Ember és delfin között köztudomású, hogy különleges kapcsolat létezik. A palackorrú delfin (dobri dupin – jó delfin) kétségkívül a legnépszerűbb delfinfajta, amely az Adriai-tengerben is megtalálható.

A delfinek az emberhez hasonlóan személyiséggel, intelligenciával rendelkeznek, rendkívül szociálisak. Néhányan közülük játékosak, társaságkedvelőek, mások inkább csendesebbek, titokzatosabbak. Egy dolog azonban mindegyik fajtánál azonos: élőhelyüknek csak tiszta tengert választanak. Horvátország büszke a gyönyörű kék, tiszta tengerére, ahol szinte mindenhol találkozhatunk delfinekkel. Akik palackorrú delfint szeretnének látni, azok leginkább Lošinj és Cres környékén találkozhatnak velük, egyszerre akár 120 fajtával is.

Dolphins Lošinj Croatia

Könnyen felismerhetőek, a delfinekről szóló TV műsorokban gyakran mutatják őket. Nagyon játékosak, akár 6 méterre is fel tudnak ugrani, arcformájuk miatt pedig olyanok, mintha egyfolytában mosolyognának.

A palackorrú delfinek Horvátország látványosságai közé tartoznak, de fontos hangsúlyozni, hogy tilos zavarni és halászni őket vagy úszni velük. Ha szeretne részt venni  a delfinek védelmére létrejött kutatásokban, akkor a  „Kék Világ“ szervezet lehetővé teszi, hogy a programban önkéntesek vegyenek részt, a részvétellel pedig szimbólikusan hozzájárulnak azok megőrzéséhez. Ugyan garantálni a velük való találkozást nem lehet, de kellő türelemmel valószínű, hogy sikerülni fog!

Ha ez sikerül kérjük, hogy saját maguk és a delfinek biztonsága érdekében az előírtaknak megfelelően viselkedjenek.