Bohato vyzdobené perníky nám pripomínajú staré časy, keď boli predmetom snov a túžby nielen detí, ale hlavne mladých dievčat.

Licitárske srdiečka sú jedlé a pripravujú sa z obyčajných potravín ako med, cukor, múka, vajcia a voda a z potravinárskych farieb. Okrem srdcového tvaru môžu byť v tvare  čižmy alebo podkovy.

Stará tradícia obdarovania licitárskym perníkovým srdcom ako znakom vernosti bola rozšírená na severe Chorvátska, predovšetkým v horských oblastiach a v okolí Záhrebu. Podarovať svojím milým licitársky zdobený perník  so zrkadielkom alebo venovaním sa v Chorvátsku praktizuje aj dnes. V Záhrebe a v okolí sa stal obľúbeným suvenýrom, ktorý si návštevníci radi odnesú do svojich domovov!

Pripravili sme pre Vás tajný recept tejto chorvátskej národnej pochúťky:

RECEPT LICITÁRSKE SRDIEČKA (PERNÍKY)

Cesto:
1 kg cukru
6 dl vody
3 vajcia
3 dg salajky albo príšku do perníkov
hladká múka (podľa potreby) v závislosti od plánovaného množstva perníčkov

Glazúra:
10 dg želatíny
1/2 l vody
červená potravinárska farba

Príprava cesta:
Z vody a cukru uvaríte sirup, ochladíte a prelejete u druhú nádobu. Ku zmesi pridáte vajcia, salajku a múku podľa potreby  a zamiesite cesto, ktoré necháte asi 3 hodiny v chlade oddýchnuť
Po troch hodinách cesto vyvaľkáte a vykrajujete rozličné tvary, ktoré ukladáte na múkom vysypaný plech. Perníčky pečieme 5-7 minút pri teplote 250°C.
Vychladnuté oprášite od múky a ozdobíte.

Gingerbread hearts

Gingerbread hearts
Glazúra:
Rozpustíte želatínu v  1/2 l vody, ale nevaríte. Ochladíte, pridáte farbu. Perníčky môžete namáčať alebo natrieť zmesou a nechať vysušiť na rošte.

Gingerbread hearts Keď sa perníčky vysušia, ozdobíte podľa vlastnej fantázie. Dnes sú k dispozícii potravinárske farbičky v tubách, vďaka ktorým ich môžete ľahšie ozdbiť. Tradične sa nalepujú kúsky zrkadiel alebo obrázky a bohato sa ozdobujú.

Výber: skrinjakreativnosti