Plánujete dovolenku so svojím domácim miláčikom? Mali by ste si vopred naplánovať každý detail, aby vašu pohodu nič nenarušilo.

Potom ako si zabezpečíte ubytovanie, v ktorom je povolený pobyt s domácimi zvieratami, vás čaká ešte niekoľko dôležitých krokov. Musíte myslieť na špeciálnu prepravku, medzinárodný očkovací preukaz, mikročip, potvrdenie o zdravotnom stave psa a potvrdenie štátnej veterinárnej správy aby všetky potrebné požiadavky boli splnené aj na cestu lietadlom, loďou alebo vlakom. Prepravka by mala byť dostatočne veľká, aby sa v nej zviera mohlo bez zábran hýbať (vstať, otočiť sa a ľahnúť si), musí zabezpečovať dostatočný prívod vzduchu a mať bezpečné dvierka.

Pri cestovaní lietadlom  psy a mačky musia byť v prepravke s predpísanými rozmermi (šírka, dĺžka a hĺbka do 115 cm, s vode odolným dnom a s maximálnou hmotnosťou 8 km). Na cestu lietadlom s odporúča kovová prepravka, aby bolo vaše domáce zviera chránené pred nežiadanými nárazmi počas turbulencií. Ak vaše zviera váži spolu s prepravkou viac ako 8 kg, musí sa prepravovať v batožinovom priestore  ako zvláštna batožina. Väčšina leteckých spoločností umožňuje prepravu malých domácich zvierat v na palube lietadla len v prípade, že let ej kratší ako 10 hodín.

Pri cestovaní loďou treba myslieť na to, že nie všetky spoločnosti povoľujú prepravu zvierat. Počas plavby je väčšinou dovolené držať domáce zvieratá na otvorených palubách, na krátkej vôdzke pod stálou kontrolou, ale pravidlom je, že zvieratá by nemali byť v kontakte s inými cestujúcimi a izolované v špeciálnej prepravke.

Cesta vlastným dopravným prostriedkom si pravidlá určujete sami a tu sa vaše domáce zviera bude cítiť najpohodlnejšie. Ak je auto klimatizované, je to výhoda a je potrebné, aby malo zviera zabezpečenú potravu a vodu tak, aby boli dostupné. Neotvárajte okno počas jazdy, mohlo by to poškodiť uši a oči vášho miláčika. Každé 2-3 hodiny si urobte pauzu, aby ste sa spolu s vaši miláčikom mohli rozhýbať. Je dobré dať zvieraťu jesť 3-4 hodiny pred cestou, zabránite tak nežiadaným žalúdočným problémom, neodporúčame v žiadnom prípade dávať potravu počas jazdy.