Ezt a várost gyakran nevezik „A vilás legszebb városának”, több mint 1700 éves. A római Diokleciánusz császár választotta ki ezt a helyet nyaralója megépítéséhez, ami így a Mediterrán egyik legismertebb városa lett.

1. Diokleciánusz Palota– a római Diokleciánusz császár, halála előtti éveiben építette ezt a palotát és így közel szülővárosához Aspalathos –hoz (mai nevén Split-hez) Dalmáciában. Méretei és épsége miatt a római arhitektúra egyik legjelentősebb emlékműve az Adria keleti részén. A Palota építésének kezdetét pontosan nem tudjuk meghatározni. Valószinűleg Kr.u. 295. körül lehetett. Nem tudni pontosan milyen építészeti ötlet alapján tervezték, ahogy azt sem, hogy kik az építészei. Mégis eredetisége funkciójában és a helyi adottságokban rejlik.

 2. Split i Riva –  Split egyik legvonzóbb nyilvános helye a Riva az értékes urbán kikötőjével, valamint további funkcionális és rekreatív tartalmaival. Az eddig legrégebbi felfedezett  riva, mely Kr.e. 1.századból eredeztethető és az antik Spalatum településhez tartozott, annak közelében. A mai riva gyönyörű látványt nyújt a tengerre, a reggeli és délutáni kávézás színtere ahol idős és fiatalok egyaránt összegyűlnek. Sudamije idején, vagy Szent Duje idején hagyományos játékok színterévé válik.

3. MarijanSplit város első szimbóluma, egyben zöld oázis amivel a szplitiek már generációkon át büszkélednek. Sétányok, kilátók, strandok, játszóterek, állatkert található. A tetejéről gyönyörű kilátás nyílik Split város régi és új részére, valamint a Kozjak, Mosor, a Kaštela-i öbölre, Salona-ra és Klis-re, Trogir-ra, Čiovo, valamint Šolta, Brač, Hvar és Vis szigetekre. A déli Marjan lejtők az utóbbi időben hegymászók és szabad mászók kedvelt helye, minden év áprilisán összegyűlnek itt a hagyományos Marjan Kupa-n.

4. A Diokleciánusz palota folyosói és pincéje (általában csak Pinceként emlegetik), elhelyezkedése a fenti részek, pontosabban a császár lakásának képét adják. Ezek a pince helyiségek tulajdonképpen a fenti részek tartását szolgálják. Így a császár palotája a tenger szint felett helyezkedett, a déli rész nagy trijem-e a Nap és a nyári maestral szél hatásainak volt kitéve. A teljes pince a századok alatt teljesen változatlan maradt: csak néhány részen lett újjáépítve, vagy lermbolódott. A pince helyiségei olykor lakó helyként szolgáltak, amiről  a kora középkori szőlő vagy olíva prés tanúskodik. Rendezettebb részein kiállításokat, koncerteket színházi előadásokat tartanak, vásárokat…stb.

5. Grug Ninski bronz szobraIvan Meštrocvić nagy műve mely a Palota északi (arany) kapujánál helyezkedik. Bronz nagy lábbújjának megérintése szerencsét hoz, és kívánságunk teljesülését.

6. Bačvice – Bačvice lakó negyed Split-ben, de egyben annak a homokos strandnak a neve melyről ismert lett. A Bačvice öböl 600 m hosszú, melyből a homokos rész 180 m. Az öböl többi részét a sétány teszi ki. Bačvice strandon a Picigin játék kultuszának ápolása jellemző, így minden évben megrenezésre kerül a Picigin világverseny.

7. Vanilla disco club már több éven át kihagyhatatlan szórakozóhely, és az egyik leglátogatottabb szpliti klubb. Különböző zenei stílust játszanak, gyakran horvát előadózenészek koncerteznek. Itt mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbbet.

8. Diokleciánusz napok – atraktív Split-i rendezvény. A szplitiek ekkor megmutatják vendégeiknek az 1700 éves városi történelmet annak antik színeiben. Az egykori palota utcáin tógákban és tunikákban vonulnak fel, a riván pedig antik lovas hintók, ami Diokleciánusz császárt és az ő feleségét elviszi a Perisztilig, ahol a császár egykor népének szónokolt. A szűk utcákon a mediterrán konyha illatai terjengenek. Ez a rendezvény azt az érzést kelti bennünk, mintha nem is léptük volna át a 21.századot.

9. Gasztronómiai kínálatSplit-i tartózkodása nem teljes ha nem kóstolja meg a város valamelyik specialitását. A legismertebb éttermei melyek jellegzetes mediterrán étellel szolgálnak a Bota Šare Bačvice-n, a Maslina konoba a város központjában és a Hvaranin konoba, a Varoš és a Po Bota a város középkori részén találhatók, az un. Varoš-ban. Ha igazi házias hangulatot szeretne, kedves környezetet és alacsony árakat, látogassa meg a „Fifa” büfét a Matejuška utcában.

10. A Sustipan félsziget a szpliti kikötő bejáratától nyugatra helyzkedik. A félszigeten egykor városi temető volt, mely a második világháború után egy másik helyre került, így Sustipan-t parkká alakították. A kikötőre nyíló kilátásban való gyönyörködés mellett a Szent István bencés kolostor maradványait is megtekintheti a fenyvesek alatt (Sub pinis). A leírt elbeszélések alapján itt tartózkodott az utolsó horvát származású király, István. Azt mondják, hogy ha felkapaszkodunk a Sustipan fáira, és a tengerre és égre nézünk, akkor érezhetjük azt a fölből és égről áramló titkos isteni energia áramlását.

Mirjana Jovanović