Nenechajte si újsť navštíviť veľtrh víno a delikatesy „vínna pivnica“, ktorý sa koná v máji v Splite v organizácií Slobodnej Dalmácje a dalmátskeho združenia vinárov „Víno Dalmácie“ a pod záštitou Chorvátskeho turistického združenia. Počas dvojdňového veľtrhu sa predstavia najlepšie chorvátske vína.

23. a 24 Máj, Split, Diokleciánove pivnice

Budete mať možnosť ochutnať tie najlepšie odrody bielych a červených vín, šumivých a dezertných vín pôvodom z oblastí Hvar, Pelješac, Brač, Krk, Primošten, Omiš, Istrie a Slavónie. Okrem toho budete mať možnosť, kúpiť si ich za výhodnú cenu, za ktorú by ste si mohli kúpiť len priamo v ich vlastných vinních pivniciach. Na veľtrhu sa predstavia okrem vína aj výrobcovia olivového oleja, syra, šunky a ďalších chutných lahôdok, a organizovať sa budú tiež niektoré zaujímavé workshopy a prednášky.

Zvláštny význam veľtrhu ponúka autentická atmosféra pivníc. V určitom čase v histórii pivníc sa pravdepodobne používali na skladovanie vína, čo poslúžilo ako nápad a názov veľtrhu. Pivnice sú vybudované pri stavbe paláca, aby sa vyrovnal južný rezidenčný diel, so zvyškom paláca. Jedná sa o dvorné vnútorné miesta, ktoré sú spojené chodbami pod palácom, a predstavujú najzachovalejší staroveký komplex tohto typu. Pivnice a celý Diokleciánov palác sú od roku 1979. pod ochranou UNESCO. V súčasnej dobe sú používané pre účely výstav, koncertov a veľtrhov.