Takarékos vezető – Hogyan spóroljunk autós költségeinken?

 

A magas üzemanyagárak elkezdték nagyban befolyásolni a háztartások költségvetését. Íme néhány trükk, hogyan spórolhat az üzemanyagon:

1. Tankolás a benzinkúton
Reggeli órákban tankoljunk, mert a talaj hőmérséklete alacsonyabb, ezért az üzemanyag sűrűbb. A melegebb üzemanyag könnyebben elpárolog, a benzinkutak számlálói pedig a benzingőzt számolják, vagyis a levegőt vagy üzemanyagot a párolgástól függetlenül. Ebből adódik, hogy a számlálón szereplő egy liter az Ön autójának tankjában nem egy liter magasabb hőmérséklet esetén.
Tankoljon félig üres tanknál (amennyiben pénze engedi), mert a teljesen üres tankban sok a levegő, így a még benne lévő és a tankolt üzemanyag gyorsabban párolog.
Ne tankoljon olyan benzinkúton, ahol éppen akkor töltötték fel az üzemanyagkészletet tartálykocsiból, mert a régi és új üzemanyag keveredésekor a felszínre jön a tartály alján lévő szennyeződés, és ez az Ön tankjába kerül a tankolás során.

Jótanács horvátországi utazásához: töltse tele tankját mielőtt az autópályára hajtana, mert azokon  a töltőállomásokon jobb minőségű az üzemanyag. Jó tudni, hogy Horvátországban az üzemanyag ára az Európai Unió országaihoz képest 0,20-0,30 euróval olcsóbb. Egy horvátországi tankolással így akár 10 eurót is megtakaríthat.

2. Guminyomás
Hetente egyszer ellenőrizze a guminyomást. Ha csak egy kicsivel is kisebb a nyomás, máris nagyobb lesz az ellenállása, és emiatt erősebben kell nyomni a gázpedált is a sebbesség tartásához, ami nagyobb üzemanyagfogyasztást eredményez. Javasoljuk, hogy száraz talajhoz a guminyomás 0,2-0,3 bar legyen.

3. Világítás és klíma az autóban
Nagyjából mindenki tudja, hogy a klíma nagyobb üzemanyagfogyasztáshoz vezet. De tudja-e, hogyan befolyásolja a fogyasztást a világítás? Ahhoz, hogy az autója 100 W-os égőkkel világítson, a motornak több áramot kell termelnie. Kutatások bizonyítják, hogy a világítás akár 3l többletfogyasztást is eredményezhet 100 km-en. A törvény csak esős és téli napokon írja elő a világítás használatát, ne felejtse el lekapcsolni a többi évszakban és szép idő esetén.

4. Az autó tömege – távolítson el minden felesleges dolgot- Dobja le a túlsúlyt
Visz magával olyan dolgokat, amikre nincs is szüksége? Szabaduljon meg minden felesleges dologtól, és ha csak a városban vezet, a pótkereket is hagyja a garázsban. Ezzel akár 20 kg súlyfeleslegtől is megszabadulhat, és ezzel is csökkenni fog az üzemanyagfogyasztása.

5. Alacsony motor fordulatszám – sebességváltás időben
Az újabb autók modern motorokkal rendelkeznek, amelyek alacsony fordulatszámon tudnak működni, ezért javasolt alacsony fordulatszámon vezetni, illetve a gázpedál óvatos használata. Gyorsítás esetén 70%-ban nyomja csak le a gázpedált, majd minimális nyomással tartsa a sebességet. Ne feledje, hogy a fékezés is fogyasztja az üzemanyagot, ezért igyekezzen úgy gyorsítani, hogy ne kelljen gyorsítás után pár méter múlva fékezni.

6. Vezessen okosan: emelkedő, lejtő, szél
Emelkedőn és lejtőn vezessen okosan. Lejtőn ne fékezzen, engedje, hogy a súlyától felgyorsuljon az autó, így a következő emelkedőnél kevesebb gázadásra lesz szüksége. Az autó így kevésbé lesz terhelve és kevesebbet fog fogyasztani. Tartson fenn egyenletes sebességet.
Szélben vezessen másik autó mögött, mert az elöl haladó megtöri a légáramlást, evvel alacsonyabb nyomású lesz a levegő mögötte, aminek köszönhetően csökkenhet autójának fogyasztása. Ez akkor is érvényes, ha nem fúj a szél.

7. Tartsa karban autóját: szervíz, olaj, fékek, kipufogó és légszűrő
Rendszeresen járjon szervízbe, mert ez meghosszabbítja autója élettartamát. Az olajcsere csökkenti az ellenállást a motorban, így hatással van az üzemanyagfogyasztás csökkenésére is. Jelentős szerepet játszik a fogyasztás csökkentésében a fék, a megfelelő kipufogó és a légszűrő rendszeres cseréje.

Szakértők szerint egyharmadával több üzemanyagot fogyasztunk a szükségesnél az emberek tudatlanságának és gondatlanságának köszönhetően. Kis erőfeszítéssel, a vezetési stílus változtatásával és ezeknek a trükköknek az alkalmazásával kicsivel több pénze maradhat a pénztárcájában és környezetkímélőbben is vezethet.

 

Forrás: automotozilla.com

 

 

 

Ana