„Nem hiszem el, hogy ennyi időbe tellett… Nyolc szezon…hogy eljussak ide… Ez tényleg gyönyörű!“- ezekkel a szavakkal illette az Emmy díjas Anthony Burdain  Horvátországot,  a „No Reservation“ kulináris show  szerzője, akit teljesen  lehengerelt Horvátország szépsége.  A „Croatian Coast“ című epizódot  a Travel Channel-en mutatták be, mely óriási pozitív visszhangot keltett.

Burdain kulinárs kalandjait Rovinjban kezdte, ahol  osztrigát és kagylót evett, Motovunban  kipróbálta a ritka és méreg drága fehér szarvasgombát. „Érdemes elmenni Motovunba, az ebéd pedig annyiba kerül, mint pár hamburger Manhattan-en“ – állapította meg Bourdain.

Banjolban külünféle halakat és rákokat kóstolt, majd a  zadari szigetvilágban folytatta kalandozását, ahol először tonhal halászaton vett részt, majd tenyésztett friss tonhalból készült ételt evett. Pagon „peka” alatt sült polipot és az elmaradhatatlan pagi sajtokat próbálta ki.

A híres ínyenc mestert különösképpen a skradini- 5 fajta húsból készült –  rizottó nyűgözte le, ami mellé vörösbort ivott, melyről szuperlatívuszokban nyilatkozott: „Ez annyira jó!“ Miért, ó miért van ennek az országnak ennyi jó bora!“  Bourdain a Kornati szigeteken elkészített grillezett hallal zárta horvát gasztrotúráját.

A filmet megnézve elmondhatjuk hogy a nézők szívesen lettek volna Bourdain helyében. Akik legalább egyszer  voltak Horvátországban, azok mind egyetértenek azzal, hogy Horvátország gyönyörű, ahol remek ételeket és borokat kóstolhatunk. Vagy ahogy Bourdain sajátos stílusú szavait idézzük:  „Fogalmam sem volt korábban, hogy mi a  horvát konyha, gasztronómia. Nulla, semmi. Horvátország a következő nagy lehetőség! Első osztályú ételek, sajtok és borok. Ha még nem voltak itt akkor maguk idióták! Én is idióta vagyok! „

Ha már járt Horvátországban,akkor nem kell mást tennie, mint újra és újra elmenni , akár már jövőre is ! Csak néhány klikk… www.adriagate.com

A teljes filmet itt nézheti meg: