Spoznajte Istriu, najväčší chorvátsky polostrov bohatej kultúry a histórie, nádherných miest a ostrovov, tajomných zátok, očarujúcich pláži a nádherných prírodných krás.

Ak si naplno vychutnáte zážitky, chute, tradície a udalosti, ktoré Vám ponúka Istria, budete viac naplnení a bohatší pre jeden veľký zážitok.

V pokračovaní uvádzame len časť toho, čo vám Istria môže ponúknuť. Vstúpte do tejto jedinečnej časti Chorvátska a strávte nezabudnuteľné chvíle.

Pamiatky a kultúra

Pula – moderné mesto s bohatým kultúrnym dedičstvom a najväčšie mesto na Istrii. Početné pamiatky svedčia o búrlivej histórii tohto mesta, zatiaľ čo jeho moderný rozvoj umožňuje zážitok z početných festivalov a podujatí. Najvýznamnejším symbolom mesta Pula je amfiteáter Arena, ktorý bol postavený v 1. storočí a je šiestym najväčším amfiteátrom na svete. V minulosti sa v Aréne konali gladiátorské boje, rytierske turnaje a veľtrhy a dnes sa tu konajú rôzne kultúrne podujatia ako filmový festival, operná sezóna, Konjičský kanal, vystúpenia a mnohé koncerty. Začiatok hlavnej ulice zdobí oblúk Sergijevcov a na konci ulice na Forume sa nachádza Augustov chrám. Zo všetkých ostatných pamiatok stojí za návštevu Herkulová brána, radnica a katedrála Nanebovzatia Panny Márie.

Rovinj – jedno z najromantickejších miest na Stredozemnom mori vzniklo na mieste dnešného kostola sv. Eufémie. Môže sa pochváliť mnohými prírodnými a kultúrnymi pamiatkami ako je Staré Mesto a lesopark Zlatni rt. Strmé ulice dýchajú pravým istrijským duchom a farebné maľované domy a nádherný výhľad na súostrovie robia toto mesto jedinečným. Z ďalších pamiatok určíte navštívte barokový oblúk Balbi, kostol sv. Kríža, natívne múzeum a Rovinjské akvárium.

Poreč – mesto ležiace na západnom pobreží polostrova, nesie názov najnavštevovanejšej destinácie na Istrii. Celé staré centrum mesta je vďaka svojej búrlivej a dlhej minulosti nazývané kultúrnou pamiatkou a z iných pamiatok určite navštívte Eufraziovú baziliku, Severnú vežu, Päť uhlovú vežu, kanonik, romantický dom a Neptúnov chrám. Poreč je tiež známy svojimi prírodnými krásami, ako je napr. Baredínska jama, Markova jama, Pincinova jama a skupina stromov okolo kostola Sv. Anna.

Umag – malebné stredomorské mestečko – prístav na severozápadnom pobreží Istrie, známe svojou bohatou športovou ponukou. Umag je všeobecne známy ako sídlo medzinárodného ATP turnaja a má mimoriadne zaujímavú históriu. Ešte v dávnej minulosti ho objavili rímski šľachtici a rozhodli sa ho premeniť na svoju letnú rezidenciu. Lesk, rozkoš a pôvab týchto čias sa dnes odzrkadľuje v benátskych domoch, ktorých je nespočetne v staromestskom jadre. V meste sa zachovali časti hradieb a veža, barokové a renesančné kostoly a budovy. Z historických pamiatok navštívte kostol sv. Márie, kostol Nanebovzatia Panny Márie a sv. Pelegria a kostol Sv. Roka.

Gastronómia

Istrijská kuchyňa kombinuje tradičné jedlá a autochtónne potraviny, ako aj moderné jedlá a udržiavanie aktuálnych kulinárskych trendov. Je zaujímavé poznamenať, že v dnešnej istrijskej kuchyni sa pripravujú staré jedlá novým spôsobom a že môžete nájsť stredomorské a aj kontinentálne jedlá, ktorými špeciálne čaro poskytuje olivový olej a rôzne druhy vín. Tajomstvo istrijskej kuchyne, okrem špecifických potravín, spočíva v kulinárskej fantázii a mimoriadnej láske a úsilí vynaloženom na varenie.
Iba niektoré z tradičných istrijských jedál a potravín sú:

Hľuzovky – vzácna a drahá huba rastúca na úrodnej istrijskej pôde. Hľuzovka má silnú a výraznú vôňu a vzhľadom pripomína zemiak. Tým že je zakopaná v zemi možno ju nájsť len so špeciálne vycvičeným psom. Kulinárski odborníci hovoria, že hľuzovka je vrcholom gastronómie. Odporúčame vyskúšať garnáty s hľuzovkami a steak s nastrúhanými hľuzovkami.

Fuži – tradičné istrijské cestoviny z hladkého cesta, ktoré sa robia z múky, soli, vajec a vody. Mierne rozvaľkané cesto sa rozreže na kosoštvorce šírky 3 až 4 cm, potom sa pomocou paličky jeden koniec kosoštvorca natiahne okolo druhého a zatlačí aby si prilepili. Najčastejšie sa podáva s omáčkou z hľuzoviek, rôznymi gulášmi zo zveriny alebo domácich sliepok a špargľami.

