„Nemôžem uveriť, že som potreboval až toľko času… ôsma sezóna. Je tu nádherne.“ Sú slová, ktorými Anthony Bourdain, autor kultového televízneho seriálu  „No Reservations” , zakončuje svoj dokumentárny film venovaný Chorvátsku neskrývajúc svoje nadšenie všetkým, čo videl a ochutnal počas niekoľkých dní strávených na jadranskom pobreží. 

Pravdepodobne ste už počuli o zaujímavej epizóde s názvom Chorvátske pobrežie  vysielanú na programe Travel Chanell s obrovským úspechom, a ktorá vyvolala mnohé pozitívne komentáre.

Bourdain začal svoje kulinárske dobrodružstvo v Chorvátsku návštevou Rovinja, kde ochutnal slávky a krevety. V Motovune vyskúšal biele tartufy (podzemné hľuzovité huby) čerstvo vybrané zo zeme, pričom ich cenu porovnal s cenou hamburgerov na Manhattane. V stredisku Banjole degustoval rozličné druhy rýb a rakov. V okolí Zadaru si užíval chuť čerstvého tuniaka z morského chovu. Na ostrove Pag si dal tradične pripravenú chobotnicu (pečenú po kovovým zvonom –pekou v horúcej pahrebe) a vynikajúci pašský syr. Najviac ho nadchlo rizoto pripravené z piatich druhov mäse v Skradine, ktoré zapil prvotriednym vínom, ako ho sám nazval  – vínom bohovskej chuti : „Toto je  výborné!  „prečo, o prečo? V tejto krajine je tak veľa vynikajúceho vína“. Svoju gastronomickú túru skončil pri rybe na súostroví Kornati.

Sledujúc  Bourdaina je len ťažké nechcieť byť na jeho mieste. On svojím dokumentom dokázal to, čo potvrdí každý, kto aspoň raz navštívil Chorvátsko: Chorvátsko je nádherná krajina s vynikajúcimi jedlami a ešte lepšími vínami.  Alebo akoby to Bourdain vo svojom známom štýle povedal: „ Nemal som poňatia o chorvátskej kuchyni. Nula, žiadnu predstavu. Ale toto je prvotriedne jedlo, prvotriedne víno, prvotriedny syr. Najbližším cieľom je Chorvátsko. Ešte ste tu neboli? Vy ste idiot. Aj ja som idiot!

Ak ste už v Chorvátsku boli, určite ste sa rozhodli ešte sa vrátiť. A to môže byť už na budúci rok! Naplánujte si  budúcu letnú dovolenku –  potrebujete len pár kliknutí na www.adriagate.com

Celú epizódu seriálu si pozrite tu: