Moja skúsenosť s domom na samote alebo Robinsonským spôsobom života, ako populárne nazývajú  tento typ dovolenky, sa stala pred niekoľkými rokmi na ostrove Hvar.

Môj manžel, predtým môj chlapec, má veľmi dobrého priateľa, ktorý sa volá Tony. Tony je rodák z ostrova Hvar, kde jeho rodičia vlastnia veľmi starý rodinný dom v krásnej zátoke. Do zálivu sa nedá dostať autom, preto sme sa z miesta Vrboska vydali na cestu ich loďou. Vozili sme sa asi hodinu, kým sme dorazili do zátoky. Bola to krásna jazda, s ešte lepšiou spoločnosťou.

Starší kamenný dom v zátoke, len pár metrov od mora, čakal len na nás. Ihneď po vystúpení z lode, zložili sme batožinu v dome a okamžite sme sa osviežili v mori. Tony si priniesol so sebou rybárske potreby aby nám zaobstaral obed. Za jedinu hodinu chytil 6 kalamárov a nejakú rybu. Ešte šťastie, že je Tony znalec námorného sveta, inak by sme zostali hladní… najmä po kúpaní a opaľovaní, keď sa raňajky ľahko strávia a hlad sa stáva neznesiteľným.

Vo dvore tohto krásneho, ale trochu opusteného domu sa nachádza aj gril, ktorý vlastnoručne postavil otec nášho priateľa Tonyho. Všetci sme sa pripojili k zbieraniu starých dosiek, ktoré sme našli v okolí domu, aby sme zapálili oheň, v ktorom sme si upiekli svoj čerstvo ulovený obed, z krištálovo čistého mora. Vôňa ohňa a jedla z grilu, pohár vína v dobrej spoločnosti a starý dom. Obed bol ozajstným rajom pre naše chuťové bunky, a len myšlienka na tento deň vo mne vzbudzuje opäť hlad.

Po obede sme sa ešte dlho hlasno rozprávali, smiali a užívali si všetky výhody tohto dňa. Nebáli sme sa, že sa naši susedia budú sťažovať na divoké správanie, hlasný smiech, alebo niečo iné. Len sme si užívali dobrú spoločnosť, more, slnko a prírodu. Je mi ľúto, že tento okamih trval len krátko, ale bol nezabudnuteľný, a verím, že sa čoskoro zopakuje.

Bohužiaľ nemám fotky z tohto dobrodružstva, pretože som na Hvare bola v čase, keď som ne vlastnila chytrý telefón, ale Petra (sestra nášho morského odborníka), mi poskytla  krásne fotografie zátoky, ktoré hovoria viac ako milión slov, a úžstne sprevádzajú môj príbeh.

 VIDEO: