A biztonságos és kellemes úti célra való érkezés érdekében néhány tanáccsal szeretnénk szolgálni a nagy utazás megkezdése előtt.

 

1.Tervezze meg útvonalát

Hosszú útra való indulás előtt, legyen az télen vagy nyáron, az autó vezetőjének jól át kell tanulmányoznia a térképet, különösen akkor ha elöszőr jár a tervezett útvonalon. A gps kitűnő segítség. Kérje barátai vagy ismerősei segítségét is, akik már jártak az adott útvonalon.

2.Próbálja meg elkerülni a tömeget

Ismert jelenség, hogy a horvátországi hotel és magánszállás foglalások szombattól szombatig szólnak. Érkezéskor és induláskor is nagy tömegre számíthat (jellemzően a  Lučko, a Mala Kapela és a Sveti Rok alagútak előtt). A hét többi napján az utak viszonylag üresek, így a tengerpartra vezető út is igazi élmény lehet. Ha lehetősége van álljanak meg a Plitvicei tavaknál vagy a Krka vízesések közelében ahol megpihenhetnek, talán így a tömeget is kikerülheti és Horvátország gazdag zöld tájait megismerheti. A modern  rádió berendezések is segítségül szolgálhatnak (nyomja meg a TA-t) és automatikusan az un. HAK jelentéseire (a Horvát Autóutak híreire) kapcsol rádiója, még kedvenc CD vagy rádió csatornájának hallgatása közben is. Így friss információkat kaphat az horvát autóutak zsúfoltságáról és hogyan kerülheti ki azokat.

3.Ellenőrizze autója biztonságát

Szánjon időt autójának mindennemű ellenőrzésére, nehogy bármilyen apróság nagyobb problémához vezessen. Ellenőrizze le autója motorjának olajszintjét, a világítást és irányjelzőket. Semmiféleképpen ne induljon útnak mielőtt nem ellenőrizte a gumikerekek állapotát. Az előírt módon tartsa nyomás alatt. A túl alacsony nyomás jóval veszélyesebb a magas nyomástól. Mossa meg az autó ablakait és a visszapillantókat, töltse tele a benzin tartályt és az ablakmosó tárakat.
–    Amennyiben gyermekkel utazik, ellenőrizze a légszűrőket is.

 

4.Készítsen elő minden fontos dokumentumot

Indulás előtt ellenőrizze, hogy megvan e minden irata, különös tekintettel a zöld kártyára. Ha autó balesete lenne mindenképpen szüksége lesz rá. Ez az oka, ami miatt mindenképpen szükség lesz rá, ugyanis ez igazolja biztosítását.

5. Csomagtartó

Jól rögzítse csomagjait. Ha azok szabadon mozognak a csomagtartóban, a kanyarban igen zavaró lehet. A csomagok rendezése során ügyeljen azok szorosságára. A nehezebb csomagok alul, rajtuk a könnyebbek. Ne zavarják a hátsó ablakokon való kilátást sem.

6.Pihenjen az utazás előtt

Szakemberek szerint a fáradt sofőr olykor veszélyesebb lehet az alkohol befolyása alatt levőtől. Ha korán reggel indulnak, a sofőr nyugodtan kell eltöltse előtte  való estéjét, minden negatív hatást el kell kerülnie. Az utazás előtti stressz nehezíti a vezetést, így a pozitív hozáállás igen fontos utazás előtt. Minden 100 kilóméter után érdemes megállni, sétálni, kinyújtózkodni. Megmozgatni a lábakat, elengedni magát és a további útra koncentrálni. Ha a sofőrt az álmosság érzése fogja el, legjobb megállni az út szélén és kicsit aludni. Elég pár perces alvás hogy a következő útszakaszon frissebbenk érezze magát. 

 

7.Felfrissülés és étel csomagolása az útra

Az édességek helyett a legjobb integrált gabonából készült gyümölcsös sütit, kenyeret vagy péksüteményt pakolni. Az álmosság elkerülése érdekében érdemes hideg üdítőt, gyümölcsöt pakolni, mely a sofőrnek segít annak legyőzésében. Ne egyen túl sokat! Gyorsabban fárad a volánnál ha bőségesen eszik vezetés előtt. Ekkor a természetszerű pihenés ideje lenne, mert az agyunkban csökken az oxigén ellátása, ami miatt álmosságot és fáradtságot érzünk.

8. Utazás gyermekekkel

Gyermekeknek hozzon játékokat, lehet az képeskönyv, társasjáték vagy bármilyen játék melyet a gyermek szeret. Ha kis gyermekkel utazik, készítsen ki egy külön táskát, mely mindig kéznél van, minden fontos dologgal: zsebkendő, pelenka, krém, étel, váltóruhát is.

9.Utazás háziállattal

Az utasok biztonsága érdekében az állatot érdemes kosárban szállítani. Tartsanak gyakori megállásokat, mert állata könnyen dehidrálódhat. Tegyen be neki vizet, ételt, és tányért melybe mindezt beleteszi.

10. Elővigyázatosan a sebességgel

Hiszünk abban, hogy az emberek többsége nem szeretné magát váratlan helyeztbe hozni  az esztelen vezetés következményei miatt, mégis vannak akik ezt megteszik-  ne tegye.
Szerencsés utat! És kellemes pihenést kívánunk…

 

 

Mirjana Jovanović