí obyvatelia paláca a potom obyvatelia Splitu prispôsobili tieto priestory svojim potrebám, preto vnútorné priestory a vonkajšie múry výrazne zmenili svoj vzhľad, ale obrysy cisárskeho paláca sú dodnes dobre viditeľné.

Diokleciánov palác je možná jedinou kultúrnou pamiatkou na svete, v ktorej stále žijú ľudia. Všetky tieto cenné a zachovalé kultúrne pamiatky, ako je Peristil, Diokleciánovo mauzóleum, Jupiterov chrám a románsky dom, svedčí o bohatej histórii tejto stredomorskej perly.

Bez ohľadu na účel vašej cesty do Splitu, bez ohľadu na vaše znalosti o histórii a záujmu o umení, Diokleciánov palác by mal byť nevyhnutným lákadlom pre každého návštevníka a východiskovým bodom pri preskúmavaní Splitu.

Split je jedinečné mesto plné histórie, kultúry, živosti, umeleckých a zábavných akcií- mesto, ktoré má v srdci Cisársky palác, a mesto, ktoré by ste si určite mali dať na zoznam želanie pre rok 2021.

Prezrite si našu ponuku ubytovania v Splite