Mnohý z nás si predstavujem ideálnu dovolenku plnú slnečného svitu, krištáľovo čistého mora, letných festivalov a turistických obľúbených destinácií. Ale čo keď Vám povieme, že existuje iná strana Chorvátska, ktorú ste doteraz nezažili, v kľudnom prostredí v prírode?

Vidiecka turistika umožňuje zažiť Chorvátsko jedinečným spôsobom ďaleko od zhonu – spomaľte a vychutnajte si čaro agroturistiky v Chorvátsku. Zažite krásy chorvátskej krajiny, nedotknutú prírodu, pohostinnosť miestnych hostiteľov a chuť miestnych jedál a miestnych vín. Prebuďte sa k cvrlikání vtákov, dýchajte na čerstvom vzduchu a znovu si pripomeňte, prečo je vidiecka turistika práve to, čo potrebujete!

Prinášame Top 4 vidiecke domy v Chorvátsku, ktoré by ste určite mali navštíviť!

1. Apartmány Mariano, Lašići (Istra) 

Apartmány Mariano

Ak si chcete vychutnať pokoj a pohodu v krásnom mieste obklopenom zeleňou, navštívte Dom Mariano ktorý sa nachádza v malej obci Lašići. V dome sú 3 komfortné apartmány, ktoré môžu ubytovať celkom 17 osôb. V apartmáne Vás bude čakať domáce víno, pršut a syr, ktoré domáci sami pripravujú.

Na jeseň sa môžete tešiť na prechádzku po lese a zber špargle alebo húb, alebo na zbieranie domáceho hrozna s domácimi. Pre milovníkov aktívnej dovolenky pri spoznávaní krás strednej Istrie, môžete sa vydať cyklistickou trasou Parencana, ktorá sa nachádza iba 200 metrov od ubytovacej jednotky. Rodiny s malými deťmi si môžu rezervovať vlak, a so sprievodcom objavovať kultúrne a historické pamiatky, návštíviť ZOO a detské ihrisko. Pre milovníkov tradičných lahôdok a vína je možnosť navštevy niekoľkých vinárstiev, ochutnávka domáceho chleba, olivového oleja, meda, rakije a podobne, a tak spoznajte Istriu cez unikátny kulinársky zážitok.

2. Izba Marijana, Čaporice

Izba Marijana

V malej dedine Čaporice neďaleko Trilje, 25 km od Splitu, sa nachádza agroturistika Izby Marijana. Izby Marijana sú navrhnuté vo vidieckom štýle a vyžarujú Dalmatinska Zagora. Každý zo 7 izieb je vybavená klimatizáciou, televízorom a kúpeľňou. Hostia si môžu tiež zahrať stolný tenis.

Okrem samého ubytovanie, súčasti statku je tiež krásne navrhnutá reštaurácia vo vidieckom štýle, kde si môžete vyskúšať tradičné jedlá relaxovať pri poháriku miestneho vína. Ak sa rozhodnete navštíviť toto ubytovanie v septembri, budete mať možnosť zúčastniť sa a zberu hrozna na vinici a výroby vína.

3. Dom Marija, Orašac

Dom Marija

Sa nachádza 16 km od centra Dubrovníka a 4 km od Jadranskej magistrály, Dom Marija je ideálne miesto na oddych od hektického každodenného života. Rodina sa snaží održať tradíciu života našich predkov tým, že ponúka svojim hosťom domáce likéry, extra panenský olivový olej, domáce červené a biele víno z vlastných olivových hájov a viníc, rovnako ako domáci syr v oleji. Hostia sa v čase letnej horúčavy môžu osviežiť v bazéne, a tí, ktorí radi cvičia majú k dispozícií aj pomôcky na cvičenie.

Ak chcete, aby sa Váš pobyt stal ešte jedinečnejším, hostitelia organizujú výlety do jaskyne Vjetrenica, ktorá sa nachádza 40 km od apartmánu, alebo výlet na Popovo pole, a taktiež celodenný výlet na neďaleké ostrovy loďou s ochutnávkou rýb. Ak si chcete vychutnať skutočnú atmosféru agroturistiky, môžete sa podieľať na práci pri olivách, nočnom rybárčení, alebo pri príprave tradičných jedál s hostiteľom.

4. Apartmán Srblin, Sv. Petar u Šumi

Apartmán Srblin

Ak chcete uniknúť z každodenného života a chceli by ste stráviť letnú dovolenku ďaleko od letného zhonu, vydajte sa na farmu Apartmán Srblin. Ljubazni domaćini će Vas srdačno dočekati i ugostiti u svom domu. Boraveći u ovom objektu, vi i vaša obitelj možete naučiti kako živjeti u prirodi. Domáci Vás srdečne privítajú a ubytujú vo svojej domácnosti. Tu sa môžete vy a vaša rodina naučiť žiť v prírode. Svojím deťom môžete ukázať, ako sa pestujú sliepky a holuby, ako sa obrába záhradka, sadia rôzne plody a zbierajú olivy.

Ak sa rozhodnete pre dovolenku na tomto hospodárstve, budete ubytovaný v Dvojspálňovom apartmáne, ktorý je zariadený v tradicionálnom štýle. Pri príchode Vám hostitelia darujú fľašu domácej pálenky „travarice“, ktorá je vyrobená z 55 rôznych bylín. Ponúknu Vás chutným jedlom, vínom a pálenkou z hrozna, ktorá má zvláštnu chuť, kvôli listom imela, ktoré sa v nej luhujú po dobu 45 dní. Na farme rodiny Srblin Vaša dovolenka bude naplnená: môžete si prezrieť krajinu, prenajať si koňa alebo koč, a vydať sa na spoznávanie krásy tohto regiónu Istrie (taktiež zber špargle v lese).

Zažite Chorvátsko mimo vychodených chodníky! 
Vyhnite sa zhonu a strávte pohodovú dovolenku v pokojnom a zelenom prostredí Istrie a Dalmácie – z dovolenky na Chorvátskom vidieku budete určitej nadšení.

Prezrite ponuku vidieckych domov na našom webe!