Vis szigetét a gyönyörű természet, a kristálytiszta víz, számos rejtett öböl, kavicsos és homokos partok jellemzik.  Horvátország szárazföldi részéről legmesszebb eső nyílt tengeren található szigete. Ha Split felől komppal érkezünk, akkor talán elsőre az úti költség sokkoló lehet, de ha elhagyjuk a kikötőt és meglátjuk a gyönyörű sziget partjait, akkor már  egyértelművé válik, hogy  ennek ellenére megéri oda  utazni.

Vis szigetet a nyílt tenger veszi körbe, ami miatt az elénk táruló látvány kicsit másabb, különlegesebb, mint amit általában megszoktunk. A fürdőzés felejthetetlen élmény, amit nehéz szavakkal elmondani, azt mindenképpen  ki kell próbálni! A rejtett öblök, a természet alkotta  strandok, a béke és a nyugalom oázisa. Ezek közül érdemes kiemelnünk Stončica-t, mely homokos partjáról, tenger alatti világáról és mediterrán növényeiről híres. E mellett ajánljuk még a Srebrna, Stiniva öblöket is! Találja meg az Önnek leginkább megfelelőt! A szigeten található további strandokról a „Horvát strandok útikalauza“ linkünkön olvashat. 

Híres természeti jelenség a Vis től 5 km-re, Bisevo szigeten található  lenyűgöző Kék Barlang (Modra Spilja), mely kizárólag hajón közelíthető meg. A barlangnak két nyílása van, melyek a tengerszint alatt találhatóak és a behatoló fénysugarak következtében nyeri gyönyörű kékes színét.

Kék Barlang (Modra Spilja) Bisevo
Kék Barlang (Modra Spilja) Bisevo

Vis sziget gazdag történelmi emlékekben, számos műemléket, reneszánsz kori templomokat, villákat , római kori  fürdőmaradványokat tekinthetnek meg az ide  látogatók.

„Horvátország top desztinációt bemutató útikalauz“ könyv az alábbi látnivalókat ajánlja:

  • Issa ősi város maradványai                                                                                      
  • Templomok és monostorok
  • A horvát nemesek nyári rezidenciái
  • Különböző történelmi időkből származó erődök
  • Vis város régészeti múzeuma
  • Vugava szőlőfajtából készült bor( fehér borfajta) 
  • Földalatti alagutak és bunkerek 
  • Hib ( Vis-i specilaitás, szárított fügéből készült kör alakú édesség, melyet még babérlevéllel, rozmaringgal díszítenek)
  • Kerti mozik
  • Vis-i „pogácsa“ (ne a hagyományos magyar pogácsára gondoljon, ez egy nagyobb, pizza formájú tésztaféle)

Egyedi mikroklímájának, termékeny mezőinek és a halászatnak  köszönhetően a horvát gasztronómia paradicsoma. Azoknak, akiknek már volt alkalmuk  a helyi specilitásokat kipróbálni,  azok egyértelműen vallják, hogy Vis szigeten lehet a legfinomabbakat enni.

A  helyiek sajátosan élik mindennapjaikat. A szigeten élők Pomalo-val köszönnek („ Egy kicsit“), ami jó példája annak, hogy az élet sokal lassabb, mint egy nagyvárosban. A társasági élet kávézókban, bárokban zajlik, ahol jó kávét, finom  helyi borokat kóstolhatunk. Esténkét a sziget kikötői „éjszakai szállást“ nyújtanak számos jahtnak, vitorlásoknak, ami különleges látványt nyújt.