Istrijský prosciutto – chránený mäsový výrobok z bravčovej panenky. Tajomstvo istrijského prosciutta je ukryté v tradičných spôsoboch spracovania, ktorými sú sušenie na vzduchu v prirodzených klimatických podmienkach bez údenia alebo marinovaním. Prosciutto je symbolom istrijskej kuchyne, takže každý detail sa berie do úvahy už od chovu prasiat, spracovania, sušenia a korenenia a charakteristická je čím dlhší a väčší plátok .

Čripnja (istrijská pahreba) – mäsové alebo rybie pokrmy pripravené na otvorenom krbe pod pahrebou. Na prípravu jedál týmto spôsobom sú potrebné veľké skúsenosti a znalosti, pretože každým malým detailom, počnúc výberom materiálu a druhu pahreby, množstvom a usporiadaním grilu a popola, dĺžkou pečenia a množstvom mäsa bude závisieť kvalita jedla. Určite vyskúšajte mäso, rybu, chlieb alebo závin pripravený pod pahrebou, chute sú neopísateľné a nenahraditeľné.

Istrijský syr – najznámejším istrijským syrom je Špin, ktorý sa vyrába neďaleko Poreča v tradičnom istrijskom kamennom dome. Okrem polotvrdých kravských, ovčích a miešaných syrov rôznych aróm sú v ponuke aj tvarohy, ktoré sa dajú použiť na prípravu predjedál, jedál a dezertov.

Víno – okrem chutných jedál Istria je známa aj pre vysoko kvalitné červené a biele vína. Teplá istrijská zem podporuje rast viniča a hrozna, z ktorých sa vyrábajú známe biele vína, ako sú Malvázia, Chardonnay, Muškát, Rulandské biele a Sauvignon, a červené vína Teran, Muškát červený, Merlot a čierne Pinot. Preskúmajte vínne pivnice a vychutnajte si neodolateľnú chuť a vôňu istrijských vín.

Istrijské suveníry

Najvýznamnejším istrijským suvenírom je malá kamenná soška domčeku a poľského domu vyrobená z plochého kameňa. Okrem toho, figuríny istrijského dobytka alebo fľaša vína sú tiež krásnymi spomienkami, ktoré vám budú pripomínať váš pobyt na Istrii.

Krásy prírody

Istrijský polostrov sa môže pochváliť nádhernou krajinou lemovanou zelenými poľami, kopcami, údoliami, parkmi a morom, riekami a jazerami. Obyvateľom Istrie majú zakódované ako spôsob života lásku k prírode a jej zachovanie. Pripravte sa na neodolateľné pohľady na prírodu, pretože to sú spomienky a fotografie, ktoré navždy zostanú vo vašej pamäti.

Brijuni – Súostrovie Brijuni sa rozprestiera na juhozápadnom pobreží Istrie. Súostrovie pozostáva z dvoch veľkých ostrovov: Veli Brijun, Mali Brijun a dvanástich ostrovčekov. Na Velom Brijune sa nachádza približne 600 autochtónnych druhov rastlín, väčšinou stredozemných rysov, zatiaľ čo v severnej časti Veli Brijun sa nachádza safari park, kde voľne žijú jelene, zebry, pštrosy, žirafy a iné zvieratá.

Mys Kamenjak – je unikátnym polostrovom na úplnom juhu Istrijského polostrova. Čo z neho robí zvláštnosť je stredomorské podnebie a pozícia, pre ktorú nesie názov najslnečnejšej časti Istrie. Je tiež zaujímavé poznamenať, že je známym miestom výskytu odtlačkov dinosaurov.

Prírodný park Učka – sa nachádza na východnej strane Istrijského polostrova a zahŕňa pohorie Učku a časť pohoria Ćićarija. Z najvyššieho bodu Vojka sa poskytujú nádherné výhľady na ostrovy Krk, Lošinj a Cres. Učka je bohatá na rôzne druhy flóry a fauny a vynikajú aj endémie ako Učkarský zvonček a vzácny bielohlavý orol. Je tiež dôležité spomenúť storočia staré lesy gaštanu, bukových lesov a rôznych liečivých bylín a plodov.

Motovunský les – bohatý na staré listnaté stromy, nachádza sa na pláňach pozdĺž rieky Mirna. Je neobvyklé, že v tomto lese rastie dubová topoľa, čo je bežný druh v nížinách na území Chorvátska, a tiež sa tu vyskytuje aj veľmi vzácna biela hľuzovka.

Istrijský balun

Istrijský balun alebo balón, je slávny ľudový tanec na Istrijskom polostrove. Choreografia sa vykonáva tak, že viac tanečných párov je rovnomerne rozmiestnených v kruhu, pričom tanečník je vnútri a tanečnica na vonkajšej strane kruhu. Pohybujú sa proti smeru hodinových ručičiek, zatiaľ čo jeden pár, alebo niekoľko jednotlivých tanečníkov, otáčajúcich sa okolo svojej osi, sa otáča v smere hodinových ručičiek. Tancuje sa za sprievodu gájd alebo roženica (nástroj podobný hoboji), zriedka šurli alebo vidalice a výnimočne sprevádzaný aj harmonikou.

Podujatia na Istrii

Počas celého roka sa na Istrii konajú rôzne kultúrne, spoločenské, športové a zábavné podujatia. Nechýba ponuka pre všetky generácie a medzi najznámejšie a najatraktívnejšie podujatia patria: Street & art festival v Poreči, Motovun filmový festival, Pula Film Festival a Croatia Open Umag. Všetky podujatia na Istrii môžete sledovať na webovej stránke Istrijského turistického združenia >>