Hazánkban a nagy áruházakban főleg olasz és spanyol olíva olajakat lehet kapni, de egyre inkább hozzájuthatunk  a jobb minőségű, kisebb termelőktől  beszerzett, főleg Olaszországból  származó  olíva olajokhoz.

Bár a sajtó hírek nem gyakoriak,  de ne feledjük, a horvát olivaolaj is világminőséget képvisel, akár csak a görög vagy olasz.  A polcokon eddig nem igen találkozhattunk Horvátországból származó jó minőségű olíva olajakkal, pedig itt is komoly hagyománya van az oliva bogyó termesztésének, feldolgozásának. A  Horvátországban található mintegy  5 millió olíva fáról  kb. 50 millió kg gyümölcsöt szednek, amiből 5-6 millió liter olajat préselnek évente!

Az olajak minősítétést, a Horvát Olíva Olaj Egyesület végzi, akik a régiók sajátosságát figyelembe véve írják elő, hogy milyen  kritériumoknak kell megfelelnie az Isztriáról vagy Dalmáciából származó olajoknak (klíma, szelek, hogyan kell szüretelni, mikor kell préselni,  tárolás stb.).

Az Isztrián  különösen jók az olívatermelés feltételei, azon belül is a Vodjan környéki síkságon: a vörös, de humuszos talaj szép termést ad, az Ucka hegy felől késő ősszel lecsapó hideg szelek pedig egyrészt jól megőrzik a termés beltartalmát, másrészt, a jellemzően november környéki szüretig azt kellően ki is szikkasztják – szemben mondjuk Dalmáciával, ahol a tenger felől fújó, enyhe, nedves szél a jellemző.

 A nagyon jó adottságoknak köszönhetően  az  Isztriai félszigetet, ezzel Horvátországot a világ legjobb extraszűz olíva olajat előállító országai közé sorolta a L, Extravergine nevű olasz szervezet. A 2005-ös évjáratú extraszűz olajat
a Stancija Meneghetti családi gazdaságban állították elő, és automatikusan fölvették az útikalauzba.  27 ország mintegy 300 olíva olaja vetélkedett azért, hogy bekerülhessen a legjobbak közé.  Az isztriai mellett további 20 horvát eredetű olaj is jó helyezéseket ért el az olaszok szervezte világversenyen.

A termelők Isztrián és Dalmáciában a borkóstoló pincékhez hasonlóan sorra nyitják az olívaolaj kóstolókat. Az olajat kis tálkákba öntik és azt a vendégek jó fajta kenyérrel „tunkolják”. Még nem általános, de főleg az Isztria-félsziget turisztikai attrakciói közé   már bekerült  az olíva olaj szüretelése. Érdekes program lehet mindenkinek, aki meg szeretné közelről nézni az olíva felfolgozásának menetét. Ne feledje, ha az idő is engedi, akár pihenésképpen még   meg  is  megmártózhat a tengerben!

 

Az olíva (maslina) szüretelése november hónapban kezdődik és akár decemberig is eltarthat. Horvátországban az emberek az olíva fát nagy becsben tartják.  Az itt élő embereknek nem csupán egy „gyümölcsfa“, hanem az előző nemzedékek, az  örökkévalóság szimbóluma. Régebben az számított gazdagnak akinek földjén  sok olívafa volt. Az olívával szeretettel kell bánni, hogy azt meghálálva, bő terméssel ajándékozzon meg bennünket.  Manapság, ha olíva termőföldet szeretnénk vásárolni, akkor annak árát nem négyzetméterben számolják,  hanem annak ára a rajta  lévő  fák számától függ.

Az olíva olaj  szüretelése sok esetben családi program, amikor Horvátország különböző pontjain élő családtagok összejönnek a szüret alkalmából. A szüretelés első  ránézésre inkább szórakozásnak tűnhet, mint kemény munkának, de a szüret végére  kellemesen el lehet  fáradni. A szedésnek több technikája lehet, szedhetjük vödörbe, nagy zsebes köténybe, vagy a fa köré ponyvát terítve olíva fésűvel  fésülhetjük végig  az ágakat.  Mielőtt leterítik, a korábban  lehullott szemeket is összeszedik, az olívabogyó minden szeme kincs! A régebben leesett kissé már fonnyadt szemeket azonban nem szabad a frissen szedett közé keverni, mert az megemeli az olaj savtartalmát. Minél érettebb az olíva annál több olaj lesz belőle, zamata nagyban befolyásolja a későbbi minőséget.

