Krásna a nedotknutá prírodná krása, je niečo, čo Chorvátsko ako destináciu dodatočne obohacuje. Chorvátsko sa môže pochváliť s krásou až 8 národných parkov: Plitvické jazerá, Brijuni, Krka, Kornati, Mljet, Paklenica, Risnjak, Severný Velebit.

Zďaleka najznámejší chorvátsky národný park sú Plitvické jazerá, ktorý vedie podľa počtu turistických návštiev.

Poradie národných parkov v Chorvátsku podľa počtu návštev je:
1. Plitvička jezera
2. Rijeka Krka
3. Brijuni
4. Paklenica
5. Mljet
6. Kornati
7. Risnjak
8. Sjeverni Velebit

Národný park Plitvické jazerá a Krka podľa mňa sú najkrajšie na jar, kedy sa voľne žijúce živočíchy a bylinný svet prebúdza, a hladina vody je dosť vysoká, aby ukázala všetky svoje vznešenosti, tak často opisovaných vodopádov. Preto, ak môžete navštíviť Plitvice a Krku na jar, nezabudnite si vziať so sebou fotoaparát a taktiež kabát, lebo pri vode vie byť osviežujúco. Taktiež, v parkoch, sa nachádza aj niekoľko reštaurácií, kde sa môžete najesť a oddýchnuť si po prechádzke.

Plitvička jezera
Krka

Brijuni a Kornati sú unikátne súostrovia, ku ktorým je organizovaná aj doprava z prístavu niektorých miest v Istrii (Brijuni) a Dalmácie (Kornati). Na lodiach sa zvyčajne ponúka obed a pitie, a po vyhliadkovej plavbe okolo súostrovia na niektorých ostrovoch sa zastavíte kôli odpočinku, prechádzkam a plávaniu.

Kornati
Kornati

Ostrov Mljet, populárno nazvaný zalesnený ostrov, môžete navštíviť trajektom z Dubrovníka alebo turistickou / výletnou loďou z ostrova Korčula, Hvar, Brač, polostrova Pelješac alebo z Makarskej. Na ostrove sa môžete tešiť na more a slnko, a prechádzkami chodníkmi okolo jazera až k vrcholom Montokuc, kde je výhľad na celý národný park Mljet.

Mljet

Paklenica, Risnjak a Severný Velebit sú časťou horských dielov Chorvátska. Paklenica je slávna ako horolezecké destinácia s 150 km turistických trás. Jedna z najobľúbenejších je trasa na kaňon Veľká Paklenica (asi 2 hodiny).

Paklenica

V hornatých častiach Chorvátska, si môžu návštevníci vychutnať prechádzky, pešiu turistiku, horolezectvo, jazdu na horskom bicykli, rybárčenie, speleológiu a pozorovanie divokej zveri.

Národný park Severný Velebit je najznámejším po Premužić trase, ktorá prechádza cez najkrajšie a najzaujímavejšie časti parku. Z vrcholou hôr sa ponúka prekrásny výhľad na more a ostrovy Jadranského mora.