 

Ezt a gyümölcsöt kesernyés fanyar íze miatt szüretelés közben nem tudjuk eszegetni. Bár aki szereti, a bogyókat sütőben sütheti meg, vagy  a helyi piacokon  már sülve meg is  vásárolhatja. Az olíva fa nagyon szívós fajta, amíg gyökere van, addíg nem lehet elpusztítani.  A horvátok azt mondják hogy az olíva olyan mint az anya, a szőlő pedig mint a feleség. Szüretelés után a lemetszett  ágak is hasznosak lehetnek, nagyon jó fűtőértékű  fa, mely grillezéskor kellemes aromát ad halaknak és  húsoknak.

 

 

A szüretelést követően a bogyók feldolgozása különböző módon történhet, de legjobb ha azonnal vagy legkésőbb 24 órán belül kipréselik. Ha valamilyen oknál fogva ez nem lehetésges, akkor   zsákostól műanyag dézsákba állítják és színültig töltik sós vízzel, amiben egy hétig áll és innen jut el a préselőbe. A vízben töltött idő miatt a  szemek elég sok vizet szívhatnak magukba, ezért  pérselőgépbe teszik, hogy szétválasszák a vizet az olajtól. 

Természetesen mindenki a saját olajára a legbüszkébb, jó nézni, amikor préselést követően a gazdák   átveszik  a munka gyümölcsét, saját olajukat.  A friss olaj ilyenkor  nagyon szép fűzöld színű, még kissé kesernyés és csípős, kb. 3 hónap alatt nyugszik le és nyeri el az adott fajtára jellemző ízt.

Szakértők szerint, a hosszan tartó szárazság miatt idén kb. 12%-al kevesebb olíva olaj lesz Horvátországban.

Ha Horvátországban jár, mindenképpen kóstolja meg az ottani olíva olajok valamelyikét, vagy válogasson a számos jó minőségű olajok közül. Az árak átlagban 70-100 kuna/liter, de ennél drágábbat is találhatunk. Vigyázat „hamisítják”! A kétes eredetű olajokat napraforgó vagy egyéb olajjal keverik.  Tartózkodásakor érdeklődjenek szállásadójuknál, a helyiek jól tudják kinek van jó minőségű olaja a környéken,  vagy keressék azon ajándék üzleteket ahol bevizsgált, minősített  olíva olajakat kínálnak. 

Kóstolja  meg helyben az idei termés gyümölcsét! Vigyen haza magával is és  próbálja ki az alábbi receptet és szépségápolási praktikákat!

 

 

 

 

„Pesto“

 

 

Hozzávalók:
200g olíva bogyó( lila színű érettebb) vagy konzver
1 darab sós szardella
2 darab sült  padlizsán
1 gerezd fokhagyma
rozmaring és olíva olaj ízlés szerint

Elkészítés:
1.    Elkészítése a többi pestohoz hasonló. Mixeljük össze az olíva bogyót, a szardellát a sült padlizsánt a fokhagymával,és a rozmaringgal.
2.    Folyamatosan adjuk hozzá  az olíva olajat, amíg a keverék össze nem áll.
3.    Ha  el szeretnénk raktározni,  akkor az elkészült szószt tegyük egy befőttesüvegbe, öntsünk a tetejére  még olívaolajat, és tegyük a hűtőbe!

 

Szépségápolás:
Ha törékeny a körmünk, vagy száraz a kézbőrünk  akkor olívaolajba áztatva segíthetünk a problémán. Száraz kézbőr esetén  kenjük be lefekvés előtt a kezünket olajjal, dörzsöljük a bőrbe, majd éjszakára húzzunk pamutkesztyűt. Testünk más területén is használhatjuk az olívaolajat hidratálóként. Kis mennyiségben vigyük fel a kirepedezett ajkainkra, a kiszáradt lábunkra vagy bárhová, ahol szeretnénk a bőrünket puhábbá, hidratáltabbá tenni.  A sminket is eltávolíthatjuk az arcunkról, ha egy vattacsomóra pici olívaolajat öntünk.  Ha törékeny a hajunk, akkor kenjünk rá kis olívaolajat.  Töredezett, igénybe vett haj esetén fél csésze olívaolajhoz keverjünk 1 felvert tojást is, majd egy zuhanyzósapkát tegyünk a fejre, és hagyjuk állni 30-45 percig.

 

 

 

Melinda